Преодоляване на вътрешните бариери и партньорския огън, избирателно спазване на

...
Преодоляване на вътрешните бариери и партньорския огън, избирателно спазване на
Коментари Харесай

Даниела Божинова: Партньорски огън зад отделянето на „Зелено движение“ от коалицията ПП – ДБ

Преодоляване на вътрешните бариери и партньорския огън, изборно съблюдаване на разпоредбите, незадоволителна успеваемост за отбрана на демократичните правила, неналичието на консенсусни решения по основни промени – Така в ефира на Дарик Югоизток националният представител и съпредседателна „ Зелено придвижване “ Даниела Божинова разяснява решението на партията да се отдръпна от дясното обединяване „ Продължаваме промяната - Демократична България “, а на идните избори на 9 юни да се яви независимо или в различен съдружен формат.

„ Макар и краткосрочно това решениеможе да ни отдели от ръководството. Но не сме тук за този политически сезон. И Зеленото придвижване ще участва в стратегическия пейзаж на България още доста време. Смятаме обаче, че би трябвало да се върнем към нашата еднаквост, която е зелена, кардинална и демократична. И не би трябвало в името на едва-две позиции в Народното събрание да сме чак дотам гъвкави до безгръбначие в отстояването на нещата, за които сме основани “, разяснява Даниела Божинова. С нея беседва адв. Драгомир Ошавков:

- Ние бяхме първите, които се коалирахме. " Да, България " не беше даже записана,когато през 2017 година се явихме с тях на парламентарни избори. После направихме " Демократична България " с " Да, България " и ДСБ и по-късно влязохме в по-големия формат. Малко вид матрьошка сме на " Продължаваме промяната и Демократична България ". И непосредствено на въпроса - това внесе една двустепенна конструкция на комплицирани взаимоотношения в тази наша коалиция, която се сплоти в името на огромни цели -продължаващата евроинтеграция, Шенген, еврозоната и изобщо благоденствието на българите. Това са цели, които към момента стоят пред нас.

Но не сме удовлетворени от неефективното деяние на обединението. Ние сме фокусиранивърху законодателството за природозащита, което следва да бъде усъвършенствано, в полза на хората и на природата в България. Държим за повече демократично развиване, което отсъства от нашите дейности. Днес е Денят на конституцията, нонейното коригиране, изобщо не засегна частта съществени права и свободи. Дадохме и ремонти, които да подсигуряват екологичните права на жителите, само че те не бяха зачетени. В доста наши дейности, на депутатите на " Зелено придвижване ", които сме трима в 49-ото Народно заседание, трябваше да отдръпваме наши оферти в името на някакви по-оперативни цели, с конюнктурни неща, които не ни дадоха опция да изпълним този прогрес, който чакахме. При това имаше и решения, които са радикално противоположни на нашето схващане и идеология. Като да вземем за пример, решението да бъдат построени седми и осми реактор. Нашата идеология е андиядрена. И не е единствено чисто доктриналната причина. Смятаме, че това е заробване с 30 милиарда на българските данъкоплатци, което е в интерес единствено на огромния бизнес и на политиката, и не в полза на жителите и българските консуматори на електрическа енергия.

- Имаме към момента опция да определим формата, в който ще участваме на идващите парламентарни избори. Най-близкото до мозъка и най-лесно като процедури и регистрация е независимото явяване. Но ние към момента сме отворени за други демократични обединения, с които бихме могли да създадем партньорство за тези избори, в случай че това е допустимо идейно и чисто механически с оглед периодите, които имаме в хронограмата за изборите. Ние сме дребна партия и знаем, че това е доста мъчно явяване. Правили сме го първите 10 години- независимо явяване след основаването ни през 2008 година. От друга страна имаме тази устойчивост. Не знам, дали друга българска партия е издържала да съществува 10 години без дотации, и без доста други благоприятни условия и привилегии, които българското законодателство дава на парламентарно показаните партии. Така че претърпели сме такива компликации. Сега е по-трудно, тъй като ние рискуваме да не сме в ръководството, да не сме още веднъж в Народното събрание иима какво да загубим,за разлика оттогава, когато изобщо не сме стигали в Народното събрание. Но някак си ни се стори, че би трябвало да се върнем към нашата еднаквост, която е зелена, кардинална и демократична. И не би трябвало в името на едва-две позиции в Народното събрание да сме чак дотам гъвкави до степен на безгръбначие в отстояването на нещата, за които сме основани. Мисля, че въпреки и краткосрочно, това решение може да ни отдели от ръководството. Но ние не сме план, който е кратковременен. Не сме тук за този политически сезон. Смятаме, че зелената партия, зеленото придвижване ще участва в стратегическия пейзаж на България за доста време.

- Не е свързанои това е един от проблемите. Защото всички тези диалози се водят по един неофициален и нерегламентиран метод от нашия опит до момента, изключително с локалните избори, които минаха предходната есен. Те се оставят за последния миг, под натиска на времето. Не са почнали такива диалози, а би следвало да стартират. Имоят проблем като народен представител в действието ми като законодател в обединението е с изборното съблюдаване на разпоредбите, с които се коалирахме. Разочарована съм от това, че ние, които се борим за господство на правото, не съблюдаваме личните си правила- вътрешните, съдружни правила за деяние, които бяха селективно прилагани и поради които ние не участвахме във всички значими решения на обединението, макар написан председателски съвет в нея.

- Тази интензивност е била вследствие на битка на два фронта- с нашите политически съперници в Народното събрание, само че същото по този начин и за превъзмогване на вътрешните бариери и партньорския огън.

- Това ще го чуя несъмнено довечера, когато ходя на нормалното съвещание на парламентарната група. Там несъмнено ще науча от първа ръка какво мислят моите сътрудници от парламентарната група и водачите на партиите. Иначе, по отношение на реакциите и в обществените мрежи и по други способи, виждаме, че някои хора желаят да продължим да бъдем в този формат,намират това за разтрошаване на тази демократична коалиция. Аз също имах подобен мотив за оставане в коалициятав дебатите, които бяха многоетапни и продължителни. Но имаше и причини за овакантяване. Мисля, че в това политическо многообразие, в случай че има такова биоразнообразие в България, ние сме едно по-различно политическо животно. Имаме много демократични процедури, към които се придържаме.Включително, имаме правото да бъркаме. Това ме прави горда, че съм част от тази групировка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР