Преобладаващо, жени описват големите градове като несигурни и неприветливи, се

...
Преобладаващо, жени описват големите градове като несигурни и неприветливи, се
Коментари Харесай

Да направим градовете по-безопасни за жените

Преобладаващо, дами разказват огромните градове като несигурни и неприветливи, се споделя в отчет на Организация на обединените нации.

Докладътпризовава за цялостна смяна на градската сигурности за по-активно присъединяване на дамите в градското обмисляне.

Въпреки че съставляват половината от популацията, дамите и девойките са губещи, когато става дума за градска сигурност.Впроучвания към 97 % от дамите в Обединеното кралство на възраст 18-24 години са се оплакали от полов тормоз на публични места, до момента в който в Ирландия повече от половината интервюирани дами споделят, че се усещат несигурни в публичния превоз след свечеряване.

Други проблеми включват неналичието на подобаващи публични уреди.например, една трета от дамите в международен мащаб споделят, че нямат достъп до подобаващи тоалетни.

Публикацията „ Проектиране на градове, които работят за дамите “ се концентрира върху четири тематики: сигурност и сигурност, правдивост, здраве и благоденствие и обогатяване и задоволство.



Липса на посланичество

Обхванати са необятен набор от аспекти на градския дизайн, от улично осветяване до скулптури.Само към три % от паметниците, прославящи герои от предишното и сегашното, изобразяват дами.

Разглеждат се потребностите и стремежите на дамите, от сигурността до дискриминирането, учредена на пола, и неналичието на достъп до качествено обучение и благоприятни условия за работа.

Проучването демонстрира, че дамите не са добре показани в основни решения, които засягат бъдещата околна среда за всички: те ръководят единствено към едно от седем министерства на околната среда и се сблъскват с бариери в основни области като градско обмисляне, строителство и управителни позиции.

Администраторът наПРООНАхим Щайнер съобщи:

Подходящи за дамите решения

Докладът, създаден от международната компания за дизайн и инженеринг Arup, Университета на Ливърпул и Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН), се основава на гласовете и опита на дамите по света, както и на изчерпателен обзор на данни и проучвания.

Те поставят мощен фокус върху дейното включване на дамите при вземането на решения, касаещи се доградския дизайн и обмисляне, с цел да се подсигурява, че градовете работят по-добре за тях и са по-устойчиви и приобщаващи.

Конкретните рекомендации включват образуване на работни групи за равнопоставеност на половете в градовете, стратегии за обучение и развиване и основаване на проекти за деяние.

Сътрудничеството сред градските управляващи и други заинтригувани страни, като бизнеса и групите на гражданското общество, също се показва като значим детайл за основаването на по-безопасни и обективни пространства за дамите и девойките.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР