Преносът на газ от Азербайджан не е проблем. Капацитетът не

...
Преносът на газ от Азербайджан не е проблем. Капацитетът не
Коментари Харесай

Евтиният азерски газ не идва заради външна намеса, загатна енергийният министър

Преносът на газ от Азербайджан не е проблем. Капацитетът не е проблем. Това съобщи енергийният министър Александър Николов.

По думите му, 1 милиарда куб. метра, които България може да доставя от Азербайджан, не са проблем да бъдат доставени и то по различни трасета. Вече е ясно, че цената е по-ниска от тази по контракта ни с Русия и е ясно друго – самият Иван Иванов, ръководителят на КЕВР (с изминал мандат), удостовери това в съвещание на КЕВР и посочи, че азерският газ е 4 пъти по-евтин!
Темата за цените на газа разбуни духовете във Facebook - политици с разнородни позиции
България посрещна и 2022-а като 2021-а – с огромни вести за газа, и то какви. Увеличение с 30% от 1 януари, оповестено от Комисията...
Прочети повече
Къде тогава е казусът – по думите на Николов, казусът е в комерсиалните връзки на България с консорциума, който е другата страна по контракта за доставка на азерски газ за страната ни. Именно този консорициум и участниците в него са една от незнайните на необятната общност – т.е. кой взе участие в него, тъй като това е комерсиална загадка съгласно подписания през 2013 година контракт. Точно детайлности за този контракт и това, че освен азербайджанската държавна газова компания „ Сокар ” е част по този контракт провокира скандал и подозрения за лобизъм. Особено дейни в него са от ГЕРБ, които настояват, че тези разкрития заплашват контракта.

„ Кондорциумът, който експлоатира „ Шах Дениз ” (находището в Каспийско море, от което идва азерският газ по контракта с България), както и цялата конструкция откъм гърба и всички акционери се грижат по най-хубавия метод за техните си ползи – дано го кажа по този метод. Това до каква степен ние (България) сме съумели обратно във времето да създадем същото е въпрос, който за момента е отворен ”, съобщи енергийният министър. Което слага различен въпрос – дали количеството, което е оповестено по контракт и не се доставя – 65%, не отива на спот пазари и не се продава надалеч по-изгодно за въпросния консорциум.

Николов сподели и друго – в случай че прегледате комерсиалната конструкция на консорциума, ще видите, че не всичко зависи от едностранно решение на Азербайджан, само че имало ясно изразена позиция от Азербайджан да има нарастване на доставките за България. Консорциумът се споделя Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC). „ В момента количествата са доста под оптималните и това е главният проблем, който движи цената в тази тенденция ”, продължи Николов, с конкретизиране и какво се случва на интернационалните пазари с газа и петрола.

Същевременно Николов разгласи, че шоковото повишаване на газа не е реалност към този момент поради развиването на нещата на европейските пазари. Там спот цената пада – поради топлото време и поради доставките на полутечен газ от Съединени американски щати.
Скандалът с контракта за евтиния газ от Азербайджан и Булгаргаз става все по-голям
Да, " Булгаргаз " сезира ДАНС на 21 декември по отношение на изтекла информация по клаузи от контракта с азерския снабдител на газ. Това е не...
Прочети повече
Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР