Премията за параолимпийско злато се увеличава от 20 на 64%,

...
Премията за параолимпийско злато се увеличава от 20 на 64%,
Коментари Харесай

От 1 януари 2022 г: Параолимпийците ще получават 64% от премиите на олимпийците

Премията за параолимпийско злато се усилва от 20 на 64%, каквато е за призьорите на международни и европейски шампионати, оповестиха от пресцентъра на спортното министерство.

В информацията, изпратена до медиите написа, че министър Андрей Кузманов е извършил поетия ангажимент към българските параолимпийци за увеличение на финансовите награди за оценки от паралимпийски игри.

Поправката в Наредба №5 от 29.10.2019 година за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица е реалност и от през днешния ден на уеб страницата на ММС и на Портала за публични съвещания е оповестен планът за публично разискване, чийто период е едномесечен.
Снимка: Lap.bg
Спортният министър Андрей Кузманов се ангажира с смяна на Наредбата незабавно след края на параолимпийските игри в Токио. Той организира срещи с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов, както и с представители на Българската параолимпийска федерация. Кузманов бързо предприе нужните дейности, с цел да бъдат задоволени желанията на родните параатлети за по-достойно премиране на триумфите им, които издигат престижа на българския спорт.

" Олимпийските игри са най-висшият състезателен конгрес и триумфите, реализирани на Игрите, са върхът в кариерата на всеки състезател. Именно по тази причина с екипа ми направихме тази смяна ", съобщи министър Андрей Кузманов.

Според смяната размерът на премиите, които се отпускат от ММС за призови класирания на параолимпийски игри, е повишен от 20% на 64% от премиите за призови класирания на летни и зимни олимпийски игри.

Наредбата влиза в действие от 1 януари 2022 година Повишеният размер на премиите на състезателите ще докара и до нарастване на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на спортистите.

По в този момент настоящата Наредба №5 от 29.10.2019 година за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица наградата за параолимпийците е 20%, а за международни и европейски шампионати – 64%.

" Постъпилите оферти са рационални и нужни с оглед реализиране на оптимална правдивост при установяване на премирането на спортистите, постигнали призови класирания на параолимпийски игри, съотносима с техните достижения. Обоснована е нужда, размерите на еднократните парични награди на спортисти – медалисти и призьори от параолимпийски игри, да бъдат открити при съблюдаване на избрана пропорция и съотносимост с еднократните парични награди на спортисти – медалисти и призьори от олимпийски игри. Очакваният резултат от приемането на наредбата е премиране с парични награди на най-значимите достижения в най-престижния интернационален конгрес за спортисти с увреждания, като по този метод се подтикват спортистите, издигащи престижа на българския спорт ", са претекстовете за смяната в Наредба №5.
Снимка: bTV
Проектът не планува разходването на спомагателни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата, нужни за погашение на премиите, като функционалност на провежданите надпревари от интернационалния състезателен календар, ще бъдат предвиждани в бюджета на ММС.

Това е първата корекция в Наредба №5 от 29.10.2019 година за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. В същия размер се резервират паричните награди на параатлетите за международни и европейски шампионати. В едномесечния период за публично разискване всички федерации, клубове и заинтригувани лица могат да създадат оферти.

В средата на септември Християн Стоянов и Ружди Ружди повдигнаха тематиката за наградите при медали на параолимпийски игри, които са оскъдни в съпоставяне със сумите, които получават призьорите от олимпийските игри.

Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лева, за Стоянов и Ружди са отредени по едвам 16% от тази сума, или 32 000 лева

Поправката в наредбата, която влиза в действие от 2022 година, значи, че медалистите ни параолимпийските игри в Токио няма да получат повече от тези в началото планувани 32 000 лева
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР