Преминаването на загадъчния обект Оумуамуа през нашата Слънчева система през

...
Преминаването на загадъчния обект Оумуамуа през нашата Слънчева система през
Коментари Харесай

Учени предлагат ново обяснение за посещението на странния междузвезден обект Оумуамуа

Преминаването на загадъчния обект Оумуамуа през нашата Слънчева система през 2017 година накара астрофизиците да се усъмнят в него, като един от тях даже стигна до такава степен, че го дефинира като извънземна технология. Ново проучване, представено от Българска телеграфна агенция, предлага " неизвънземно " пояснение за екзотичното посещаване.

Оумуамуа - първият по рода си пришелец от друга слънчева система, беше открит с телескоп на Хаваите през октомври 2017 година На локален език наименованието му значи делегат. Загадъчният обект пътуваше с толкоз висока скорост, че можеше да идва единствено от друга звездна система. 

Откритието развълнува астрономическата общественост, която от дълго време търси сходни на комети обекти, навлизащи в нашата Слънчева система от необятното пространство. Оумуамуа обаче не приличаше на нормалните комети - липсваше й присъщата опашка, формирана от големия им ореол от газ и прахуляк при приближаването им към Слънцето.

Странностите, съпътстващи появяването на междузвездния клиент, оставиха учените да се " борят " месеци наред с непълни и на пръв взор спорни данни, които трябваше да осмислят. Това докара до редица теории, някои от които бяха " оттатък въображението ", споделя Дженифър Бергнер, астрохимик от Калифорнийския университет в Бъркли и съавтор на новото проучване, оповестено в сп. " Нейчър ". 
      
Според нейното пояснение какъвто и да е произходът на Оумуамуа, става въпрос за богат на вода обект, сходен на комета. По време на пътуването си през междузвездното пространство той е бил подложен на въздействието на галактически лъчи, които са бомбардирали водата, освобождавайки водород, който е останал в капан в тялото на обекта.

Когато междузвездният пришелец се е доближил до Слънцето, топлината на собствен ред освободила уловения водород, действайки като " ускорител ", който го е изпратил по непредвидена траектория. 

" Уловеният водород е просто най-общото пояснение ", споделя в изказване Дарил Селигман от университета Корнел и съавтор на проучването.

Тези писания " дават без подозрение първото просто и реалистично пояснение на особеностите на този обект ", споделя Марко Микели, астроном от Европейската галактическа организация (ЕКА).

Още отговори научната общественост може да получи, когато през 2025 година стартират наблюденията с телескопа " Вера Рубин " в Чили, които се чака да открият доста нови комети, както в Слънчевата система, по този начин и отвън нея. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР