Преминаването на Турски поток през България, АЕЦ Белене и цената

...
Преминаването на Турски поток през България, АЕЦ Белене и цената
Коментари Харесай

Русия и България в партньорство за Турски поток, АЕЦ Белене и цената на газа

Преминаването на " Турски поток " през България, " АЕЦ Белене " и цената на съветския природен газ са били главните стопански тематики, разисквани при срещите на делегацията на Румен Радев с Владимир Путин и неговите съветници в Санкт Петербург.
След срещата Радев настоя българското държавно управление да не бъде " срамежливо " и да упорства за по-ниска цена на газа при договарянията с Русия за доставка на синьо гориво. " Време е българското държавно управление да не е срамежливо и да подходи интензивно за договаряния за цената на газа. Аз не изземам функционалностите на държавното управление. Отварям вратата. Нека не бъде срамежливо нашето държавно управление да договаря с " Газпром ", съобщи Румен Радев, представен от bTV.
Радев е уведомил съветския водач, че към този момент купуваме полутечен газ от Съединени американски щати на цени с 15% под съветските. И добавил, че е желателно " Газпром " да бъде по-гъвкав с цените, защото към този момент има други възможности и пазарът се трансформира. Путин е дал отговор, че това е въпрос на договаряния с съветския газов колос.
Обсъждан е и газовият хъб " Балкан ". " Русия удостовери желанието си през нас да минава тръбата от Турция. Изразиха страдание, че вместо ние да продаваме, ще вземаме от Турция, само че прецизираха, че са наясно за натиска от Европа ", споделя пред в. " 24 часа " ръководителят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев, който е част от българската делегация.
Русия отдава огромно значение на прекосяването на газопровода " Турски поток " през страната ни. " В ход е план за създаване на национална газова директна мрежа в продължение на " Турски поток ". Отдаваме огромно значение на развиването на този план и го поддържаме, споделя съветският министър на енергетиката на Русия Александър Новак, който също взе участие в срещата.
Новак напомня, че съдействието сред София и Москва в газовата сфера е от повече от 40 години, а размерът на доставките на съветски газ от началото на 2019 година до 15 май е 11.2 милиарда куб. м., съобщи организация " Фокус ".
Румен Радев е уведомил Путин за задвижването на процедурата за АЕЦ " Белене ". Руската страна не е склонна да взе участие в плана АЕЦ " Белене " без държавно присъединяване, а във връзка с газовите доставки ще се търси по гъвкаво решение за цените. " Обясних, че става въпрос за план който ще е подготвен след 10 години и до тогава е сложен разбор какъв ще е миксът и цените. Държавата не може да поеме този финансов риск ", сподели Радев.
" Пред президента съветската страна удостовери интерес към АЕЦ " Белене " в случай че не като стратегически вложител, то в строителството и доставката на оборудването. Всички се съгласиха с това, че построяването на нуклеарната централа е значимо поради екологичните проблеми в нашите ТЕЦ-ове ", уточни Кънев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР