Преминаването на Александър Везенков от “Олимпиакос в “Сакраменто Кингс от

...
Преминаването на Александър Везенков от “Олимпиакос в “Сакраменто Кингс от
Коментари Харесай

Чрез Везенков много хора ще изживеем мечтите си

Преминаването на Александър Везенков от “Олимпиакос ” в “Сакраменто Кингс ” от Националната баскетболна асоциация на Съединени американски щати и Канада е спортната вест на годината в България до момента. И не се вижда какво може да я измести.

Цялата година дотук принадлежи на Саша, както го назовават най-много в Гърция. Той стана №1 в Европа по три посоки - като изпълнител в  Евролигата, най-полезен състезател и първи в анкетата измежду състезателите и треньорите. Достигна до край и секунди не стигнаха да стане първенец, само че пък най-малко сграбчи купата на Гърция.

В късната есен би трябвало да дебютира в НБА.

Трансферът продължава да се разяснява в България, Гърция, цяла баскетболна Европа и в баскетболна Америка.

Ето какво мислят за сбъднатата фантазия на Везенков и почитателите му трима огромни експерти на играта в страната ни - Георги Глушков, началник на федерацията ни и единственият до момента българин, играл в НБА (във “Финикс Сънс ”, сезон 1985-1986 г.), селекционерът на националите Росен Барчовски и треньорът Людмил Хаджисотиров-Удо.
 Георги Глушков. Снимка Пресклуб " България " Георги Глушков: Убеден съм, че той може да стане един от най-хубавите в НБА
" За мен няма изненада. Няма изненада, не тъй като съм вътрешен човек, а беше ясно, че нещата вървят натам, те го правят оценка ", съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция Глушков.

" След този сезон, който направи беше ясно, че натам му е пътят, че го желаят. Радвам се, че той го избра, тъй като в действителност можеше да избира ", сподели още Георги Глушков и продължи:

" Той е войник, постоянно е работил съществено и знае, че всеки връх е тежък за нанагорнище. На него пътят му е да остави огромна диря в българския баскетбол. Според мен, на него това му е задача. Той бе фар в последните пет-шест години на всички млади българи по какъв начин се работи, по какъв начин се реализират резултати - с неизменност, с труд, с гений. Той бе фарът на тези момчета, а в този момент е на по-високо равнище и ще бъдем очевидци от по-далечно разстояние. Но младите могат да гледат, да се учат, да желаят, да мечтаят. Това е нещо доста мощно. Приел е предизвикването. "

Георги Глушков е разговарял преди дни с Везенков и е изразил поддръжката си към неговия избор.

" Имах диалог с него преди няколко дни и споделих какво мисля по въпроса, тъй че изборът беше негов, аз му споделих, че ще бъде подсилен от всички каквото и да направи, че неговият избор е верен. Ние сме зад него и ще бъдем първи негови почитатели. Гордеем се, че той има качества да реализира доста положителни резултати, да стане един от положителните играчи в НБА. Аз съм уверен в това нещо. Пожелавам му единствено да бъде здрав. Той е доста интелигентен, доста работлив и надарен. Тези качества са задоволителни и предостатъчни да вдигне имиджа на българския баскетбол и оттатък океана. Да сбъдне една своя фантазия ", разкри президентът на БФ по баскетбол.

Попитан какво е най-трудното в НБА, Глушков разяснява:

" В НБА има доста мощна конкуренция, само че Европа се приближи доста до американския баскетбол. Може би в някои връзки Европа има и доста мощни страни, които сега в Америка ги правят оценка. Много европейски играчи съумяха с европейските си качества да се впишат доста, доста съществено в американския баскетбол. Всеки ден е битка там, само че би трябвало да знаем, че когато човек е тръгнал да покорява върхове, всеки ден би трябвало да се потвърждава. Той знае това нещо, минал е по подобен път. Сигурен съм, че той ще успее. "
 Росен Барчовски. Снимка АП/БТАРосен Барчовски: Той има страхотни качества, по тази причина ще успее
Росен Барчовски също разгласи, че е благополучен, въпреки като народен селекционер да знае, че в този момент ще му е по-трудно да разчита на индивида, който дефинира образа на нашия тим.

" НБА е извънредно нещо, тъй че аз съм доста благополучен. Имах някакво малко терзание, че няма да стане, само че в този момент съм доста удовлетворен ", разяснява Росен Барчовски.

" Изборът му е бил доста сложен, извънредно сложен. Трябва да направиш избор от едно място, където те боготворят като се стартира от притежателите, старши треньора, който ти е като татко, съотборници, аудитория, която е от най-великите в Европа. Изобщо място, където се усеща съвършено и е водач, и тимът играе за първо място, а и със солидно възнаграждение. Сега това би трябвало да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, доста от които няма да са чували за Евролигата и че е най-полезен състезател там. Ще би трябвало да се пребори, с цел да си вземе тази позиция. Точно тук е било решението ", сподели още Барчовски и добави:

" Аз не мисля, че финансите имат такова значение. Най-важното е предизвикването. Трудният му избор е изработен, всички сме удовлетворени, само че аз не считам, че рискът е толкоз огромен. Той ще успее, тъй като има страхотни качества, само че даже да не успее, ще се върне в Европа, където всички порти са отворени - от “Олимпиакос ”, през “Барселона ”, “Реал ” (Мадрид) и така нататък Само да е здрав. ”
 Александър Везенков. Снимка FIBA
Везенков подписа за три години и 20 милиона $, само че той ще получи по-малко, има обезпечена сума, останалото са бонуси.

Колкото до интереса и ролята на европейските баскетболисти в НБА в последните години, националният селекционер разяснява:

" Ръководствата и треньорите в НБА започнаха да гледат повече към европейските играчи и да имат малко повече доверие. Нямам подозрение в качествата на Александър Везенков, тъй като го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е отвън всякакво подозрение - с издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата, доста качества има. Въпросът е, че би трябвало да завоюва тези играчи, които не се дават елементарно. И би трябвало да ги накара да играят и за него, тъй като там са много егоисти. "
 Людмил Хаджисотиров. Снимка БК " Рилски състезател " Людмил Хаджисотиров-Удо: Цялата ни страна би трябвало да употребява този късмет
Людмил Хаджисотиров до неотдавна беше треньор на “Рилски състезател ”. Той познава сносно американския баскетбол, игра на най-високото колежанско равнище оттатък океана, а към този момент има и стабилен стаж като ментор.

" Това действително е най-високо равнище в света. Нашата страна да има човек на това равнище е неповторимо. Още по-хубаво е, че Везенков се потвърди в Европа и то по най-хубавия метод, надскочи доста упования, ставайки Най-полезен състезател на Евролигата и това е най-естествената последваща стъпка чисто разумно. Иначе единствено по себе си това е извънредно мъчно, да стигнеш до това равнище и мисля, че посредством него доста хора ще живеем фантазиите си, които ние самите сме имали ", разяснява Хаджисотиров.

" През 90-те години, когато нямаше интернет и всевъзможни неща в България, НБА беше ужасно известна и всички я гледаха може би поради Майкъл Джордан, Меджик Джонсън - тази неповторима генерация. И даже от моите другари тогава никой не гледаше европейски баскетбол, който беше толкоз отегчителен, че се чудехме по какъв начин да гледаме повече НБА. Сега нещата се трансформираха. Евролигата стана супер забавна за гледане като баскетбол, само че пък НБА и промяната на разпоредбите разрешават точно да повече европейци и момчета като Везенков да получат късмет и, дай Боже, да съумеят да се потвърдят.

Смятам, че когато има персонален образец, ползата се усилва доста повече като цяло към спорта, а в тази ситуация с Везенков би трябвало да се усили и към НБА, само че всички знаем сред баскетболните хора, че действително това е най-високото равнище на баскетбол, на гений, да не приказваме и на пари в света, а също и като професионализъм. Колкото и мощно да играе човек в Европа, постоянно примерът за доказване си остава НБА като най-силната лига ", сподели някогашният треньор на Рилски състезател.
 Александър Везенков. Снимка Olympiacos B.C., Facebook
“Прочетох, че Домантас Сабонис е преподписал със “Сакраменто ” за 217 милиона $ за още пет години, което са някакви галактически суми. Това са заплати от по 50 милиона $, а най-високият бюджет на тим в Евролигата на Барселона е в границите на 42-43 милиона. Просто това са напълно други измерения, само че играта и превъзходството на европейците, на чужденците в последните години е доста радостна и това дава образец и вяра на всяко едно момче, че може с доста работа и непримиримост да стигне до там.

Ние до момента нямахме за България подобен образец и извънредно доста се веселя, че тъкмо Александър Везенков прави това нещо, тъй като той е доста смислено момче отвън баскетбола, доста трудолюбив, непретенциозен и е страховит образец за всички деца, които сега се занимават със спорт или които ще го създадат ", съобщи още Людмил Хаджисотиров.

Попитан за мнението му за треньора на “Кингс ” Майк Браун, Хаджисотиров разяснява:

" Майк Браун е треньор на доста високо равнище. Той изкара “Кливланд ” до финалите преди години, по-късно беше в щаба на Стив Кър в “Голдън Стейт ”, а мисля, че беше и в националния тим на Съединени американски щати. Той е треньор, който обича европейските играчи и чужденците, играе по-различен жанр, който се приближава много и до Евролигата.

Особено в нахлуване, със ужасно доста придвижване на топката и на хората. Един от моите треньори от преди е добър другар с него и това, което имам като информация от него още от предходната година е, че той много харесва Александър Везенков и имаше огромно предпочитание още преди този сезон да опитат да го привлекат. Като цяло има доста положително отношение към Везенков. "

Колкото до обстановката в състава на “Сакраменто ”, чийто екип ще облече Александър Везенков, Людмил Хаджисотиров описа следното:

" Ситуацията се промени, тъй като тази година тимът направи голям скок нагоре, приключи трети в Западната конференция, която е пъклен мощна и е цялостна с доста класа и гений. Това за мен е нож с две остриета, тъй като отборът има доста мощен гард в лицето на Диарън Фокс и център - Сабонис, което отваря играта на останалите.

Мисля, че тъкмо в такава обстановка Везенков може да пасне доста добре. От друга страна конкуренцията в тима е доста огромна и той би трябвало да се бори в действителност за всяка минута.
 Александър Везенков. Снимка Olympiacos B.C., Facebook
В Америка общо взето не им пука, че идваш от Евролигата или дали си бил MVP, тях ги интересува какво правиш там на място и по какъв начин се адаптираш в тяхната среда и система. Неманя Биелица беше MVP на Евролигата, а не съумя да се приспособява добре към НБА. Същевременно един Никола Йокич, който тук играеше в Адриатическата лигаq отиде и направи невероятна кариера там. "

В тази връзка, по какъв начин Удо вижда възможностите на Везенков?

" Аз съм положително надъхан. Знам, че Везенков е доста работлив, твърдоглав и считам, че може да пасне доста добре в тази система. Всички ще се гордеем доста и ще му стискаме палци. В НБА, с изключение на приспособяването, устойчивостта, е доста значима и играта в отбрана. Там тя е по-трудна за европейците, тъй като в Евролигата имаш много взаимопомощ, до момента в който в НБА би трябвало да можеш да пазиш повече “един на един ”.

Затова да вземем за пример един свръхестествен гений и “професор ” по баскетбол като Милош Теодосич, който господства в Евролигата, имаше заплашителен проблем в НБА и по тази причина не можеше да играе там. Но считам, че в нашия случай с Везенков, той доста добре предугажда обстановките, доста хубаво се движи с топката, плюс че е висок, има огромно тяло и мисля, че ще може да запълва пространства, а тъкмо тези правила биха му помогнали ужасно доста в нахлуване. ”

Другото нещо е чисто акомодацията към самия тим, жанр на игра и действително най-голямата разлика сред Евролигата и НБА е атлетизмът на играчите и чисто самостоятелната класа. Но в действителност аз съм доста положително надъхан и считам, че може да го направи. ”

" За мен всяко българско момче или момиче би трябвало да мисли по този метод, че е допустимо. Ние сме мислили по този начин, когато сме били подрастващи, макар че не е имало българин в НБА, а в този момент, когато на процедура имаш подобен положителен образец и то на терена, и отвън него, по-добро нещо от това няма. Много е значимо нашата страна и федерация, и изобщо всички да употребяват този късмет и да създадат голям маркетинг и промоция на Везенков и на баскетбола като цяло.

Защото това е златен късмет. Кога отново ще влезе българин в НБА, един Господ знае. Всички си пожелаваме това да се случва по-често. Везенков е елмаз на нашата действителност и би трябвало да го използваме по най-хубавия метод, тъй като това в действителност е страхотна горделивост и отново споделям - ние ще изживеем доста от нашите фантазии посредством него ", приключи Людмил Хаджисотиров.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР