Преминаване на първичната извънболнична помощ (ПИМП) от формата на „лични

...
Преминаване на първичната извънболнична помощ (ПИМП) от формата на „лични
Коментари Харесай

Личните лекари да станат специалисти по Обща медицина и да се премахнат капитациите

Преминаване на първичната извънболнична помощ (ПИМП) от формата на „ персонални лекари” във формат експерти по Обща медицина (ОМ). Това оферират от „ Продължаваме промяната “ по отношение на проблемите в ПИМП, заяви депутатът от групировката и ръководител на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев във фейсбук.

За предложенията тойпо време на полемиката „ Кадровият недостиг в опазването на здравето – последствия и потребност от промени “, проведен от „ Индекс на лечебните заведения “, която се организира във вторник.

Сред ясно изразените проблеми доцент Тонев отбелязва наклонността на понижаване на искащите лекари да стартират работа като ОПЛ и персонални лекари при едни положителни равнища на заплащане; работата на ненормиран работен ден, в който персоналният доктор на практика работи през телефона си 24 часа в денонощието; районните проблеми в някои натоварени райони, в които голям брой персонални лекари не съумяват да употребяват заплатен годишен отпуск и множеството регулаторни механизми, които лимитират „ чистото” работно време за обзор, в което лекарят да може да беседва с пациентите и да ги преглежда.

„ За тези общоизвестни и наложени във времето проблеми, ние от Продължаваме Промяната предлагаме за разискване следните вероятни промени, с уточнението, че те са вероятни само и единствено след ефикасното въвеждане на електронното опазване на здравето в България. Предлагаме прекосяване на ПИМП от формата на „ персонални лекари” във формата експерти по Обща медицина. Работното време на експертите по ОМ става нормирано, като жителите със здравни проблеми ще могат да търсят помощ в кабинетите за неотложна помощ, незабавна помощ и незабавните отделения на МБАЛ. Специалистите по ОМ ще оферират опциите, присъщи до момента от ПИМП, само че без фиксирането на пациенти към единствено един персонален доктор. Целта „ да познаваме добре” пациента, застанал пред нас, ще бъде допустима след ефикасното въвеждане на Здравното досие. Премахване на капитационната форма на възнаграждение за осъществяване на постоянните медицински прегледи, само че опазване на капитационната такса на възнаграждение за доста от в този момент наложените действия в ПИМП като детска консултация, профилактични проучвания и други Замяна на „ първичния и второстепенен преглед” с „ амбулаторен случай”, който ще даде опция при извършено сполучливо амбулаторно лекуване експертът ОМ да може да максимизира приходите си “, написа доцент Тонев.

По думите му това са част от предложенията за промени, с които да се решат посочените проблеми.

Във връзка с предложенията от пациентски организации „ Заедно с теб “ считат, че промени са належащи, само че нормирането на работното време на ОПЛ (личните лекари), новият формат Специалисти ОМ и насочването на пациентите към незабавната помощ в отвън работното им време крие риск за изнемогването на Спешната помощ в България, която и в този момент е на ръба.

„ Не по този начин са уредени тези връзки на Запад и ние имаме други оферти. Смятаме, че в този момент работещата система персонален лекар-пациент е добра за познаване на здравословното положение на пациентите и бърза реакция на персоналния доктор даже при консултация по телефона. Предложението за „ подмяна на „ първичният и второстепенен преглед” с „ амбулаторен случай”, който ще даде опция при извършено сполучливо амбулаторно лекуване експертът ОМ да може да максимизира приходите си” е неразбираемо дефинирано и притеснително за пациентите. Разбира се има сполучлив европейски опит за реализиране на ефикасен резултат от лекуването, само че преди този момент би трябвало да се създадат редица нормативни промени, в това число и възбрана на „ рекламата” на лекарствени артикули от медицински представители “, споделят от организациите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР