Преминах през ада“ – така Йочевед Лифшиц, една от двете

...
Преминах през ада“ – така Йочевед Лифшиц, една от двете
Коментари Харесай

„Преминах през ада“: Разказ на освободена пленница за ужаса да си заложник на „Хамас“

„ Преминах през пъкъла “ – по този начин Йочевед Лифшиц, една от двете заложнички, освободени през вчерашния ден от „ Хамас “ , разказа тестванията, които претърпя след отвличането си от палестинската терористична формация.

85-годишната жена беше освободена по здравословни аргументи, дружно със 79-годишната си другарка Нурит Купър, само че в никакъв случай няма да не помни ужаса от 7 октомври.

Снимка: Reuters

Заедно с щерка си, клекнала до инвалидната ѝ количка, нежната стара жена си напомни момента, в който бе отвлечена от въоръжени мъже на мотоциклети, откакто „ Хамас “ нахлу в дома ѝ в кибуца Нир Оз в Израел.

Снимка: Reuters

Стреляха по домовете ни, удряха хора. Отвлякоха някои от тях като мен. Беше мъчно, само че ще се оправим с това “, сподели Лифшиц пред кореспонденти в болничното заведение в Тел Авив.

Снимка: Reuters

Ужасяващият роман беше удължен от дъщерята на Йочевед – Шароне.

„ Майка ми споделя, че е била качена на задната седалка на мотоциклет с краката от едната страна и тялото от другата, че е била преведена през разораните ниви. Отпред е имало няколко мъже, а зад нея – един. Докато са я отвеждали, е удряна с палки от хората на Шабааб, до момента в който не са стигнали до тунелите. Там са вървели в продължение на няколко километра по мократа земя. Отдолу има голяма, голяма мрежа от тунели. Прилича на паяжина “, предава претърпяното от майка си Шароне.

„ Тя споделя, че доста хора, рой от хора са минали през оградата, която коствала 2,5 милиарда шекела (6 милиона щатски долара) и не е помогнала даже малко “. 

Снимка: Reuters

Йочевед Лифшиц и приятелката ѝ Нурит Купър бяха настанени в болница в Тел Авив, с цел да се възстановят след освобождението си от терористичната формация . От лечебното заведение обявиха, че двете дами са в „ положително здравно положение “ и ще останат там още един ден.

Снимка: Reuters

„ В момента за тях и за членовете на фамилиите им това е доста, доста прочувствена обстановка и ние сме щастливи, че те са тук с нас “, прибавиха от болничното заведение, където възрастните дами бяха настанени.

Снимка: Reuters

Информацията за освобождението на Лифшиц научил и внукът ѝ, до момента в който бил в хотел в Ейлатс дружно с други евакуирани от Нир Оз.

„ Тя приказва, може да върви, може да прегръща внуците си. Невероятно е, че я виждаме “, уточни внукът на Йочевед Лифшиц Даниел.

Снимка: Reuters

По думите му новината за стартирането на двете дами провокирала наслада в хотела и вдъхнала вяра, че скоро ще бъдат освободени и други заложници.

„ За тази общественост да види тези две възрастни дами беше просто необикновено нещо “, показа Даниел Лифшиц, който взе хеликоптер от хотела, с цел да види баба си в ранните часове през днешния ден.

Снимка: Reuters

Двете заложнички от кибуц Нир Оз

Припомняме, че в понеделник вечерта „ Хамас “ освободи 85-годишната Йочевед Лифшиц и нейната съседка и другарка – 79-годишната Нурит Купър . По-късно те се събраха с членове на фамилиите си в болница „ Ичилов “ в Тел Авив, където бяха настанени.

 

Снимка: Reuters

Лифшиц е един от създателите на общността в кибуц Нир Оз. Тя е работила като фотограф и преподавател в районната гимназия . Купър пък е работила в областта на ранното детско обучение и в локалната фабрика за бои .

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В продължение на десетилетия двете приятелки и съседки живеят в Нир Оз, покрай границата с Газа. Поради толкоз огромната непосредственост до бариерата, кибуцът е един от първите, станали цел на бойците на „ Хамас “ , както и един от най-тежко засегнатите .

Снимка: Reuters

Повече от една четвърт от общността в Нир Оз починаха или изчезнаха след терористичната офанзива на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври. След кървавото нахлуване бяха убити над 1400 души .

В кибуц Нор Из редица къщи са лишени от живот, прозорците им са изпочупени, спалните - подпалени, а движимостите на жителите - разхвърляни в близост. На видеозаписи се вижда засъхнала кръв , размазана по леглата и подовете, а стените са осеяни с дупки от патрони.

Заради „ Апоел Беер Шева “ и „ Ливърпул “ локалните поданици закачат червени балони на колата си, в дома си и на работните си места за празника на Охад

В плен на „ Хамас “

С стартирането на двете възрастни дами общият брой на освободените пленници стана четири. Смята се обаче, че повече от 200 заложници са в капан в Газа , като някои от тях се намират в лабиринта от тунели на „ Хамас “, прокопани под крайбрежната линия.

Снимка: bTV

Похитените са жители на страни като Мексико, Бразилия, Съединени американски щати, Германия и Тайланд, както и израелски цивилни и бойци. Сред тях са и съпрузите на Лифшиц и Купър - Одед Лифшиц, 83 година, и Амирам Купър, 85 година

Дъщерята на Йочевед Шароне съобщи по-рано, че е „ щастлива “ от освобождението на майка си, само че се опасява за татко си и другите арестувани.

Снимка: Reuters

„ Баща ми е там и толкоз доста други хора, които познаваме, чакат положителни вести за всички. Не знаем какво се случва с тях. Дори не знаем дали са живи или какво е ситуацията им . Те не са от хората, които могат да оцелеят без медикаменти. Майка ми се нуждае от О2, когато спи, и страда от мощни болки в гърба “, сподели тя.

Снимка: Reuters

За фамилиите на арестуваните няма време за губене . Внукът на Йочевед съобщи, че срещата с баба му му е посочила, че другите заложници би трябвало да бъдат освободени допустимо най-скоро .

„ Казвам ви, че би трябвало да сме бързи, като видях баба си по този метод. Часовникът тиктака и връщането на всички заложници е н ай-важната задача за всички “, приключи той.

Всичко за войната в Близкия изток четете тук: 

Следете всички събития в този онлайн репортаж

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР