Премиерска оставка в Естония заради обвинения в корупция. Днес Ери

...
Премиерска оставка в Естония заради обвинения в корупция. Днес Ери
Коментари Харесай

Обвинения в корупция изхвърлиха естонския премиер от властта

Премиерска оставка в Естония поради обвинявания в корупция. Днес Ери Ратас разгласи, че напуща премиерския си пост. Това стана откакто се развихри скандал с разпределяне на държавен заем за строителен план на компанията „ Порто Франко “, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на международните организации.

Във връзка с обвиняванията в корупция против неговата Центристка партия министър председателят съобщи, че желае да поеме политическа отговорност и да даде опция да се изяснят изказванията, заяви ДПА.

„ В политиката за решение на сложни обстановки се постанова да се прави доста сложен избор ", написа той в Фейсбук. „ В създалата се обстановка, ръководейки се от своите полезности, взех решение да подам оставка от поста министър-председател.

Това решение беше взето след съвещания с управлението и с парламентарната група на Центристката партия, а също по този начин с най-близките ми сътрудници. Различни решения изглеждаха вероятни, само че единствено едно от тях е вярно ", сподели Ратас.

Премиерът добави, че изказването му в действителност поставя завършек на сегашната ръководеща коалиция, включваща също по този начин Консервативната национална партия и партия „ Отечество “. Центристката партия преглежда опцията да работи в естонската политика „ както в съпротива, по този начин и в коалиция “, сподели той.

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб съобщи през вчерашния ден, че ще напусне поста си поради абсурда, само че не се счита за отговорен.

Според прокуратурата Корб се е схванал с предприемача Хилар Тедер предприемачът да подари на Центристката партия до 1 милион евро преди локалните избори, планувани за 17 октомври 2021 година

В подмяна свързаната с Тедер компания „ Порто Франко “ е трябвало да получи от страната заем в размер на 39,3 милиона евро за собствен план.

Миналата година естонският кабинет утвърди заема и съгласно естонски медии по-късно Хилар Тедер е направил няколко дарения в интерес на Центристката партия общо за към 60 000 евро.

Съдебните управляващи в страната са почнали следствие по случая. Вчера бяха арестувани четирима души. Заподозрени са генералният секретар на Центристката партия на Естония, консултант на финансовия министър и компания за недвижими парцели, донор на партията. Главният прокурор Таави Перн обаче съобщи, че няма причина да се допуска, че самият Ратас е знаел каквото и да било за протичащото се.

Естонският президент госпожа Керсти Калюлайд разполага с две седмици, с цел да номинира различен министър председател, който след това би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, показва Франс прес.

След оставката на Ратас Партията на промените, „ Отечество “ и Социалдемократическата партия може да образуват нова ръководеща коалиция. Това съобщи през днешния ден в ефира на телевизия ETV евродепутът Яна Тоом от управлението на Центристката партия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР