Премиерката на Молдова Наталия Гаврилица заяви, че бедната източноевропейска държава

...
Премиерката на Молдова Наталия Гаврилица заяви, че бедната източноевропейска държава
Коментари Харесай

Молдова поиска подкрепа от международната общност заради бежанците от Украйна

Премиерката на Молдова Наталия Гаврилица съобщи, че бедната източноевропейска страна се нуждае от мощна интернационална поддръжка, с цел да се оправи с притока на хора, бягащи от прилежаща Украйна, предава Асошиейтед прес.

Гаврилица през днешния ден сподели на дарителска конференция в Берлин, че в Молдова в този момент се намират към 100 000 бежанци от Украйна, или към една четвърт от хората, влезнали в страната от края на февруари. Тя добави, че нейната страна с население от 2,5 милиона души се е пробвала да сътвори прилични условия за бежанците с помощта на " невижданата готовност " на обществения и частния бранш. Но добави, че " оправянето с този поток е едно от най-големите провокации, пред което се е изправяло което и да е молдовско държавно управление през последните три десетилетия ". По думите й с изключение на от финансова помощ, Молдова се нуждае и от помощ, с цел да свърже електрическата си мрежа с тази на Румъния. Гаврилица също по този начин помоли Европейски Съюз да отвори пазара си за селскостопански импорт от страната й.

Германският канцлер Олаф Шолц разгласи на дарителската конференция, че федералната република ще даде на Молдова заем от 50 милиона евро в допълнение към пакета от помощи за справяне с бежанския приток на стойност 40 милиона евро, съобщи ДПА, базирайки се на представител на държавното управление. Целта на новата кредитна линия има е да се окаже по-широкообхватна финансова поддръжка за справяне да вземем за пример с високите цени на силата.

Германската външна министърка Аналена Бербок, която също взе присъединяване в конференцията, съобщи, че Германия и сътрудниците ѝ от Европейски Съюз, Франция и Румъния изследват способи да бъде понижена зависимостта на Молдова от Русия, съобщи Ройтерс.

Молдова е някогашна руска република, част от чиято територия е окупирана от подкрепяни от Москва сепаратисти и е мощно подвластна от съветските доставки на сила и съветските пазари, макар че популацията ѝ от ден на ден поддържа европейската интеграция, отбелязва организацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР