Премиерите на страните от Западните Балкани обещаха днес на неформална

...
Премиерите на страните от Западните Балкани обещаха днес на неформална
Коментари Харесай

Западните Балкани ще създават обща икономическа зона преди влизането в ЕС

Премиерите на страните от Западните Балкани дадоха обещание през днешния ден на неофициална среща в албанския град Дуръс да ускорят напъните за основаване на обща икономическа зона преди интеграцията им в Европейския съюз, съобщи Асошиейтед прес.

Домакинът на срещата, албанският министър председател Еди Рама, приветства "по-различното равнище на политическа воля и съдействие в района ", като добави, че то не е съпроводено от "същото равнище на икономическо съдействие ".

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, който участва на срещата, сподели, че е значимо да се разпространява районът като поле за туризъм, селско стопанство и по-нататъшно развиване на енергийния бранш, където има необработен капацитет.

Председателят на Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/ Сума Чакрабарти даде обещание усилване на вложенията в района.

Европейска банка за възстановяване и развитие възнамерява да провежда среща на върха на страните от Западните Балкани в Сараево идната година.

Срещата на министър председателите на страните от Западните Балкани в Дуръс стартира без водачите на Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Македония Ана Бърнабич, Денис Звиздич и Зоран Заев. Според албанските медии Бърнабич и Звиздич са съобщили по-рано, че няма да участват на срещата, само че са изпратили свои представители, до момента в който Заев е отменил присъединяване си през днешния ден поради неприятните атмосферни условия.

Българският министър председател Бойко Борисов, който също трябваше да взе участие в срещата, анулира пътуването си поради оповестения ден на народен печал в памет на жертвите от тежката злополука край Своге.

Главна тематика на срещата е районната икономическа интеграция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР