Премиерите на Румъния, Черна Гора и Република Северна Македония пристигат

...
Премиерите на Румъния, Черна Гора и Република Северна Македония пристигат
Коментари Харесай

България е домакин на среща на лидерите от НАТО от Югоизточна Европа

Премиерите на Румъния, Черна Гора и Република Северна Македония идват в София за среща на водачите на страните членки в НАТО от Югоизточна Европа. Събитието се реализира по покана на министър-председателя Кирил Петков.

Основна тематика за диалозите на срещата ще бъде войната в Украйна и отраженията ѝ върху района. Лидерите на четирите балкански страни ще обсъдят и последствията в сферите на сигурността, енергетиката и стопанската система в кратковременен и дълготраен проект.

Министър-председателите на Румъния Николае Чука, на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и на Черна Гора – Здравко Кривокапич ще вземат участие в общ конгрес, който ще се организира през днешния ден в резиденция „ Бояна “.

Акцент в срещата ще бъде усилването на координацията и съдействието в Югоизточна Европа и превъзмогването на общите провокации за района. Очаква се водачите да обсъдят и съветското въздействие на Балканите.

Това става единствено дни след срещата на върха на НАТО в Брюксел, където водачите на страните членки в НАТО утвърдиха разполагането на четири батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария. Позицията на България е, че войната в Украйна е голям спор със обилни световни последствия.

По-рано министър председателят Кирил Петков изрази мнение, че страните членки на Европейски Съюз и НАТО би трябвало да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към съветската експанзия.

Черна Гора и Република Северна Македония са измежду най-новите членове на Алианса. Подгорица стана член на НАТО през 2017 година, а през вчерашния ден се навършиха две години от влизането на Скопие в интернационалната организация за военно съдействие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР