Премиерите на Полша, Литва и Белгия Матеуш Моравецки, Ингрида Шимоните

...
Премиерите на Полша, Литва и Белгия Матеуш Моравецки, Ингрида Шимоните
Коментари Харесай

Трима премиери пристигнаха в Киев, докато мощни експлозии избухнаха в Днипро

Премиерите на Полша, Литва и Белгия Матеуш Моравецки, Ингрида Шимоните и Александър де Кро дойдоха на посещаване в украинската столица Киев, по време на което в половината страна бе оповестена въздушна паника, а мощни детонации избухнаха в град Днипро, предадоха украинските организации.

Сирените са се задействали в Днепропетровска, Полтавска, Запорожска, Донецка, Харковска и Луганска области, а фрагменти в каналите в Телеграм демонстрират огромни стълбове пушек над град Днипро след известията за гърмежите.

Кметът на града Борис Филатов заяви в канала си в Телеграм, че по предварителни данни няма нанесени вреди по градските връзки и инфраструктура. По думите му обаче няколко от подстанциите в Днипро са изключени от мрежата. Аварийни и избавителни екипи към този момент са на местата, където са избухнали гърмежите.

В украинската столица пък министър-председателите на Полша и Литва Матеуш Моравецки и Ингрида Шимоните се срещнаха с украинския си сътрудник Денис Шмигал, като потвърдиха готовността на страните им за активизиране на полемиките в НАТО за започване на договаряния за присъединение на Украйна. 

Обсъдени са и значими въпроси за увеличение на военната, финансовата и филантропичната помощ. Премиерите на Полша и Литва означиха, че договарянията на Киев с Брюксел за участие на страната в Европейски Съюз ще започват веднага, откакто Европейската комисия даде позитивна оценка за осъществяването на рекомендациите по молбата за участие.

Преди срещата с Шмигал, Матеуш Моравецки уважи паметта на жертвите на Гладомора и постави букет на мемориалния паметник на Михайловския площад в Киев.

" Големият апетит в Украйна през 1932-33 година беше резултат от незаконната политика на Съветския съюз ", написаха от кабинета на полския министър-председател в Twitter.

Белгийският министър председател Александър де Кро пък беседва с украинския президент Володимир Зеленски. 

" Приветствам Александър де Кро в Украйна! Започваме договаряния. Сигурен съм, че те ще бъдат доста значими и потребни за двете ни страни ", съобщи при започване на срещата президентът.

Русия евентуално отстранява нуклеарните бойни глави от остарели нуклеарни крилати ракети и стреля с муниции без заряд против Украйна, обяви през днешния ден английското военно разузнаване, представено от Ройтерс.

Според английското Министерство на защитата изображения с отворен код демонстрират остатъци от изстреляна от въздуха против Украйна крилата ракета, която наподобява е създадена през 80-те години като система, способна да носи нуклеарен заряд. Ведомството допуска, че извадената бойна глава се заменя с баласт.

Такава система към момента е способна да нанесе провали посредством кинетичната сила на ракетата и неизразходваното гориво. Само че е малко евентуално тя да аргументи съществени вреди на набелязаните цели, добавя министерството в ежедневната си сводка, оповестена в Туитър.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 26 November 2022

Find out more about the UK government's response:

— Ministry of Defence (@DefenceHQ)

" Каквито и да са желанията на Русия, тази импровизация акцентира доколко са изчерпани запасите на Русия от ракети с огромен обхват ", акцентира министерството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР