Премиерите на Полша и Чехия - Матеуш Моравецки и Петър

...
Премиерите на Полша и Чехия - Матеуш Моравецки и Петър
Коментари Харесай

Полша и Чехия подписаха споразумение за уреждане на спора за въглищната мина Турув

Премиерите на Полша и Чехия - Матеуш Моравецки и Петър Фиала, подписаха съглашение за споразумяване на дълготраен спор по отношение на мина за лигнитни въглища "Турув " на границата на двете страни, заяви Ройтерс.

Спорът стигна до Съда на Европейския съюз.

На взаимната конференция Фиала съобщи, че съглашението ще донесе изгоди за чешките общности, които са били наранени от мината, като договореността с Варшава ще обезпечи отплата в размер на 45 млн. евро за финансиране на модернизирането на инфраструктурата в засегнатия район. Под надзора на Съда на Европейския съюз двете страни ще наблюдават за вярното действие на дълбочинната преграда, която Полша построява в региона, с цел да предотврати приключването на вода от чешката страна.
съвместна конференция в Прага двамата министър председатели обявиха, че съглашението е "успех ", който разрешава на съседите да се върнат към положителните си връзки.

Сделката идва, откакто на диалози предходната година централноевропейските съдружници не съумяха да уредят разногласието.

Днес Европейската комисия съобщи, че ежедневните наказания - по 500 000 евро - ще продължат да се начисляват, до момента в който Чехия не отдръпна делото. Говорителят на Европейска комисия Адалберт Янц добави, че "всички наказания, които са дължими до тази дата, ще останат дължими ".

Органът на изпълнителната власт на Европейски Съюз посочи, че не е получил никакви пари от Полша, макар че е изпратил четири предложения за заплащане.

Генералният юрист на Съда на Европейския съюз съобщи, че Полша е нарушила правото на Европейския съюз с решението си да удължи с шест години лиценза на мината "Турув ", без да извърши изследване на въздействието върху околната среда. Становището беше изразено в границите на процедурата на съда преди произнасянето на присъдата, което се очакваше по-късно тази година.

Моравецки изрази вяра, че напълно скоро, може би даже още през днешния ден, Прага ще отдръпна делото от Съда на Европейския съюз и въпросът да бъде "затворен " дефинитивно.

От своя страна Фиала сподели, че делото ще бъде оттеглено, незабавно откакто Полша заплати парите за обезщетение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР