Премиерите на Македония и на Гърция - Зоран Заев и

...
Премиерите на Македония и на Гърция - Зоран Заев и
Коментари Харесай

Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобелова награда за мир

Премиерите на Македония и на Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас, са номинирани за Нобелова премия за мир. През 2019 година те могат да бъдат отличени за постигането на Преспанското съглашение.


Съгласно подписаното през юни съглашение някогашната югославска република би трябвало да стане Северна Македония и посредством промени в конституцията си да подсигурява, че няма искания към прилежащи територии и население. Гърция пък се ангажира да открие пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз.

Премиерите Заев и Ципрас бяха публично номинирани за най-престижната международна премия от тунизийката Уидед Бушамауи. Тя е един от нобеловите лауреати за мир от 2015 година - за напъните за създаване на демокрацията в Тунис след Жасминовата гражданска война.

" Храбри водачи " бяха наречени през днешния ден Заев и Ципрас и от върховен американски посланик в Скопие.
Джон Съливан, зам.-държавен секретар на Съединени американски щати: " Съединените щати мощно поддържат цялостното използване на Преспанското съглашение, което ще разреши на Македония да заеме полагащото ѝ се място в НАТО и Европейския съюз. "
Съливан упрекна Русия, че се пробва да подкопае съглашението. А за осъществяването му остава македонският парламент да одобри конституционните промени, а по-късно гръцкият - да го ратифицира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР