Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и

...
Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и
Коментари Харесай

Премиерите на България и РСМ дадоха начало на строителството на жп линията от Куманово до Беляковце

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха начало на строителството на железопътната линия от Куманово до Беляковце в югозападната ни съседка. Линията би трябвало да стигне границата с България и е част от трансевропейския кулоар №8 - план на повече от две десетилетия.

Ковачевски и Донев не подминаха и горещата тематика за откриването на македонски културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград на следващия ден.

89 километра път - толкоз железопътни релси би трябвало да бъдат издигнати от Куманово до българската граница. Разделена на няколко лота - от Куманово до Беляковце, Беляковце-Крива Паланка, Деве баир-българска граница - тази линия е част от трансевропейския кулоар №8, концепцията за който е на над 2 десетилетия.

Коридор 8 цели свързването на Италия, Албания, РСМ и България, от Бриндизи през Дуръс-Тирана-Скопие-София-Пловдив-Бургас и Варна и е от стратегическо значение за Европейски Съюз, а и за НАТО.

Инфраструктурата, залегнала в кулоар №8, е била въжделение на редица генерации през миналите 140 години, означи министър председателят Гълъб Донев.

Колегата му Димитър Ковачевски уточни, че с жп линията двете страни градят общото си бъдеще на районна съгласуваност, добросъседство, икономическо развиване, бързо пътешестване за хората от двете страни на границата.

През годините са правени няколко първи копки на този кулоар - през 2014, 2017 и 2019 година Предвидено е построяването и на скоростен път или автомагистрала.

Относно клуба " Никола Вапцаров ", който ще бъде открит на следващия ден в Благоевград, министър председателят Ковачевски уточни, че не може да спре никой, който желае да отиде, да го направи, само че че Скопие ще изпрати публично искане за формален клуб в града, а министър председателят Донев - че организацията зад клуба има подчертани антиевропейски профил и че България ще следи за незаконни хрумвания в активността му.

През годините са правени доста първи копки на тази жп линия, препотвърдена като приоритет в меморандуми сред двете държавни управления в най-ново време през 2014, 2017, 2019 година и в този момент. В плана за кулоар осем има заложено построяването и на автомагистрала до границата с България.

Над 30 километра железопътна линия за няколко десетки милиона евро би трябвало да свърже Куманово и Беляковце. А оттова линията да продължи към българската граница. Пред българския си сътрудник Гълъб Донев и европосланици, Димитър Ковачевски разгласи, че връзката сред двете ни страни ще стане действителност.

Добросъседството значи повече съгласуваност, икономическо съдействие, културен продан сред двете ни страни, разгласи министър председателят Ковачевски.

Служебният министър председател Гълъб Донев уточни, че България работи предпочитано кулоар номер 8 да бъде включен в европейската транспортна мрежа.

" Последиците от войната в Украйна разкриват за следващ път едно от най-уязвимите места на нашия район - а точно неразвитата, и дори изчезнала, изчезнала инфраструктура. В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да се обезпечат директни пътища за доставки ", съобщи Гълъб Донев.

Вместо това страните ни търсят доставки през трети страни, което усилва цената, уточни Донев.

" За първи път в историята на България и Северна Македония комерсиалният стокообмен се чака в края на годината да доближи 1 милиарда евро. Представете си какъв би бил резултатът, в случай че сред България и Северна Македония имаше развита инфраструктура ", съобщи Гълъб Донев.

Европейският съюз финансира построяването на жп линията до България с над половин милиард евро - най-голямата европейска инвестиция в Северна Македония до момента, изясни посланикът на Съюза в Дейвид Гир.

" Очакваме с неспокойствие деня, в който ще можем да пътуваме с трен от Адриатическо до Черно море през територията на две страни-кандидатки за участие в Европейски Съюз и една държава-член, а и към деня, в който ще можем да пътуваме, без да напущаме Европейски Съюз - след приемането на Северна Македония и Албания ", съобщи Дейвид Гир, дипломат на Европейски Съюз в Република Северна Македония.

За клуба " Никола Вапцаров ", който на следващия ден ще бъде открит в Благоевград, министър председателят Ковачевски уточни, че е финансиран от частни лица и че не може да спре всеки, който желае - да отиде. Призова за доближаване сред двете страни и да не се употребява изразителност в противоположната посока.

Гълъб Донев уточни, че страната деликатно ще следи за незаконни хрумвания в активността на клуба " Никола Вапцаров ".

" Този клуб, който ще бъде открит в Благоевград, е неконституционна и не е записана по законите на България, още повече, че финансирането на този клуб, по този начин както и министър-председателят Ковачевски показа, е от организация в Канада, която има много съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази тенденция. Разбира се, че ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва хрумвания, които опонират на законите в България ", съобщи Гълъб Донев.

Отговаряйки на скопски медии дали с вписването на българите в конституцията, ще спрат българските блокади, Донев подсети:

" България е част от Европейски Съюз и България е сложила своите условия, само че тези условия, които към този момент са препотвърдени от държавите-членки на Европейски Съюз, са скрепени с 27 подписа. Това, което е в контракта и това, което следва да се извърши, с цел да бъде извършена първата междуправителствена конференция, това е нещо, към което би трябвало да се стреми РСМ. Пътят е сложен, само че всички страни-кандидатки за участие, са минали по него ", подсети Донев.

И най-после медии от Скопие попитаха дипломат Дейвид Гир за какво на визитата си в Северна Македония ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е нарекла македонците " северномакедонци ". Той подсети, че тя е пристигнала с помощ от 80 млн. евро за решение на енергийната рецесия, със Споразумението за Фронтекс, подписано и на македонски език, и че самата тя е декларирала какъв брой хубав е македонският език, приет от Европейски Съюз.

В рамките на френското предложение България оповести декларация, с която уточни, че всички документи, в които се загатва, не би трябвало да се интерпретира като признание от страна на България на " македонски език ".

Българска национална телевизия, вести

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР