Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас

...
Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ще подобри енергийната сигурност в региона

Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас сложиха началото на новата газова връзка сред двете страни със алегорична първа копка. Новата тръба ще свързва Стара Загора с Комотини и ще обезпечи на България достъп до азерския газ, който ще се придвижва от следващата година по Транс-Анадолския газопровод и Транс-Адриатическия.

Бъдещата газова връзка е първата, която ще обезпечи на България газ от източник, друг от съветския газ, който получаваме сега.

Днес Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха алегорична първа копка на оборудването, тъй като същинското строителство ще стартира най-рано след два месеца.

Специален посетител през днешния ден беше първият вицепремиер на Азербайджан, който по думите на премиера Борисов е заречен, освен до момента контрактуваните 1 млн. куб. метра газ годишно по тръбата сред България и Гърция, само че още 200 000 метра годишно в допълнение.

Премиерите Борисов и Ципрас получиха приветствие от вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, който показва цялостна поддръжка на плана, който ще усили енергийната сигурност в района.
  Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция
Започва строителството на газовата връзка сред България и Гърция. Символична първа копка направиха министър председателите на двете страни край кърджалийското сел...

Новата газова връзка се чака да влезе в употреба от януари 2021 година До момента страна ни има уговорени над 1 милиард кубически метра синьо гориво с Азербайджан.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Всеки, който желае да транспортира газ, нашите компресори са американски, реверсивни, най-хубавите, покриват цялата мрежа а и в този момент внасяме, казано на газов език, репетираме по 4 млн. кубически метра от Сидерокастро и Кулата. Алексис Ципрас, министър председател на Гърция: За мен е огромна наслада да бъда през днешния ден с вас, да направя първата копка дружно с Бойко на отвесния газопровд АйДжиБи, тъй като енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници остава доста значим приоритет за целия ни район, за района на Средиземноморието, бих споделил и приоритет за цяла Европа.
Новата газова връзка е с дължина 180 км и първичен потенциал 3 милиарда кубически метра газ годишно. Цената на връзката е 260 млн. евро, като огромна част от парите обезпечава България. За строител и снабдител на тръбите за оборудването са определени гръцки компании с български подизпълнители.

Новата тръба е на 50% българска благосъстоятелност, също така дялове от по 25% имат Италия и Гърция.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Газът не можем да го носим в джоб, чанта, сак, тоест на приказки, се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация, за по какъв начин ще докарваме от Шах Дениз две газ, е ние поработихме,тихичко, без фукане, и в днешния ден, ето я картата започваме старта на интерконектора.
Освен азерски газ по тръбата ще има опция да бъде превозен американски газ, който ще минава от втечнено в газообразно положение през терминалите в Ревитуза и Александруполис.

Бойко Борисов: От думи, както споделяха, към каузи, два големи газопровода, голям газов хъб, газ от нашите залежи, газ полутечен от щатите,огромните залежи които има в Средиземно море, Катар, Египет, и Турция. Сиреч ние сега си приготвяме автомагистралите с всички тези газопроводи.
Гръцкият министър председател даде поръчка и за продължение на газовата съгласуваност посредством връзките сред Румъния и България и България и Сърбия, което ще разреши преноса на синьо гориво от Гърция в посока Западна Европа.

 Посланикът на Съединени американски щати: Интерконекторът с Гърция ще увеличи сигурността в района Посланикът на Съединени американски щати: Интерконекторът с Гърция ще увеличи сигурността в района
Американският дипломат у нас Ерик Рубин оцени интерконектора Гърция-България като заричане за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР