Премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на

...
Премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на
Коментари Харесай

Обмислят кандидатура на България за домакин на световно по футбол с Гърция, Румъния и Сърбия

Премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Виорика Данчила и президентът на Сърбия Александър Вучич се схванаха да продължат работата си и по цялостното свързване на Балканите с автомагистрали и скоростни влакове. Това стана на четиристранната среща посред им в „ Евксиноград ”.

След нейния край те се срещнаха и с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. От диалозите му с него се е стигнало и до вид Източносредиземноморският газопровод EastMed може и да мине през Балканите и по този начин газовите снабдители в района да обезпечат право на избор.

Най-любопитната вест, която обаче роди днешната среща е, че България, Гърция, Румъния и Сърбия обмислят взаимна кандидатура за международно състезание по футбол през 2030 година, съобщи Канал 3.

След каря на срещите петимата държавни водачи дадоха взаимна конференция дадоха четиримата балкански водачи Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич и министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху след срещата им „ Евксиноград ”.

" С сътрудниците сме единомислещи, че Балканите имат голям капацитет ”, разгласи българският министър-председател Бойко Борисов.

" Снощи сътрудника Нетаняху сподели „ Чакайте, би трябвало да се включим и ние. Имаме мощно развито селско стопанство и би трябвало да покачваме приходите. ” Искаме по-голям пазар. Благодаря за това, че дойдохте.

" Нашата четворка и събирането ни тук постоянно са имали една цел. В рамките на Европейски Съюз да повдигнем равнището на съгласуваност и енергийна, и инфраструктурна, цифрова и нашата политика в никакъв случай не е била ориентирана против трети страни. Точно противоположното. Четворката има за цел освен да укрепва Европейски Съюз, само че и да го прави посилен ”, разгласи Борисов и добави, че с влизането на Сърбия Европейски Съюз ще стане по-силен.

По отношение на наличието на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, Борисов разяснява: „ Това, че сме поканили безценен посетител, дава опция на сътрудниците в двустранните срещи да си приказват и за вложения, и за всичко, което ги касае тях “, добави българският министър-председател.

" Преди година започнаха напъните на страните ни. Четиристранните ни срещи се трансфораха в институция ", разгласи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

" Когато започнаха нашите срещи нещата на Балканите и в района не бяха толкоз оптимистични. Днес компликациите остават, само че сме създали доста значими крачки напред. Дойде значимото българско европредседателство, което взехме решение да назовем Балканско. Вече приказваме за идното румънско председателство, което се надяваме да докара до една нова вероятност на Западните Балкани “, съобщи Ципрас.

" В интервала сред двете ръководи се случи историческо събитие – Преспанското съглашение, което отбелязва разрешаването на един дълготраен проблем, който се отнася за целия район. Това съглашение ще има многочислени изгоди за благоденствието и икономическото взаимно развиване на Югоизточна Европа. Може да способства и за задълбочаването на развиването на целия район, изключително на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да трансформира района в огромен транспортен център “, сподели още той.

" Днес имаме опция да подчертаем смисъла, което придаваме на присъединителния развой от Югоизточна Европа и изключително на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки “, добави Ципрас и напомни поддръжката към напъните на премиера Александър Вучич да продължи разговора за Косово.

Гръцкият министър председател изясни, че на срещата са разискали по какъв начин ще се плануват плановете, по които има съглашения.

" Днес с българския министър председател ще подпишем обща декларация, съгласно която ще бъдат избрани крачките и графиците за реализирането на два значими плана. Единият е модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се и за основаването на скоростен път от Алексанруполис до региона на Марица, на българо-гръцката граница, който оттова ще бъде обвързван с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да планувам бързо тези планове, ще създадем взаимно сдружение, което да се заеме с построяването им “, посочи Ципрас.

" Сигурни сме, че договарянията за участието на Сърбия в Европейски Съюз ще бъдат ускорени и ще се развиват все по-добре и че всички нужни критерии ще бъдат изпълнени ”, съобщи от своя страна министър председателят на Румъния Виорика Дънчила.

" По отношение на превоза, потвърдихме единодушието на Румъния да се сътвори работна група, която да прегледа предпроектните благоприятни условия за построяването на автомагистрали, нови мостови уреди на Дунава сред Румъния и България. Президентът Вучич ни показа провокациите, с които се среща Сърбия и всички се надяваме тези провокации да бъдат преодолени бързо и с триумф “, съобщи Дънчила.

" Благодарни сме на България, Гърция и Румъния за поддръжката, която ни оказват по европейския път ”, разгласи президентът на Сърбия Александър Вучич.

" Запознах моите другари, сътрудници със обстановката в Западните Балкани. Говорих за връзките сред Белград и Прищина, за нуждата разговорът и диалозите да бъдат продължени, с вярата, че с ваша поддръжка пред Европа и пред света ще можем да потвърдим, че ще можем да потвърдим, че можем да избегнем, каквито и да е произшествия и проблеми и че ще запазим мира и стабилността, които са нужни на всички нас “, разяснява президентът Вучич.

Той посочи, че във всички сфери Сърбия разчита на своите другари от София, Букурещ и Атина.

" Искаме това съдействие във всички области да продължи да се развива “, изясни още Вучич. По думите му освен пътищата, жп линиите и газа, а и във всички други области могат и би трябвало да си сътрудничат по-добре. Той разгласи и че идната среща ще се организира в средата на декември в Белград.

Бенямин Нетаняху посочи, че съществена тематика е била и енергетиката и връзките на района с Израел в тази сфера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР