Премиерите на 16-те провинции на Германия призоваха федералното правителство да

...
Премиерите на 16-те провинции на Германия призоваха федералното правителство да
Коментари Харесай

Премиерите на германските провинции призоваха за продължаване на мерките срещу Covid

Премиерите на 16-те провинции на Германия приканиха федералното държавно управление да резервира някаква общовалидна за цялата страна законова рамка, позволяваща да бъдат налагани ограничавания в битката с коронавирусната пандемия, съобщи ДПА.

Премиерите считат " за извънредно значимо федералните провинции да разполагат с опцията да вземат нужните ограничения за стеснен интервал от време за секване на разпространяването на заболяването ", се споделя в тяхно общо мнение, публикувано от кабинета на премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Регионалните министър-председатели реагираха по този метод на предлагането на немския здравен министър Йенс Шпан от 25 ноември, когато изтича мандатът на настоящия парламент на Германия, да бъде прекъснато действието на националното изключително състояние поради пандемията. Премиерите одобриха резолюцията в края на двудневната си среща в Кьонигсвинтер в Северен Рейн-Вестфалия на фона на последователно нарастване на случаите на заразяване с ковид.

По-рано през днешния ден Институтът по вирусология " Роберт Кох " заяви, че съвсем две трети от живеещите в Германия хора са изцяло имунизирани. Вчера, в седмичния си отчет, институтът предизвести за заплаха от скок в случаите през идващите месеци. " Очаква се в течение на есента и зимата темпът на нарастване в броя на случаите на заразяване да се форсира ", се споделя в него.

Към днешна дата единствено 66,1 % от популацията е имунизирано с две дози, а 69,1 % с най-малко една. Тези индикатори са по-ниски, в сравнение с в прилежащите Дания и Нидерландия, само че значително са сходни с тези във Франция.

Тази заран седемдневната заболеваемост се повиши на 95,1 случая на 100 000 души население, с което за пръв път от средата на май бе преминат прага от 90 случая на 100 000 души. Покачва се и репродуктивното число на вируса и през днешния ден то е 1,28.

В проучване за вредите за стопанската система от пандемията Институтът по международно стопанство (ИСС) в Кил предвижда, че хоспитализацията на пациенти с ковид ще коства по 180 милиона евро на седмица през зимата. Увеличаване на % на имунизираните би помогнало за понижаване на тази сума, уточни ИСС.

Положението се усложнява от обстоятелството, че кабинетът на канцлера Ангела Меркел в този момент ръководи единствено като длъжностен, защото сега се водят договаряния за сформиране на ново съдружно ръководство. Днес Шпан съобщи, че съгласно него в този момент служебното държавно управление би трябвало да отстъпи самодейността на новия парламент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР