Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен

...
Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен
Коментари Харесай

Борисов поиска от Бабиш контакт с ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дружеството


Премиерите Борисов и Бабиш още веднъж разискаха късно нощес в телефонен диалог тематиката за договорката за продажба на активите на сдружение ЧЕЗ Груп в България. В този диалог българският министър-председател изиска спомагателни уточнения за позицията на чешкото държавно управление.

Андрей Бабиш уточни, че след изразените от медиите в Чехия подозрения във връзка с компанията покупател, е изискал да бъдат показани доказателства, които да разсеят терзанията към договорката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на шефовете на сдружението информация за Инерком. Съветът на шефовете е удостоверил пред Народно събрание, че е направил голям брой инспекции на евентуалния покупател и източниците му на финансиране и те не са посочили проблеми за реализиране на продажбата, и управлението на ЧЕЗ поддържа тази позиция, осведоми чешкият министър председател.

Борисов уточни, че е изискал първия телефонен диалог поради значимостта на електроенергийното сдружение за България и метода за осъществяване на договарянията по неговата продажба, което е провокирало доста въпроси. Той сподели, че обменените отзиви с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили подозренията му, че договорката е проблематична.

Правителствените ръководители на двете страни обявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със договорката или сдружението покупател, решенията за които са взети от Съвета на шефовете на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха безапелационни, че са дали гласност на подозренията си за неспазване на положителните практики при реализиране на договорката и потвърдиха, че ще наблюдават деликатно за довеждане до завършек на инспекциите от способените органи на двете страни.

Българският министър-председател помоли чешкия си сътрудник за подпомагане за реализиране на диалози с управлението на ЧЕЗ Груп при положение, че българската страна реши да предприеме дейности за закупуване на активността на електроразпределителното сдружение в страната ни. От своя страна чешкият министър председател обърна внимание на това, че контракти към този момент са били подписани, оповестиха от държавната осведомителна работа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР