Премиери на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа днес

...
Премиери на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа днес
Коментари Харесай

След срещата на премиерите на България, Румъния, РСМ и Черна гора в София - какви са акцентите

Премиери на страните членки на НАТО от Югоизточна Европа през днешния ден бяха в София по покана на българския министър-председател Кирил Петков. В рамките на пленарните диалози водачите разискаха необятен кърг от тематики в областта на сигурността, енергетиката, превоза и стопанската система, както и опцията за общ отговор на всевъзможни провокациите, подбудени от войната в Украйна.

Войната в Украйна сложи редица значими тематики за разискване пред министър председателите на Румъния, България, РСМ и Черна гора през днешния ден в София. Сред тях са сигурността на храните, непрекъсваемостта на доставките по цялата им верига. Не на последно място диверсификация на енергийните източници, нови газови трасета, ускорение процеса на присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

Войната в Украйна е наложила потребността от общи дейности на страните от района освен в защитата.

" Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички тематики, когато нашите отбранителни тактики са общи, когато има икономическо обединяване, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се район, да
споделяме сигурност и взаимната работа може да усъвършенства стандарта на живот на нашите жители ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Енергийната диверсификация е била една от основите тематики по време на срещата.

" Знаем, че нашият район зависи от съветска сила, обсъждахме по какъв начин можем да променим, да обърнем някой от съществуващите тръбопроводи да работят в друга посока, да вземем полутечен газ от Турция и Гърция ", съобщи Кирил Петков.

Премиерът на Черна Гора предложи страната му да взе участие в енергийната диверсификация.

" Надяваме се, че гръцко-румънския консорциум ще спомага за създаване на нашите благоприятни условия за потребление на газ и петрол. Също по този начин ние имаме огромно пристанище, където имаме много благоприятни условия за потребление на полутечен природен газ, само че в случай че не осигурим нужните връзки ", сподели Здравко Кривокапич - министър председател на Черна гора.

Инфраструктурната съгласуваност и в частност развиването на кулоар 8 от Дурас,Скопие, Бургас и коридорът юг-север - от Александруполис през Бургас и Варна до Констанца са били във фокуса на диалозите.

" Държавите в НАТО приказват за самолети и вложения в съоръжение, само че оборудването работи с логистична тактика и би трябвало да има взаимни дейности, с цел да има мощна тактика ", сподели Кирил Петков.

Заплахата от Русия за общата сигурност постанова съответен отговор, уточни министър председателят на Румъния.

" Даваме си сметка за зловредното въздействие на Русия в района, ние взехме решение да дадем отговор като засилим нашата резистентност, това включва противопоставяне на подправените вести, увеличение на енергийната самостоятелност и повече комерсиално съдействие посред ни ", съобщи Николае Чука - министър председател на Румъния.

Премиерът на Северна Македония уточни, че войната с още по-голяма мощ слага въпроса за ускорено приемане на страните от Западаните Балкани в Европейски Съюз.

" Подчертах, че разширението на Европейски Съюз става също политика за сигурност и прекъсването на процеса води до неустойчивост в района, тъй като основава опция за зловредни въздействие на трети страни ", разяснява Димитър Ковачевски, министър председател на Северна Македония.

Кирил Петков чака до няколко седмици да се форсира процесът на европейска интеграция на Скопие.

" Ние като държавно управление сме ангажирани да реализираме това, само че има поетапни цели, които би трябвало да се изчистят, в това число правата на малцинствата ", съобщи Кирил Петков.

Обсъден е и общ отговор на страните от района при засилена бежанска вълна и при рецесия с доставките на зърно.

" Румъния сега е най-силно ударена, с максимален брой бежанци. Те се оправят отлично. Обсъдихме, че с продължението на спора би трябвало да имаме обща тактика и по тази тематика. Сигурността на храната също е съществена тематика, приказваме за жито, олио, това са значими тематики ", сподели Кирил Петков.

Той заяви, че с обезпечен филантропичен кулоар, държавният аероплан връща у нас 64 българи от Москва.

" С него пътува и посланикът ни, който бе извикан в София за съвещания. Очакваме същото да създадат и от страна на Руската федерация ", сподели още Кирил Петков.

Всички сложени на днешната среща тематики ще бъдат доразвити на равнище министри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР