Премиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за

...
Премиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за
Коментари Харесай

Левите лидери се обявиха за прозрачен избор на председател на ЕК и амбициозен бюджет на ЕС

Премиери и eвропейски комисари от ПEС потвърдиха решимостта си за издигане на „ Общ претендент " за ръководител на Европейска комисия преди изборите за Екологичен потенциал през 2019 година, оповестяват от партията. Левицата наложи номинирането на „ Общ претендент " на предходните избори за Европарламент и по този начин даде късмет на европейските гласоподаватели да гласоподават непосредствено за най-високия пост в Европейска комисия. По този метод беше прекъсната практиката ръководителят на най-влиятелната институция в Европейски Съюз да бъде избиран „ на мрачно ".

Днес в централата на ПЕС министър председателят на Италия Паоло Джентилони, министър председателят на Швеция Стефан Льовен, министър председателят на Гърция Алексис Ципрас, първият зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс и Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика Федерика Могерини се събраха на постоянната координационна среща преди съвещанието на Европейския съвет.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който бе хазаин на срещата, съобщи:

„ ПЕС ще отстоява самодейността си за „ Общ претендент ". През декември в Лисабон даже договорихме още една стъпка напред - да изберем претендент на европейската левица в един отворен, либерален и транспарантен развой. "

Левите водачи разискаха и дълготрайния бюджет на Европейски Съюз след 2020 година (Многогодишна финансова рамка).

„ Планирането на дълготрайния бюджет е най-адекватният инструмент, с който можем да преборим провокациите пред Европа. Многогодишната финансова рамка би трябвало да бъде амбициозна, с цел да може Европейски Съюз да реализира резултатите, които жителите чакат. Това значи освен да намерим нов източник на финансиране, само че и да се преборим за бюджет с подобаващи цели, тъй че средствата да бъдат употребявани, с цел да вървим към равнене вместо към основаване на нови неравенства. Запазването и даже увеличението на средствата за кохезионна политика са ключът към постигането на тази цел. ", добави Станишев.

На срещата на водачите от ПЕС участваха:

Сергей Станишев, президент на ПЕС
Паоло Джентилони, министър-председател на Италия
Стефан Льовен, министър-председател на Швеция
Джоузев Мускат, министър-председател на Малта
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция
Удо Булман, изпълняващ длъжността ръководител на групата на Социалистите и демократите в Екологичен потенциал
Федерика Могерини, Върховен представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност
Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия
Карл-Хайнц Ламберц, ръководител на Комитета на районите на Европейски Съюз

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР