Премиерата на творбата се е състояла на 20 август 1828

...
Премиерата на творбата се е състояла на 20 август 1828
Коментари Харесай

Граф Ори, опера в две действия, от Джоакино Росини

Премиерата на творбата се е състояла на 20 август 1828 година в Париж

Действащи лица:
Граф Ори – тенор
Губернаторът - баритон
Графиня Адела Формутие - сопрано
Изолие - мецосопрано
Рембо - баритон
Рагонда - мецосопрано
Алис - сопрано

Първо деяние
Граф Формутие отпътува на кръстоносен поход, като оставя сестра си Адела и приятелката й Рагонда и придворните дами сами в замъка. Те са дали обет за непорочие и всякакво влизане на мъже в замъка е строго неразрешено. Узнал за това, разпътният и лековерен Граф Ори взема решение да ухажва красивата Адела. Той се измъква от опеката на настойника си – Губернатора, и се заселва покрай замъка, преоблечен като аскет, дружно с приятеля си Рембо. Скоро се прочува като вещател и при него идват за съвет и директиви селяните от близката местност. И в този момент пред жилището на „ монаха ” се тълпят млади селянки, търсещи помощ за сърдечните си работи. Между тях е Алис – хубаво младо момиче, от чиито сърдечни безредици двамата преоблечени монаси живо се интересуват.
От замъка излиза Рагонда. Тя укорява девойките за веселието в миг, когато господарката им страда за отпътувалия другар. Разбрала от селянките за гадателските качества на „ монаха ”, тя взема решение да се допита до него за своите и на господарката си несгоди. В това време псевдомонахът благославя девойките и им дава обещание да ги направи щастливи, като им откри положителни съпрузи. Девойките влизат в жилището на монаха. Рагонда го спира и му изяснява, че всички дами в замъка са дали клетва пред заминаващите на кръстоносен поход рицари, че ще заобикалят мъжка компания, само че държанието на младата стопанка Адела я тревожи доста, тъй като тя е изпаднала в потиснатост. Монахът е подготвен да даде съвет, единствено че би трябвало двете дами да дойдат сами при него, когато в близост няма никого.
Идва настойникът на Граф Ори – Губернаторът, дружно с пажа на Графа Изолие. Те търсят на всички места Графа, а концепцията да дойдат тук е на Изолие, който е влюбен от дълго време в хубавата си братовчедка Адела. В това време от жилището на мнимия аскет излизат младите селянки. Губернаторът ги разпитва и незабавно схваща, че точно тук ще откри своя изчезнал ученик и потегля да го търси. Изолие, който не познава Графа в монашеските облекла, се обръща към него за помощ – да улесни срещата му с Адела. Той му споделя за своята обич към нея и за проекта си да се преоблече като пилигрим и да влезе в замъка. Графът утвърждава концепцията, само че взема решение самичък да се възползва от нея.
Графиня Адела излиза от замъка, съпроводена от своята свита, с цел да се срещне с „ монаха ” и да изиска съвет. Той я поучава да се влюби, без да знае, че тя от дълго време харесва Изолие – графския паж, само че й пречи клетвата, дадена пред брат й. Под претекст, че има да даде още препоръки, Граф Ори се пробва да влезе в замъка, само че неочакваното идване на Настойника му обърква всичко – той го познава и разкрива самоличността му.
Идва делегат с писмо за Адела, в което се оповестява за връщането на кръстоносците от поход. След ден-два те ще бъдат у дома. Новината се посреща друго от всички. Адела и доближените й се радват. Графът крои проекти по какъв начин да се вмъкне в замъка в броените часове, които остават. Изолие ревностно се мъчи да предотврати кроежите на Графа, а Губернаторът и графската свита се безпокоят единствено от забавянето на отпътуването.

Второ деяние
Графинята и свитата са в зала в замъка. Те бродират. Внезапно стартира стихия, измежду гръмотевиците се чува пеене на пилигрими. Жените се молят за тяхното наред избавление от бурята. Адела праща Рагонда да види кои са те, и тя скоро се връща и оповестява, че това са монахини. Адела взема решение да ги одобри в замъка и вика майката игуменка. Всъщност това не е никой различен, а самият Граф Ори, преоблечен като монахиня. При общителния банкет на графиня Адела той благодари за гостоприемството, по-късно влизат и останалите „ калугерки ” – това е свитата на Графа, дружно с Рембо и Губернатора. Графинята подканва придворните си дами да дадат храна на „ бедните монахини ”. Единственото, което липсва е вино, само че по-късно с радостни възгласи идва Рембо, претрупан с бутилки – той е разкрил зимника. Веселието стартира, прекъсвано единствено от влизането на общителните домакини, което принуждава „ монахините ” да скрият бутилките и да заемат молитвени пози.
Последните вести донася пристигналият Изолие – кръстоносците ще си дойдат още довечера. Останал уединено с Адела, той изрича своите съмнения, че това са преоблечени хора на Граф Ори, и с разрешение на Графинята се скрива в спалнята. Скоро всичко утихва. Чува се по какъв начин скръцва вратата на „ Майката Игуменка ” и стъпки, водещи към стаята на Адела. В тъмното Изолие заема мястото на Адела и Графът насочва милувките си към него, вместо към Графинята. Чуват се звуци от тромпет на идващите кръстоносци. В това време в стаята нахлува преоблечената свита на Графа и осветява помещението. Графът е изобличен още веднъж. И до момента в който в общата блъсканица всеки търси къде да се скрие, Изолие джентълменски извежда Граф Ори от тайния вход. С музика и песни влизат кръстоносците.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР