Премиерата на „Традиции е на 29 септември в Бургас. В

...
Премиерата на „Традиции е на 29 септември в Бургас. В
Коментари Харесай

Нина Николина и „Магическите гласове“ възкресяват традицията на народната песен


Премиерата на „ Традиции " е на 29 септември в Бургас.

В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български национални песни. В репертоара й има известни като „ Излел е Дельо бунтовник " и малко известни като " Наведа ", " Пладнина прейода ", „ Пойде мома ".
През 2017 година тя събира няколко известни солистки от огромните български ансамбли и основава с тях хора „ Магическите гласове на България ", с които изнася концерти у нас и Европа при огромен триумф.
Новият документален концерт - театър " Традиции " се занимава с историята на българската ария и другите й тълкования през годините.

video: https://youtu.be/aKkLDYoUyQs

Премиерата е на 29 септември в Летния спектакъл на Културен център „ Флора ", Бургас. Проектът е подсилен от Министерство на културата.
„ За мен е огромно предизвикателство да намирам и извършвам остарели български песни, да диря способи дружно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да създадем тези песни познати и слушани от новите генерации българи. Спектакълът разкрива по какъв начин през годините се трансформира българската ария ", споделя Нина Николина, която е началник, музикален продуцент и диригент на „ Магическите гласове ".
В спектакъла звучат по нов метод, достоверни национални с акапелни осъществявания на „ Излел е Дельо бунтовник ", „ Седнало е Джоре ", „ Бре Петрунко ", „ Дилмано ", „ Полегнала е Тодора ", „ Мори айда, айда ", „ Вечеряй Радо " и други, както и не токова известни двугласи и тригласи.
Концерт - спектакълът е странствуване, в което феновете стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.



„ Традиции " не е елементарен концерт, а театър, в който се споделя историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, гледка от най-хубавото на женските гласове и звукоизвличане.
След триумфа на „ Магическите гласове " пред европейския хайлайф в Страсбург, Берлин и други, екипът реши да осъществя нов - Документален концерт-спектакъл „ Традиции ", предопределен за българската аудитория.
В новаторски, наличен и забавен за младежите жанр, екипът ще осъществя видеопродукции от подготовката, подготовките и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното наличие ще е от огромна изгода, изключително във връзка със засилващата се наклонност за онлайн образование. Видеореализациите с просветителна цел, ще се дават безплатно в учебните заведения, на преподавателите по музика във всички степени на образование.
Документалният концерт-спектакъл „ Традиции " на Нина Николина и хор „ Магическите гласове " като самостоятелни актьори е с поддръжката на Министерство на културата.
В типичния за Нина Николина арт и нетрадиционен жанр на плановете и,
към този момент е в подготовка и идващото ексцентрично събитие „ Нина Николина и „ Магическите гласове " пътуват " в съдействие с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би в света ще се състои концерт в теснолинейка, а точно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.
Това ще бъде същинско странствуване, връщане обратно във времето, една разходка измежду хубостта на българската природа и обичаи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР