Премиерата на новия Tiguan на европейските пазари вече е в

...
Премиерата на новия Tiguan на европейските пазари вече е в
Коментари Харесай

Новият Tiguan е в България, добавяйки функции и удобства от премиум класа в бестселъра на  Volkswagen

Премиерата на новия Tiguan на европейските пазари към този момент е в ход. Volkswagen обнови напълно третото потомство на своя бестселър, осъществил над 7,6 милиона продажби досега, подобрявайки го във всички области. След общителна покана за тест драйв от формалните му вносители в България, имахме опция да го изпробваме персонално по пътя към Велинград, включващ автомагистрала, пъровкласен път, планински завои и дръзнахме даже да го изведем настрана от асфалта, където той се усеща не по-малко добре.

Благодарение на забележителния прогрес, маркиран във връзка с аеродинамиката (намаляване на коефициента на въздушно противодействие от 0,33 на 0,28) и внедряването на най-съвременните системи за задвижване, новият Tiguan към този момент е измежду енергийно най-ефективните SUV модели в междинния клас.

Четири от осемте версии на задвижването употребяват разнообразни нови хибридни системи. Гамата обгръща целия набор от двата ценово налични и икономични 48-волтови mild хибриди (eTSI) до двете усъвършенствани plug-in хибридни системи (eHybrid), демонстриращи нов постепенен стадий в технологиите. Със своя самостоятелен пробег на електричество от към 100 километра, тези plug-in хибридни системи трансформират новия Tiguan в напълно електромобил през преобладаващата част от всекидневието, до момента в който на дълъг път комбинацията от тяговия електродвигател и новия 1,5-литров „ даунсайз ” турбомотор мотор впечатлява с невисок разход на гориво и смесен пробег от над 800 километра с едно зареждане на акумулаторната батерия и горивния контейнер. Всички версии и разновидности на новия Tiguan са оборудвани общоприетоо с автоматизирани трансмисии с два съединителя (DSG). Стартовата цена на модела в България е 73 317 лева с Данък добавена стойност.

Moдел от междинен клас с функционалности и улеснения от премиум класа.

Новата цифрова архитектура на арматурното табло във висококачествения интериор на Tiguan предлага още по-интуитивно ръководство на функционалностите, а гамата от системи за асистенция на лидера е в допълнение разширена и усъвършенствана. Най-новата версия на асистента за паркиране Park Assist да вземем за пример се предлага първи път в Tiguan и дава опция за изцяло автоматизирано паркиране и овакантяване на паркомястото на разстояние до 50 метра и отдалечено паркиране с ръководство посредством смарт телефон. Новата адаптивна система на окачването DCC Pro на собствен ред предлага доста нараснал комфорт и динамичност. Редица от новите благоприятни условия и улеснения като пневматичната функционалност за масаж на предните седалки и новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT HD са заимствани от модела от премиум класа Touareg.

Moдерен SUV дизайн

Първото потомство Tiguan бе успешно комбиниране от самоуверения SUV дизайн и типичния за моделите на Volkswagen приветлив темперамент. В този дух се показва и новото потомство на SUV модела – на основата на сполучливите стилистични гени на Tiguan е основано напълно ново решение – с присъщите черти на Tiguan, с типичния за моделите на Volkswagen образ и въпреки всичко напълно нов. Сред отличителните черти на третото потомство е по-високата и по-мощна като лъчение предница, в която са интегрирани новите, по-тясно завършени LED светлини.

Между тях, обичайна радиаторна решетка е заместена с хоризонтална лента със стъклен панел, към която като в допълнение съоръжение може да се добави светлинна линия с LED детайли. Действителните въздушни отвори на радиаторната решетка са поместени в ефектната ризница, в чиито външни краища личат и отворите на въздушните пердета (аir curtains), подобряващи аеродинамиката в региона на колелата посредством оптимално ориентиране на въздушния поток към тях. Изчистеният дизайн на предната част е довел до доста понижаване на коефициента на аеродинамично противодействие от досегашните 0,33 на 0,28. В страничния контур преобладават атлетичните форми на „ раменете ” над калниците. Колелата са с размер до 20 цола, а ослепителен акцент в присъщата задница на Tiguan прибавя новата хоризонтална LED лента сред светлините.

Нова вътрешна архитектура и арматурно табло

Със самото отваряне на вратите на Tiguan излиза наяве, че експертите на Volkswagen са обновили напълно интериора на бестселъра в SUV класа. Стилът му се гради на новата идея на арматурното табло, включваща детайлите на модулната инфотейнмънт платформа от четвърто потомство (MIB4). Всичко на таблото е интуитивно, предлага оптимална съгласуваност и се откроява със своя изчистен и образован дизайн.

Модулите на таблото включват новия блок на контролните принадлежности Digital Cockpit (с напълно цифрови показания, антирефлексно покритие и формат на таблет с пейзажна ориентация), огромния централен екран на инфотейнмънт системата с диагонал 32,8 см (12,9 инча или 38,1 см (15,0 инча) като в допълнение оборудване), включващ напълно нова графика и конструкция на менютата, нов head-up екран (прожекция на най-важната информация непосредствено на челното стъкло) и нов, мултифункционален уред за надзор на режимите на шофиране с вграден TFT LCD екран.

Гласовият помощник IDA също е нов и дава опция за елементарно ръководство на многочислени функционалности на автомобила и инфотейнмънт системата благодарение на команди с естествени изречения. Освен това IDA към този момент може да дава отговор на въпроси по най-различни тематики, употребявайки своя онлайн достъп до големи по размер бази данни и като напълно нова функционалност – вградения чатбот ChatGPT с изкуствен интелект (AI), който ще бъде разполагаем на по-късен стадий под формата на софтуерна актуализация. Със сигурност ще посветим на него обособен материал.

Богато оборудвана базова версия

Третото потомство на SUV бестселъра се предлага в три равнища на съоръжение – базова версия Tiguan, приблизително равнище на осъществяване Life и две топ версии с друг темперамент – Elegance и R-Line. Стандартното съоръжение на базовата версия на Tiguan включва детайли  като блок на контролните принадлежности Digital Cockpit с цифрови показания, инфорейнмънт система с екран с диагонал 32,8 см (12,9 инча), уред за надзор на режимите на шофиране, система за предизвестие за заплаха на пътя V2X, спомагателна централна въздушна възглавница начело и странични въздушни възглавници на задните места, еднозонова автоматизирана лиматична апаратура Climatronic, USB-C портове с опция за зареждане на мобилни устройства с мощ 45 W начело, черни релси за багажник на покрива и общоприети системи за асистенция като асистента за промяна на лентата (Side Assist), системата за спешно прекъсване (Front Assist ), предизвестието за несъзнателно овакантяване на лентата (Lane Assist), системата от камери за назад виждане (Rear View) и функционалността за динамично различаване и проявление на пътните знаци (Dynamic Road Sign Display). Част от общоприетото съоръжение са и предните LED светлини, както и 17-цоловите алуминиеви колела.

Електронно ръководена система на окачването

В основата на новото потомство на ходовата част е усъвършенстваната градивна платформа MQB evo. В рамките на многочислените ограничения за оптимизация на обособените елементи, инженерите на Volkswagen са създали и ново потомство на адаптивния надзор на окачването DCC на бестселъра под формата на предлаганата като в допълнение съоръжение система DCC Pro. Наред с това, новият Tiguan е оборудван и със системата Vehicle Dynamics Manager, която се грижи за ръководството на електронните блокировки на диференциалите (XDS) и контрола на страничните съмнения на каросерията посредством ръководството на амортисьорите със системата DCC Pro.

Благодарение на действието на Vehicle Dynamics Manager с използване на следено самостоятелно спирачно изпитание и целева смяна в настройките на работа на амортисьорите за всяко едно от колелата, държанието на пътя и ръководството са по-неутрални, постоянни, динамични и прецизни. В градивно отношение, ходовата част разчита на класическа MacPherson скица на предния мост и  усъвършенствано четиризвенно задно окачване.

Основният принцип на работа на системата DCC

 Същото е годно както за новия, по този начин и за предходния вид на системата DCC – дейното електронно ръководство на характерностите на амортисьорите реагира гладко и непрестанно според от типа и положението на настилката, както и от кокретната обстановка на пътя. При това системата регистрира и реагира на фактори като работата на кормилната уредба, спирачната система и ускорението.

Оптималните работни параметри на амортисьорите се пресмятат самостоятелно за всяко от колелата и се привеждат в деяние за елементи от секундата. Водачът има опция за самостоятелни настройки на системата DCC в целия диапазон от доста удобно до доста динамично държание на окачването. Страничните съмнения на каросерията се управляват посредством адаптивното ръководство на шасито и се координират и усъвършенстват посредством Vehicle Dynamics Manager за реализиране на най-благоприятен комфорт на возене и изключителна динамичност на пътя от самото начало.

19 200 LED детайла във всеки от матричните HD LED модули на светлините на Tiguan

 Tiguan е първият модел на платформата MQB, който се предлага с новосъздадената матрична система на предните светлини IQ.LIGHT HD. Същата интерактивна система е създадена редом и за Touareg, което значи, че двата SUV модела на Volkswagen споделят една и съща като технологии и дизайн основа на предните светлини. Съкращението „ HD ” идва от „ High Definition ” или „ висока разграничителна дарба ” – в тази ситуация на Tiguan става дума за общо 38 400 мултипикселни светодиодни детайла – по 19 200 във всеки от фаровете. Те осветяват пътя и околните до него зони на качествено ново равнище и спомагат за доста повишение на комфорта и сигурността.

Всеки от фаровете е построен от три съществени модула. При Tiguan във външната част е ситуиран така наречен „ биматричен ” модул за фоновата матрица на дългите светлини. В средата е поместен HD матричният модул с 19 200 самостоятелно управляеми светодиодни детайла, които дават опция за реализация на разнообразни нови светлинни функционалности. От вътрешната страна е ситуиран по-малък прожекторен модул, който се употребява за статичните светлини в завой и за светлините при неприятно време. Динамичната функционалност за осветление на завоите се генерира посредством HD матричния модул.

Екрани с висока резолюция

Новият общоприет екран на инфотейнмънт системата при Tiguan е с размери 285,6 x 160,6 милиметра (диагонал 12,9 инча), като според от версията и оборудването, общоприетоо или в допълнение се предлага и екран с размери 332,07 x 185,79 милиметра (диагонал 15 инча). Оформеният като свободно изравен детайл на таблото централен екран употребява напълно ново, доста по-интуитивни и лесни за работа графично оформление и конструкция на менютата. Голема част от систематичните настройки могат да бъдат заложени и благодарение на новия гласов помощник IDA.

Екранът на блока контролни принадлежности с цифрови показания Digital Cockpit пред лидера е с диагонал 260 милиметра (10,25 инча). Благодарение на новото покритие на екрана, спомагащо за понижаване на отраженията и отблясъците, панелът на контролните принадлежности е напълно плосък и изцяло интегриран във формите на таблото като водоравен таблет с пейзажна ориентировка и без нужда от класическата козирка, която да го засенчва в горната част.

Мултифункционален уред за надзор на режимите на шофиране, гласов помощник IDA и ChatGPT

Стилният, логически и подсъзнателен за приложимост уред за надзор на режимите на шофиране е нова интерпретация на потребления в предходното потомство 4MOTION Active Control. Удобно разположеният на централната подпора мултифункционален уред към този момент не се употребява единствено за избор и конфигурация на профилите на шофиране и режимите на задвижванто, а за първи път и за контролиране на силата на звука на аудиосистемата и на авансово конфигурираните интериорни профили – така наречен „ Атмосфери “ (Atmospheres). При тях настройките на амбиентното осветяване и озвучителната система са обединени в едно, с цел да образуват богата и пъстра палитра от светлинни и звукови настроения в самостоятелна атмосфера на вътрешното пространство.

Съществува и опция за включване на подбрани плейлисти от стрийминг услугата за Spotify, която да бъде в подобаваща естетика със съответната атмосфера.

На разположение за избоир са режимите Lounge, Energetic, Joy, Minimal и Me. Атмосферата Lounge да вземем за пример се характеризира със своите приглушени тонове, тихи звуци и класическа музика, а за разлика от нея, в Energetic има повече цвят, звуците са по-силни, а плейлистите – по-живи и енергични. Новият гласов помощник IDA1 дава опция огромна част от функционалностите на автомобила и инфотейнмънт системата, като силата на звука да вземем за пример, да се ръководят елементарно посредством гласови команди с естествени изречения. Освен това IDA може дава отговор на съответни въпроси по всевъзможни тематики, черпейки информация от онлайн бази данни. Нова функционалност, която ще бъде разполагаем на по-късен стадий като софтуерна актуализация на системата, е и чатботът с изкуствен интелект (AI) ChatGPT, разширяващ в допълнение комфорта, сигурността и опциите за другарство и развлечения по време на път.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР