Премиерата на филма на народния представител от БСП Елена Йончева

...
Премиерата на филма на народния представител от БСП Елена Йончева
Коментари Харесай

Престрелки между Цветанов и Нинова на премиерата на Граница

Премиерата на кино лентата на народния представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева за оградата по българо-турската граница провокира нечуван интерес измежду политици и медии. Заради предварителния анонс, че Йончева ще изнесе смущаващи обстоятелства за положението на оградата и ширещото се каналджийство, в НДК се появиха ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов, съобщи „ Епицентър ".

Последният на няколко пъти влезе в остри пререкания със социалистката поради рецензиите ѝ, че са прахосани милиони левове държавни пари за некачествено построеното оборудване.

След кино лентата, Елена Йончева съобщи, че се радва, че Цветан Цветанов и Валери Симеонов са намерили време да изгледат лентата ѝ и изрази вяра повече в никакъв случай да не се случват сходни неща.

Зам.-председателят на ГЕРБ съобщи искрено, че поздравява депутатът за кино лентата ѝ. Той подсети, че надали някой е очаквал да го види през днешния ден на представянето на лентата. Цветан Цветанов регистрира и какви са триумфите на държавното управление в битката с бежанския поток.

"Материалът ще бъде тестван и от министър-председателя ", даде обещание той и изрично съобщи, че всички служби през днешния ден работят старателно за ограничение на потока от мигранти.

Докато Цветанов говореше, представителите на Българска социалистическа партия мощно го освиркаха на няколко пъти. Това обаче изобщо не смути зам.-шефа на ГЕРБ, който продължи да хвали работата на кабинета „ Борисов 3 ".

„ Ето какви са и резултатите. През 2015 година върнатият бежански поток е 90 хиляди, а идната година е към този момент 45 000, а в този момент приказваме за не повече от 7000. Това значи, че бежанският поток е намалял, а сега има 20% претовареност на центровете за бежанци. Това значи, че оградата си свършва работата и ние сме понижили потока. Да, вижда се, че има и едноредова и двуредова ограда, и несъмнено, вторият вид е по-ефективен. Но за това трябват пари и в този момент има нови средства, с които да се покрие и видеонаблюдението, тъй че системите да работят още по-добре ", съобщи той.

По думите на Цветан Цветанов всяка информация, която може да подкрепи службите, е добре пристигнало, и отговори утвърдително на Йончева на въпроса дали съгласно него филмът ѝ би трябвало да бъде показван по националните медии.

Накрая Цветанов съобщи, че приканва от тази естрада, където са събрани медиите и политици, да се обединят всички към един документ, който да поддържа унищожаване на отминалостта за следствия към приватизацията.

"Г-жо Нинова, ето това е за конституционните промени, свързани с приватизацията ", сподели Цветанов, носейки документи и обръщайки се към Корнелия Нинова, която също бе в залата на прожекцията. Тя съобщи, че няма да разяснява този въпрос и няма да разреши да се размива тематиката с разкритията на Елена Йончева.

"Папките с подписите да ги размахват на следващия ден в Народното събрание и ще ги обсъдим. Днес става дума за кино лентата на Елена Йончева и разкритията ѝ ", сподели Нинова пред публицисти, до момента в който Цветанов ѝ връчваше досието за приватизацията, а тя го отвърна, че би трябвало първо да отговори кой ще бъде разследван и ще си подаде оставката по разкритията от кино лентата на Йончева. После разногласието сред двамата мина в словесна борба, като той я питаше дали ще подпишат и поддържат измененията, касаещи приватизацията, а тя повтаряше единствено въпросът ѝ кой ще поеме отговорност за проблемите по границата. Цветанов съобщи, че ГЕРБ постоянно поемат отговорност и са го доказвали, само че Нинова по този начин и не отговори дали Българска социалистическа партия ще поддържат рухването на отминалостта за приватизационните покупко-продажби.

„ Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във кино лентата „ Граница “ – кой ще подаде оставка. Всичко, което се отнася по тематика приватизация - от на следващия ден нататък. Днес няма да им разреша да опорочат всичко, което Елена Йончева направи през последния месец ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ вместо да размята папки, Цветан Цветанов е трябвало да каже кой ще си подаде оставката и ще поеме отговорност за видяното във кино лентата.

„ Днес става въпрос за корупцията по време на ръководството на Бойко Борисов. Вие я видяхте с обстоятелства, документи и очевидци ", съобщи Нинова.

Филмът "Граница " на Елена Йончева съпостави българо-турската и гръцко-турската ограда, пък допълниха от осведомителна организация "Фокус ". 1 метър ограда с съседен път в България коства 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро. Оградата в Хасковска област е в границите на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. Елена Йончева споделя, че на 12 март обектът се приема, като шефът на компанията строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и регионалният шеф Станислав Дечев и регионалният координатор на ГЕРБ и народен представител Делян Добрев. От кино лентата излиза наяве, че идващите 21 км. - оградата е едноредова с мотив - заради засиления мигрантски поток.

В "Граница " Йончева регистрира още, че 200 млн. лева са дадени за 200 км. ограда, а за 1 метър, дружно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро. Тя даде образец с оградата в Гърция, която построява също е построила ограда на границата си с Турция.

Йончева посочи, че година преди строителството на страницата на гръцкото Министерство на вътрешните работи е оповестено публично разискване с в детайли изложение на заданието и техническите параметри. Гръцките медии дават гласност на осъществените работи и крайната цена - 3 млн. 160 хиляди евро или 250 евро на метър. Във кино лентата се показва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в региона сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево " и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово ". Става ясно и че от юли 2014 година забележителна част от видеонаблюдението не работи.

Във кино лентата взе участие анонимно и чиновник на „ Гранична полиция ". Филмът сподели фотоси, направени от самите мигранти, които се популяризират сред самите тях, с цел да се види какъв брой гладко се минава през българска земя. В него Йончева показва, че преградното оборудване се реже елементарно и прескача бързо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР