Премиерът в оставка Николай Денков сезира разследващата главния прокурор Даниела

...
Премиерът в оставка Николай Денков сезира разследващата главния прокурор Даниела
Коментари Харесай

Скандалът с митниците и Живко Коцев стигна до върха на прокуратурата

Премиерът в оставка Николай Денков сезира проверяващата основния прокурор Даниела Талева със сигнал за изказванията, че е оказан напън върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. В сигнала си Денков желае да се ревизира дали изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов е направил закононарушение.

Правосъдният министър в оставка Атанас Славов изиска да се събере общото заседание на Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет, който да реши дали да се търси дисциплинарна отговорност от градския прокурор Илияна Кирилова и заместника й Христо Кръстев. Така абсурдът в Агенция " Митници ", почнал с ареста на шефката на организацията Петя Банкова, стигна до върховете на прокуратурата.

В сигнала до Даниела Талева Николай Денков разказва изказванията на Живко Коцев, че на 3 април и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов с присъединяване на градския прокурор Илияна Кирилова и нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Антикорупционната комисия Антон Славчев е оказан напън върху Коцев да подаде оставка като основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

По този мотив Денков слага на вниманието на Талева нуждата от изясняването на шест въпроса. Дали такава среща е имало. Ако е имало в какво качество и на какво законово съображение на нея е участвал Борислав Сарафов, който съгласно последните промени в Конституцията е административен началник на Върховната касационна прокуратура. Денков пита също за какво в същия ден е юридически обиск в дома на Живко Коцев и дали дали това има връзка с въпросната среща. Поставя се още въпросът кой е провел и координирал тази среща. Пред Талева е подложен за изясняване и въпрос за друга среща - а точно дали вечерта на 3 април вътрешният министър в оставка е имал среща с Живко Коцев и кой е изготвил попълнено с персоналните данни на Коцев заявление за оставка.

Последният въпрос е дали е оказван напън и насила върху Живко Коцев да подаде оставка от цитираните длъжности лица и дали това е било по искане на политици. Същите въпроси правосъдният министър в оставка Атанас Славов слага пред Висшия прокурорски съвет, Висшия правосъден съвет и Инспектората на правосъдната власт. Славов упорства, в случай че посочените от Живко Коцев условия се потвърдят, да бъдат формирани дисциплинарни производства за тежки нарушавания и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.

Атанас Славов желае още въпросът " Живко Коцев " да се разиска и от Общото заседание на Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет. В публицистичните пощи на редица медии беше изпратен протокол от разпит на неизвестен очевидец номер 3 по следствието против шефката на Митниците Петя Банкова, татко и наследник Марин и Стефан Димитрови и посочения за контрабандист номер едно Никола Николов - Паскал. Автентичността на протокола беше доказана от юрист Людмил Рангелов, който е бранител на Петя Банкова.

" Първо общия извод, че това е страховит скандал. Изобщо като обстоятелства, които могат да бъдат познати на основния секретар и дейности, в които той самият да взе участие. Веднага на второ място ми идва мисълта, за какво този човек, откакто знае, че е дал сходни показания, си отдръпва оставката ", сподели Людмил Рангелов, юрист на Петя Банкова.

В показанията си анонимният очевидец твърди, че се познава с Марин и Стефан Димитрови от две години, само че по-късно научил, че има действен интерес към Димитрови. Твърди също, че служебно до него е достигнала информация, че бащата и синът се занимават с контрабанда на цигари.

" Главният секретар наясно е, че е най-важната професионална фигура? Ако е достигнала такава информация до него, първо обикновеният морал, в случай че не служебни отговорности изисква незабавно да прекрати връзките с тези хора ", уточни Людмил Рангелов, юрист на Петя Банкова.

Анонимният очевидец твърди, че в никакъв случай не е поемал задължения по отношение на Димитрови. Не е прекъснал контактите си с тях, само че е бил извънредно деликатен, с цел да не нарушава условията на работата, която има. Заявява, че в никакъв случай не е имал корупционни зависимости от двамата. И свидетелства, че е взаимно са си гостували по разнообразни мотиви и съ си разменяли дарове.

" Тези показания са чудовищни от позиция на това, че основният секретар поддържа връзка на другарски начала, в това число на фамилно ниво с хора, за които има информация, че са контрабандисти ", разяснява Людмил Рангелов, юрист на Петя Банкова.

Анонимният очевидец споделя още, че познава и така наречен Паскал, само че като схванал, че става въпрос за лице, което е широкоспектърен състезател в разнообразни противозаконни действия както у нас, по този начин и отвън страната и се занимава с контрабанда на цигари, се е предпазвал от персонални срещи с него. Свидетелят твърди още, че познава добре вътрешния министър Калин Стоянов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и цялото управление на Министерство на вътрешните работи.

" И това е просто доста обикновен текст, с цел да се отпрати вниманието към друго лице, което да не е Живко Коцев. Това е безконечният проблем на очевидеца с загадка идентичност, какъвто е Живко Коцев в тази ситуация. Това е един от методите за отбрана на очевидеца да бъде с загадка идентичност. И това е просто доста обикновен текст, с цел да се отпрати вниманието към друго лице, което да не е Живко Коцев ", уточни Людмил Рангелов, юрист на Петя Банкова.

Анонимният очевидец споделя още, че Марин и Стефан Димитрови имали интерес за началник на регионалната полиция в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Твърди обаче, че той нямал пълномощия и не се е опитвал да спомага.

" И към този момент не е належащо да се прикрива този факт. От някои материали по делото е известно, че в това число в такава посока върху Калин Стоянов, министър на вътрешните работи е имало напън или най-малко предпочитание и от страна на Асен Василев, министър на финансите, точно това лице да стане шеф на Областна дирекция Хасково ", сподели Людмил Рангелов, юрист на Петя Банкова.

Калин Стоянов обаче изрично е отказал да направи това предопределение, излиза наяве от показанията на очевидци по делото.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР