Премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да не хвърля

...
Премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да не хвърля
Коментари Харесай

Николай Денков към ГЕРБ: Подпишете споразумението с Мария Габриел като премиер, без други промени в МС

Премиерът в оставка Николай Денков прикани ГЕРБ да не хвърля страната в безпорядък с нови предварителни избори, а да одобри първичния вид за ротация, при който ще има промяна единствено на министър-председателите.

Денков удостовери, че няма единодушие за смяна на други министри сред двете договарящи страни, по тази причина предлага той да отстъпи своя пост на Мария Габриел и тя да резервира Външно министерство.

ПП-ДБ са подготвени да подпишат съглашението, за чийто текст съгласно ГЕРБ няма основни разногласия сред двете страни.

" Обръщам се към управлението на ГЕРБ-СДС и им подсещам за обещанието от преди 9 месеца. Вместо да хвърлят страната в безпорядък, да спазят дадената дума. Да подпишем съглашението си да гласуваме кабинет с министър председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет. Колеги от ГЕРБ, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената дума, ще се откажете ли от обещанието за промени, ще вкарате ли дръжавата в нов цикъл от избори? ", попита Денков в послание към нацията по Българска национална телевизия в неделя вечер.

Часове преди този момент Мария Габриел разгласи, че договарянията с ПП-ДБ са прекъснати и ще внесе писмо, с което отдръпва кандидатурата си за министър председател.

" Имаше диалози и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи. Ние споделяме " не " на непрекъснатите нови условия ", съобщи на ексклузивен брифинг в централата на партията Габриел.

Тя не даде подробна информация за " новите условия ", само че съобщи, че ПП-ДБ са поискали още една промяна - тази на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите ѝ ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втория мандат, а на въпрос за третия, сподели " отговорът е не ".

Съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски също разгласи, че са " нужни бързи предварителни избори ", и даде поръчка, че партията няма да поддържа кабинет с втори мандат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР