Премиерът в оставка Кирил Петков обяви поредно забавяне на пускането

...
Премиерът в оставка Кирил Петков обяви поредно забавяне на пускането
Коментари Харесай

Кирил Петков обяви поредно забавяне на пускането на интерконектора с Гърция

Премиерът в оставка Кирил Петков разгласи следващо закъснение на стартирането на интерконектора с Гърция. Това стана на конференция в Министерския съвет, на която министър-председателят се похвали, че газовата връзка към този момент има Акт 14. В най-хубавия случай нужният Акт 16 за стартирането на газопровода пък ще бъде публикуван в края на август.

На 8 юли Петков и гръцкият му сътрудник Кириакос Мицотакис участваха в формалната гала във връзка приключването на строителството на междусистемната газова връзка в региона на Комотини. След нея се разбра, че следва оформяне на документите, а през това време стартират проби на тръбата.

Премиерът сподели още, че в случай че идващия месец не бъде публикуван Акт 16, това ще значи, че " още веднъж сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ ". Той също по този начин упрекна предходните държавни управления на ГЕРБ за забавянето на стартирането на интерконектора. Според него те са работили " напълно в полза на " Газпром " и по тази причина не са желали бързото му изграждане.

Интерконекторът е от огромно значение за енергийната самостоятелност и сигурност на България, защото посредством него България ще получава достъп до Южния газов кулоар и нови източници на природен газ. Той е считан за главно трасе за импорт на контрактуваните 1 милиарда куб.м азербайджански газ, само че също по този начин и на доставки на полутечен газ с кораби от Съединени американски щати или от страните от Персийския залив. Капацитетът му е 3 милиарда куб.м годишно (приблизително колкото е потреблението в България).

С идването на власт в края на предходната година кабинетът в оставка си сложи като съществена цел в енергетиката завършването на интерконектора. Той е един от най-бавените - с повече от десетилетие - планове по времето на държавните управления на Бойко Борисов. Очакваше се той да бъде подготвен в края на май, а по-късно крайният период беше преместен за края на юни.

Изпълнителният шеф от българска страна на плановата компания за оборудването Ай Си Джи Би (ICGB) Теодора Георгиева, която също взе участие в брифинга на премиера, изясни, че издаването на Акт 16 в България е много взискателна процедура, само че изрази вяра, че ще може свободно да се придвижва газ по мрежата преди старта на отоплителния сезон.

Друг участник в конференцията, енергийният министър в оставка Александър Николов, добави, че чака осезаемо понижаване на цената на природния газ от 1 октомври, в случай че интерконекторът бъде приключен в поставените периоди. Той посочи, че договорът с Азербайджан е еластичен и ще могат да се връщат декларирани количества. Николов разяснява и предлагането на " Булгаргаз " цената на природния газ за август да се повиши с 54%. По думите му балансирането на количествата и възможните доставки на азерски газ през гръцката връзка са помогнали предлагането да е такова, а не да е за нарастване с към 90%.

Николов отговори и на рецензиите на президента Румен Радев, който при приемането на мандата от Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление, който левицата върна неосъществен, упрекна държавното управление, че оставя безпорядък в енергетиката. Той изреди какво е постигнало министерството в последните месеци и прикани на спор всеки, който схваща по тематиката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР