Премиерът в оставка Кирил Петков е иззел големите плащания на

...
Премиерът в оставка Кирил Петков е иззел големите плащания на
Коментари Харесай

Кирил Петков иззе големите плащания от Караджов


Премиерът в оставка Кирил Петков е иззел огромните заплащания на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), организация " Пътна инфраструктура " (АПИ), държавната компания " Автомагистрали " и " Български ВиК Холдинг ".

Това е станало с две негови заповеди, издадени през втората половина на юни - седмица откакто водачът на " ИТН " (ИТН) разгласи, че изтегля министрите си от държавното управление.

Първата заповед е от 16 юни и с нея Петков подрежда всички разплащания и вдишване на отговорности над 900 000 лв. на Министерство на регионалното развитие и АПИ да се преглеждат авансово на оперативни заседания на Министерския съвет.

Втората заповед е издадена няколко дни по-късно и в нея са добавени " Български ВиК Холдинг " и държавната компания " Автомагистрали ", която нашумя с инхаус договорите за към 5 милиарда лв. по времето на ГЕРБ за строителството на автомагистрала " Хемус " и пътя Видин - Ботевград, както и за свлачища.

Няма посочени претекстове за издаване на заповедите. Mediapool не съумя да се свърже с държавната пресслужба. Най-вероятната причина е настъпилият раздор в ръководещата коалиция. Лидерите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев неведнъж обявиха, че продължава практиката с възлагането на съществени пътни поправки като настоящи на компаниите, определени по времето на ГЕРБ с контракти за настоящ ремонт и поддържане. Става въпрос за милиарди левове.

Само за довършването на започнатите през 2021 година поправки, множеството от които по времето на служебните държавни управления на Румен Радев бяха замразени, са нужни към 1.3 милиарда лв.. Става въпрос за към стотина обекта във всички области на страната като се изключи Стара Загора, сочи информация на АПИ, предоставена в отговор на питане на Mediapool.

Министерство на регионалното развитие обаче не е според със заповедите на Кирил Петков и ги апелира в съда. Аргументите на ведомството на вицепремиера и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов, който е от квотата на " ИТН ", са, че по този метод се затруднява оперативната работа.

Юристите на министерството считат двете заповеди за незаконосъобразни и без правни учредения. Правомощията на министрите във връзка с ръководство на бюджетите им са записани ясно в Закона за обществените финанси, а Законът за администрацията разграничава министерствата като орган на изпълнителната власт със специфична подготвеност. Недопустимо е държавното управление да разпорежда по какъв начин да се правят заплащания от държавните сдружения " Български ВИК Холдинг " и " Автомагистрали ", които имат свои органи на ръководство, до момента в който при АПИ проблем е намесата на кабинета в договорни връзки, в които Министерският съвет не е страна, разясняват адвокати пред.

Тази година Министерство на регионалното развитие е с рекорден бюджет от 2.5 милиарда лв., като по-голямата част от средствата са за пътни поправки и за дострояването на " Хемус " и скоростния път Видин - Ботевград. Въпреки това Гроздан Караджов изиска в допълнение още 4 милиарда лв. от актуализацията на бюджета, което.

В последните дни на държавното управление в оставка Кирил Петков уволни тримата заместник-министри на районното развиване от квотата на Има Такъв Народ и на тяхно място назначи. За назначените му заместници Гроздан Караджов научил от медиите, споделиха от Министерство на регионалното развитие.

Пътни поправки по старите контракти за 1.3 милиарда лева

АПИ е упълномощила на пътните компании по договорите за настоящ ремонт и поддържане от времето на ГЕРБ да бъдат довършени ремонтите на 97 обекта в цялата страна до края на септември. Става въпрос за общо 1200 км на стойност над 1 277 030 055 лева, се споделя в отговора на АПИ до Mediapool.

Тези 97 обекта са от 278-те, стартирани през 2020 и 2021 година От тях на 174 обекта ремонтът е завършил през предходната година, само че не са изплатени изцяло осъществените действия от компаниите.

За останалите седем се планува ремонтните действия да бъдат предоставени след осъществяване на публични поръчки за планиране или строителство при съществуване на механически план, се споделя в отговора на АПИ.

От предоставените данни прави усещане, че най-вече пътни поправки се извършват в област София - 186 за близо 350 млн. лева Причината е, че се довършват ремонтите на виадуктите и тунелите по автомагистралите " Хемус " и " Тракия ", които започнаха след земетресението в Перник през 2012 година През предходната година ремонтът на тунел " Витиня " и на виадукта преди него не беше завършен, заради което тежкият трафик се отбива по остарелия път през Искърското дефиле. Това докара до неодобрение при превозвачите, а министър председателят в оставка, с цел да се убеди в какво трагично положение е пътят.

Другите области, където има пътни поправки за крупни суми, са Пловдив (115 млн. лева.), Враца (75 млн. лева.), Варна (71 млн. лева.), Смолян (66 млн. лева.), Хасково (65 млн. лева.). Пътното поддържане във всички тези области се прави от компании, получили огромни задатъци за градежа на автомагистрала " Хемус ".

Стара Загора е единствената област, в която няма предоставени пътни поправки. Най-вероятната причина е, че тя се поддържа от " Трейс Груп Холд ". През последния мандат на Бойко Борисов компанията беше изпаднала в недружелюбност поради тежката злополука с жертви край Своге.



Източник: АПИ

Нови възлагания за към 90 млн. лева

По времето на ръководството на Гроздан Караджов са направени нови възлагания за пътни поправки за към 90 млн. лева по разнообразни стратегии, демонстрира предоставената информация от АПИ.

По стратегия " Основен ремонт ", която се финансира от държавния бюджет, са подписани контракти и следва да стартира ремонтът на 19 км от третокласния път Сливница - Гълъбовци - Ракита в Софийска област за над 24.2 млн. лева

В област Перник през тази година започва укрепването на свлачището на пътя Рударци - Кладница в половин километров сектор за близо 3.5 млн. лева За ремонта на този път жителите на Кладница няколко пъти излизаха на митинг, откакто през предходната година служебните кабинети отхвърлиха да го оправят. Ремонтът на пътя стартира още.

В област Бургас се ремонтира селскостопански надлез над второкласния път Шумен - Карнобат в региона на Карнобат, за 700 090 лева .

Всички компании по трите обекта са определени след осъществяване на публични поръчки, прецизират от АПИ.

По оперативна стратегия " Региони в напредък " тази година са подписани договорите и стартира ремонтът на близо 27 км от второкласния път Поликраище - Елена, който минава през прохода " Вратник " в област Сливен за над 27.7 млн. лева

Започна и рехабилитацията на 23 км от третокласния път Полски градец - Тополовград - село Устрем в област Хасково за над 19.3 млн. лева

За повишение сигурността на придвижването по републиканската пътна мрежа са предоставени настоящи действия по поддържането на пътищата в цялата страна - изкърпване на настилката, косене на тревни площи и изсичане на шубраци и дървета, оформяне на банкети и канавки, маркировка и други действия.

Възлагането им стана допустимо след, което влезе в действие с обнародването му в Държавен вестник от 26 април. Това решение даде законова опция на АПИ да разпорежда действия по подписаните контракти за настоящ ремонт и поддържане, с цел да се обезпечи поддържането на републиканските пътища, прецизират от пътната организация.

След решението на Народното събрание са предоставени ремонтни действия на 15 км от второкласния път Русе - Мечка в област Русе за над 11.8 млн. лева и на 2 км от автомагистрала " Хемус " в област София за над 1.1 млн. лева, показват от АПИ.

Тошко Йорданов: Петков завладява Министерство на регионалното развитие от вътрешната страна

Междувременно ръководителят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов даде трибунка в Народното събрание, с цел да обясни по какъв начин Кирил Петков се пробва да превземе Министерство на регионалното развитие от вътрешната страна с назначението на заместник-министри от Политическа партия за да се овладеят паричните потоци.

" Ще кажа обстоятелства по какъв начин Кирил Петков еднолично е основал корупционна среда в Министерството на районното развиване. Целта е да се овладеят паричните потоци. Беше упрекван Гроздан Караджов и косвено Има Такъв Народ, че с парите ще се вършат далавери ", сподели Йорданов. След това повтори известните обстоятелства за напрежението сред Политическа партия и Има Такъв Народ поради парите на районното министерство.

Според Йорданов поради заповедите на Кирил Петков компаниите би трябвало да се стараят да се харесат на назначените от него двама заместник-министри.

" Сега се поставя медиатор, който позволява заплащанията и съответната компания е принудена да му стане другар, да го стимулира, да му се хареса, с цел да си получи парите по контракт ", сподели Йорданов.

Камарата на строителите в България (КСБ) пък разгласи, че няма да допусне да се уронва престижа на строителните компании и заплашиха да си търсят парите в съда, както и да съдят политиците, които ги назовават " корупционни касички " и " олигархична каста ".

В КСБ има регистрирани 6416 компании. Над 3000 от тях извършват публични поръчки като повече от половината са дребни компании. " Недопустимо е браншът да понася имиджови вреди поради клеветите на политици, които даже не познават проблемите на капиталовия развой. Подобна линия на държание освен няма да помогне за превъзмогване на компликациите в сектора, само че има заплаха да направи отрицателните процеси необратими. Няма да допуснем това ", се споделя в известието.

КСБ регистрира, че сега браншът е в извънредно тежко положение - строителната продукция е намаляла с 41% през последните 6 месеца на годишна база, а близо 500 компании са отпаднали от пазара.

Близо година браншът слуша обещания за индексация на договорите с обществени възложители, само че е ясно, че няма политическа воля това да се случи, показват от КСБ. Оттам допълват, че пред неуспех са планове за милиарди, предоставени от страната и от общините, и има риск за осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР