Премиерът в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков

...
Премиерът в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков: Страшно е да кажеш не на партиен лидер с мафиотско поведение

Премиерът в оставка и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков разгласи пред бТВ, че партията му не съумяла да събере поддръжката мечтаните от нея 121 депутати, тъй като народни представители ги е било боязън да се опълчват на водачите на ГЕРБ и на „ ИТН “.

Преди ден от Политическа партия върнаха несбъднат първия изследователски мандат за сформиране на ново държавно управление. Формацията беше оповестила, че ще предложи държавно управление единствено в случай че събере 121 народни представители в тяхна поддръжка. Час преди да върне мандата, Асен Василев разгласи, че зад проектоправителството му застават 117 депутати. Така и обаче не се разбра кои са спомагателните два гласа, тъй като допреди това изявление поддръжката публично бе на 115 народни представители - от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, както и шестимата отделили се от „ ИТН “.

„ Видяхме, че шестимата депутати, които се отделиха от „ ИТН “. Всъщност тези хора бяха с концепцията за смяна, с концепцията за правосъдна система, с концепцията за антикорупция. Те бяха заблудени от тяхното управление. Когато видяха това, те осъзнаха, че измяната е към България. И те се причислиха към нас и станаха ревниво подкрепящи същата тази политика в действителност, която е била тяхната при влизането във властта. Това ни даде вяра, че щом има шест може да има още шест и в действителност по тази причина продължихме да изследваме разновидността какъв брой от тези хора са самостоятелни, какъв брой от тези хора не ги е боязън. От нашите диалози разбрахме, че има още хора, не са единствено 6, повече са, просто ги е боязън и то е ужасно. Страшно е да кажеш " не " на един водач, който в действителност има по този начин мафиотско държание, има защита “ .

Той изясни, че с описанието си за водач с мафиотско държание засяга Слави Трифонов и Бойко Борисов.

„ Не знам дали знаете, само че, отивайки при господин Борисов с пурата, вие отивате все едно при някой от Сицилия “, сподели още Петков.

По думите му Борисов и Трифонов „ вкарват боязън в техните депутати “. „ Дори част от депутатите осъзнаваха, че неверният път е пътят, който техните водачи сочат, те желаят да бъдат част от смяната, въпросът е, че просто не им стиска да вземат вярното решение, за което не ги упреквам. За страдание, ще загубим няколко месеца, до момента в който стигнем отново до самостоятелните 121 “, уточни министър председателят в оставка.

„ Борисов, Пеевски и Трифонов не схващат, че депутати могат да бъдат уверени през дела “

Петков отхвърли групировката му да е предложила каквито и да е тласъци на депутати от опозицията, с цел да ги поддържат.

Според него Борисов, Пеевски и Трифонов не могат да схванат, че депутати могат да бъдат уверени през идея. „ Те не могат да схванат, че ние дори не можем да си помислим за техните дейности, които споделят – че са купени, че са обещавани постове, тъй като няма по какъв начин хора, които желаеме да бъдат част от нашата идея, да се купят или да се продадат. Утре някой различен ще ги купили, ще ги продаде. Това е невероятно. Търсихме същински съидейници, хора, които осъзнаваха историческата тежест на своето решение, с цел да тръгнат с нас. Не е за 3 месеца, не за 6 месеца . Нашата борба ще бъде години и тази борба изисква хора, които в действителност имат вяра, както ние имаме вяра в смяната на България “, уточни той.

На въпрос дали това значи, че шестимата отцепници от Има Такъв Народ ще имат място в листите на Политическа партия, той отговори с „ не “. И добави: „ Надявам се, че в идващия парламент ще сме 140 души с съдружните сътрудници. На нас ни трябват несъмнено 20 000 индивида съидейници, с цел да обърнем системата. Местната власт още не е допряна, всичките служби в цялата страна – също. Минимум 20 000 ни трябват хора съидейници, които споделят не ни интересува нищо друго, като се изключи че нашите деца би трябвало да живеят в по-добра България. Така че изобщо не сме говорили нито за позиции, нито за листи, нито за пари “.

По мотив изказванието на Бойко Борисов, че е бил подготвен да даде „ трима депутати “, с цел да поддържат проектокабинета на Асен Василев, Петков сподели, че това демонстрира, че тези „ тези депутати не взимат никакви решения, единствено той ги взима напълно от позиция на това, което той е решил “. Според него водачът на ГЕРБ е подготвен на всичко, с цел да не влезе в ареста.

„ Така че няма по какъв начин той да ни е сътрудник за смяната на правосъдната система и за смяната на антикорупционната политика. Г-н Слави Трифонов с неговия другар Орлин Алексиев – ние видяхме, че те желаеха 3,9 милиарда лева да изхарчим за 8 компании. Реално ние дадохме 2 милиарда лева на целия български народ, за всичките ограничения за стопански напредък, за подкрепяне на пенсионерите и на младите фамилии, а те ги желаеха за 8 компании. Е няма по какъв начин една и съща неточност да повторим два пъти. Първия път не знаехме кой е, към този момент знаем, тъй че и той не става като сътрудник, с който да ръководя. Третият индивида е господин Делян Пеевски. Там не мисля, че би трябвало да изяснявам доста, само че целият български народ ще ни разбере, че няма по какъв начин с него дружно да променим България за по-добро. Така че когато махнем всичките тези опорки, въпросът беше желаеме ли с тези хора да управляваме или не. И отговор на този въпрос беше „ не “, уточни Петков.

„ Брокери ни предлагаха депутати “

„ Всякакви брокери се показвах и споделяха, ние имаме девет депутати, ние имаме петима депутати… Ние желаеме единствено същински съидейници, няма място за търговия, няма място за политически брокери… В последните 3 седмици чухме какви ли не небивалици, всевъзможни хора с всевъзможни предложения “, сподели Петков.

По думите му това, че Политическа партия не съумя да събере 121 депутати и не предложи проектоправителството „ Василев “ е „ най-голямото доказателство, че не бяхме подготвени да вършим никаква търговия с никого и най-много със личните си правила “.

Попитан дали са му желали милиони, с цел да бъде преодолян единствения сполучлив избор на съмнение в българската история, той отговори: „ На мен персонално не, само че съм чул най-малко 5-6 разнообразни брокери са се упражнявали с милиони, с позиции и с не зная какво ще, само че ние ги игнорирахме “ .

Петков отхвърли да каже имената на „ брокерите “. „ Но мога да кажа едно – тези хора ще схванат, че ние сме тук за дългата игра и властта не е непременно. Каузата е непременно и това е огромната разлика “, добави министър председателят.

За „ диалогичните меки китки “

За към този момент изтритата си имитация за " диалогични меки китки ", която беше разчетена като коментар по адрес на Демократична България, Петков изясни, че желал да каже, че Политическа партия няма да пречупи правилата си.

Петков уточни, че още не е водил диалози с Демократична България за опцията те и Политическа партия да се явят дружно на изборите , само че бил сигурен, че след вота ще работят дружно, тъй като са „ доста близки наши сътрудници “.

Българска социалистическа партия и съветските дипломати

Попитан дали регистрира като неточност изгонването на 70 чиновници на посолството на Русия в София, той попита по какъв начин е трябвало да постъпи министър председател, когато получи данни от службите, че е имало опити за рекрутиране на политици.

Той не сподели към кои политици са били ориентирани тези опити, тъй като това било класифицирана информация и основният прокурор щял да му повдигне обвиняване.

Петков не пожела да каже и имена на общественици и политици, които взимали от 4000 лева от Русия, както разгласи преди дни шефката на кабинета му Лена Бориславова.

Премиерът уточни, че не се сърдел на Българска социалистическа партия за настояването той да не е министър председател на проектокабинета на Политическа партия след изгонването на съветските дипломати.

Петков оцени държавното управление си с 5

„ Аз съм доста горделив от целия тим на този кабинет, тъй като „ Кирил Петков “ е просто заглавието. Много хора работеха от заран до вечер. И това, което направихме – спазихме нашите обещания. Ние обещахме нулева приемливост към корупцията, обещахме да следваме верния път към смяната и макар че беше доста по малко, в сравнение с ние си представяхме, поглеждайки обратно нито едно решение не наруши тъкмо това заричане “, сподели той.

По думите му пътят за смяна на страната ще е „ доста дълъг, няма да бъде един, шест месеца или няколко години “, а ще бъде години напред. „ Но в случай че съблюдаваме същия този принцип, аз имам вяра, че тази смяна, която сме дали обещание, ще я стигнем “, добави той.

Премиерът в оставка сложи оценка мн. добър 5 на държавното управление си. „ Аз доста се веселя, че ние бяхме по време на тази рецесия. Всички споделят: „ О, тъпо че вие бяхте в тази рецесия “. Аз правя оценка, че в случай че примерно друго държавно управление беше в тази рецесия, щеше да се оправи доста по-зле “, добави той.

„ През зимата ще има газ “

По думите на Петков газът, който ще потече по гръцката връзка е три пъти по-евтин от този на „ Газпром”. „ По „ Турски поток” нито една газова молекула няма да тече. Това, че успяхме за 6 месеца да довършим гръцката връзка беше невиждан триумф “, разяснява още Петков.
Той добави, че през зимата газ ще има, без значение кой ще ръководи.

„ Цената на километър строителство за „ Турски поток " е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка, макар по-лекия терен. Без спомагателен коментар ", написа по-рано министър председателят в оставка и водач на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков във „ Facebook “.

Публикацията е съпроводена от две фотоси. Едната е от откриването на " Турски поток " с Борисов, а другата - на откритата преди ден газовата връзка сред Гърция и България с присъединяване на Петков.

„ Турски поток - 3 милиарда лв. - 0% от потенциала на тръбата е за България, 0% диверсификация. Гръцката връзка - 0,5 милиарда лв. - 100% от потенциала на тръбата е за България и български експорт, незабавно диверсифицира 1/3 от годишното ползване на страната ни, на стойност 1/3 от цената на „ Газпром ", уточни министър председателят в оставка.

Гръцката връзка е с потенциал от 3 милиарда куб. м годишно и е дълга 183 км., до момента в който трасето на Балкански поток е с дължина 474 км и потенциал от 19,3 милиарда куб. м годишно на входа, а на изхода към сърбия – 12,7 милиарда куб. м годишно.



Коментарът на Петков идва, откакто по-рано в събота някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов насочи рецензии за газовата връзка с Гърция. " Тя при нашето ръководство бе повече от половината построена, само че не е подготвена още. Поне месеци още няма да е построена ", сподели той.

„ Вчера направиха едно бутафорно разкриване на газовата връзка с Гърция. По нея не тече газ и скоро няма да потече. Петков съобщи през вчерашния ден на Комотини, че отговорността за бъдещите доставки на газ ще е на служебното държавно управление. Петков, вие дезертирахте “, сподели още Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР