Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че и след предсрочните

...
Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че и след предсрочните
Коментари Харесай

Борисов критикува промените в Изборния кодекс, обслужвали Радев

Премиерът в оставка Бойко Борисов предизвести, че и след предварителните избори няма да бъде образуван кабинет. На ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ Борисов разкритикува измененията в Изборния кодекс, акцентирайки, че с неговото приемане болшинството в Народното събрание е обслужило президента Румен Радев. По тематиката за президентските избори, министър председателят в оставка съобщи - " Няма да съм аз, изрично! ". и разясни, че претендентът на ГЕРБ ще е " интелигентен, хубав, добре признат на Запад ".

" Аз съм човек, който постоянно когато влага парите на данъкоплатците, демонстрира къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги организирахме в пандемия и пред острия взор на наблюдаващи от всички организации, които се занимават с тази активност. Всички споделят, че изборите са били почтени и добре извършени ", съобщи министър председателят в оставка и водач на ГЕРБ Бойко Борисов при започване на на брифинга на ГЕРБ.

Именно поради това демокрацията е скъпо нещо - партиите са длъжни да създадат належащо, с цел да има устойчиво ръководство, сподели Борисов и уточни, че има страни, като Белгия да вземем за пример, където на 1-2 години вършат държавно управление. Там обаче няма тази нелепост - служебно държавно управление. Но това е, тъй като имат вяра в демокрацията и на политически празненство, и на избора на техния народ ".

Лидерът на ГЕРБ благодари още веднъж на гласоподавателите, че са още веднъж първа политическа мощ.

" За тези коментатори, които споделят, че ГЕРБ е отвян на изборите - единствено че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия? Или тези, които се нарекоха Отровно трио изясняват, че ГЕРБ били токсични... Ами Българска социалистическа партия не е ли токсична, ами Движение за права и свободи, ами " Да, България " не са ли токсични, дето никой не желае да работи с тях? ", попита Борисов.

Той осъди изявлението на Корнелия Нинова, в което тя прикани за по-бързо връщане на мандата, " тъй като продължава ръководството на Борисов ".

" Отнасям се с почитание към всяка партия, само че не може уважаемата Нинова да каже: повече от месец мина, не може още Борисов да ръководи, бързо да връщаме мандата и да закриваме Народното събрание. Да си бяха създали едно държавно управление, проформа в случай че би трябвало - какъвто е сега Народното събрание, обслужващ ползите на кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, освен това отношение сред политическите субекти, по кое време България ще има цялостен мандат? Отново хвърлиха прахуляк в очите на хората. И за партийната дотация какво стана? Как се съшиха по този начин, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната стратегия. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, в случай, че ние сме имали рекомендации по тази тематика година преди изборите да не се трансформира закона - задачата беше една-единствена ЦИК да се даде в ръцете на претендента за президент. Тук е огромният абсурд. ЦИК се назначава от Радев, единствено че на Народното събрание не му направиха методология. Кой би трябвало да бъде в този момент ръководител, по какъв начин ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички правила ", сподели министър председателят в оставка.

" Понеже Вътрешна македонска революционна организация изпаднаха под 4-процентовата преграда, побързаха да отстранен опцията и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК ", уточни още Борисов.

Смущаващо по думите му е, че е записано в измененията в Изборния кодекс да има видеонаблюдение " при опция ".

" Какво значи в един закон, който е империчен, да напишеш " при опция ". Видео наблюдаване ще има при опция, но кой ще я дефинира и при какви критерии. Ще имаме съревнование, в което единият тим ще има и съдиите? Как ще кажеш в кой град и коя секция ще има? ", попита Борисов.

Той нападна и решението за машинното гласоподаване, признато с променит в Изборния кодекс предходната седмица

" Какво значи 100% машинно гласоподаване? Кога ще създадат публичната поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се апелира, или към този момент е определена компанията, която ще ги доставя? Това за мен не е оригиналност. Новостите ще пристигна за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и по какъв начин ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях? ", попита още Борисов.

Ами в случай че се повреди машината - единствено тогава с хартиени бюлетини. Само че, незабавно се сетих коя е печатницата на мастит народен представител от Българска социалистическа партия, сподели още водачът на ГЕРБ.

Според Борисов задачата била да се продължи служебно държавно управление, излъчено от президента Радев, месеци наред. Той упрекна останалите политически партии, които влязоха в Народното събрание, в тичане от отговорност и харчене на пари на данъкоплатците.

" Няма да има последващо държавно управление, без значение от резултатите , тъй като партиите се държат безконтролно. Затова ние отидохме, предложихме кабинет - с имена, с хора, и отидохме да приказваме. Те отхвърлиха. Но те очевидно не желаят да приказват нито с Трифонов, нито с Българска социалистическа партия. А след два месеца кой ще ни оправи връзките, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след идващите парламентари избори, започваме да плащаме за президентски. Бедна страна да дава пари за избори през два месеца, аз не го смятам за редно. Няма да ви изгубвам времето с разкази по какъв начин съм правил държавно управление с патриотите ", добави министър председателят в оставка.

По тематиката за президентските избори, министър председателят в оставка съобщи - " Няма да съм аз, изрично! ". Той разясни, че претендентът на ГЕРБ ще е " интелигентен, хубав, добре признат на Запад ".

Отношение по тематиката с признатите промени в Изборния кодекс взе и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. Тя съобщи, че е обезпокоена от толкоз прибързаните промени, признато без да се изчакат мнения на институции. За мен това е неразбираемо, акцентира Ахладова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че това е безспорен юридически и парламентарен казус.

" Новите варвари погазиха освен Конституцията и законите, само че напряко превъртяха и времето. Никога до момента не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането - приказвам за указа, подписан от президента Радев за Държавен вестник ", изясни Атанасова.

Това, което демонстрираха сътрудниците от " партиите на смяната " е напряко скандално, безапелационна е тя.

Всяко нещо, направено на Разпети петък - има кой да го съди , не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд измененията в Кодекса, няма да ги обжалвате, съобщи Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и съобщи, че юристите би трябвало да пазят закона, изключително когато става въпрос за Конституцията. В случая е нарушено правото на българите да имат избор по какъв начин да гласоподават, аргументира се Атанасова. Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте, сподели Борисов.

Нали виждате цялата интрига - то се прави съзнателно и ще бъде зверска неистина на тези избори. Ами по какъв начин ще пътуват всички тези машини? Кой ще ги пази? Как ще се управлява? Те са толкоз доста въпроси, сподели още Борисов.

Фактът, че 24 % от хората гласоподаваха с машини значи, че хората не имат вяра на този тип гласоподаване, разяснява вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

Не се ли тормозят от обстоятелството, че купуваме машини от Венецуела, в която държавното управление с милиции убиват личните си жители със снайпери, до момента в който стачкуват. Не се ли тормозим ние страна член на Европейски Съюз, че купуваме и гласуваме единствено на машини, които се създават в такава страна? Тези хора нямат никаква визия по какъв начин се провеждат изборите в чужбина и какво коства това, добави Захариева.

" Две неща ми направиха усещане, само че по време на светлите празници би трябвало да се внимава с метафорите " , разяснява вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Основната парадигма на политическия дискурс сега е, че партиите на смяната са спечелили изборите. Да управляваш обаче не е да смениш Facebook с парламентарната естрада, да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения, безапелационен е вицепремиерът.

Вторият парадокс за мен е късият живот на този парламент да бъде фокусиран единствено и само върху смяната на Изборните правила, добави той.

Реклама

Начало

Политика

У нас

ВЪРВИМ ЛИ КЪМ НОВИ ИЗБОРИ?

Борисов: Месеци наред ще продължи служебното държавно управление

от Българска национална телевизия 09:30, 03.05.2021 (обновена)

Чете се за: 06:27 мин.

У нас

Слушай новината

% buffered05:19

-05:54

Слушай новините през днешния ден

Свързана публикация: Радев: Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива над нея права, са евтина агитация

Месеци наред ще продължи служебното държавно управление на кандидат-президента Радев и това е задачата. Няма да има и последващо държавно управление, без значение от резултата. Защото партиите се държат безконтролно. Това съобщи на брифинг в централата на ГЕРБ министър председателят в оставка и водач на партията Бойко Борисов. Според него, сега се нанасят вреди на демокрацията.

При този " насипен " парламент, при тези взаимоотношения на политическите субекти по кое време ще има цялостен мандат - в никакъв случай, сподели Борисов.

По тематиката за президентските избори, министър председателят Борисов в оставка съобщи - няма да съм аз, изрично!

Той разясни, че претендентът на ГЕРБ ще е " интелигентен, хубав, добре признат на Запад ".

Целта на измененията в Изборния кодекс беше една - ЦИК да се даде в ръцете на претендента за президент. Кога ще създадат публичната поръчка за машини и по кое време ще се апелира, в случай че се появят още претенденти? Кога - попита риторично Борисов във връзка признатите промени да се гласоподава единствено с машини на идващите избори.

Ами в случай че се повреди машината - единствено тогава с хартиени бюлетини. Само че, незабавно се сетих коя е печатницата на мастит народен представител от Българска социалистическа партия, сподели Борисов.

Промени в Изборния кодекс: След 13 часа разискване депутатите одобриха промените (ОБЗОР)

Изборите се организираха в пандемия, под строгия взор на интернационалните наблюдаващи и всички споделиха, че са почтени и добре извършени. Неслучайно, не бяха обжалвани, акцентира Борисов.

Благодаря на българите, че още веднъж ни оставиха първа политическа мощ. За тези коментатори, които споделят, че ГЕРБ е отвян на изборите - единствено че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия?

Или тези, които се нарекоха Отровно трио изясняват, че ГЕРБ били токсични... Ами Българска социалистическа партия не е ли токсична, ами Движение за права и свободи, ами " Да, България " не са ли токсични, дето никой не желае да работи с тях?

Уважавам всяка партия, само че не може уважаемата госпожа Нинова да каже по бързо да закриваме Народното събрание, тъй като Борисов продължава да ръководи, разяснява още министър председателят в оставка.

Отношение по тематиката с признатите промени в Изборния кодекс взе и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова.

Тя съобщи, че е обезпокоена от толкоз прибързаните промени, признато без да се изчакат мнения на институции. За мен това е неразбираемо, акцентира Ахладова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че това е безспорен юридически и парламентарен казус.

Новите варвари погазиха освен Конституцията и законите, само че напряко превъртяха и времето. Никога до момента не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането - приказвам за указа, подписан от президента Радев за " Държавен вестник ", изясни Атанасова.

Това, което демонстрираха сътрудниците от " партиите на смяната " е напряко скандално, безапелационна е тя.

Всяко нещо, направено на Разпети петък - има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд измененията в Кодекса, няма да ги обжалвате, съобщи Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и съобщи, че юристите би трябвало да пазят закона, изключително когато става въпрос за Конституцията. В случая е нарушено правото на българите да имат избор по какъв начин да гласоподават, аргументира се Атанасова. Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте, сподели Борисов.

Нали виждате цялата интрига - то се прави съзнателно и ще бъде зверска неистина на тези избори. Ами по какъв начин ще пътуват всички тези машини? Кой ще ги пази? Как ще се управлява? Те са толкоз доста въпроси, сподели Борисов.

Фактът, че 24 % от хората гласоподаваха с машини значи, че хората не имат вяра на този тип гласоподаване, разяснява вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

Не се ли тормозят от обстоятелството, че купуваме машини от Венецуела, в която държавното управление с милиции убиват личните си жители със снайпери, до момента в който стачкуват. Не се ли тормозим ние страна член на Европейски Съюз, че купуваме и гласуваме единствено на машини, които се създават в такава страна? Тези хора нямат никаква визия по какъв начин се провеждат изборите в чужбина и какво коства това, добави Захариева.

Две неща ми направиха усещане, само че по време на светлите празници би трябвало да се внимава с метафорите, разяснява вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Основната парадигма на политическия дискурс сега е, че партиите на смяната са спечелили изборите. Да управляваш обаче не е да смениш Facebook с парламентарната естрада, да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения, безапелационен е вицепремиерът.

Вторият парадокс за мен е късият живот на този парламент да бъде фокусиран единствено и само върху смяната на Изборните правила, добави той.

Аз се занимавам с моята си партия - по тази причина на 11 май имаме конгрес, на който ще вземем решения, съобщи още водачът на ГЕРБ.

След като Мая Манолова се върна, Татяна Дончева се върна, Бабикян се върна, за какво да не се върне и Боби Михайлов - сподели Борисов в отговор на журналистически въпрос за завръщането на Борислав Михайлов като президент на БФС.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР