Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в Банкя вчерашните решения

...
Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в Банкя вчерашните решения
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

Премиерът в оставка Бойко Борисов разисква в Банкя вчерашните решения на Народното събрание с министрите Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов, стана ясно от включване онлайн във фейсбук.

" Вчера беше взето решение да стартираме договаряния за доставка за съветската ваксина. Това е извънредно притеснително и незаконно решение, тъй като не може да бъде стартирано, тъй като има несъгласие със Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина ", уточни здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов.

По думите му тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се употребява за профилактика. " За да бъде доставена в страната, както желаят от Българска социалистическа партия – тя би трябвало да премине през централизирана процедура на европейско равнище, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е безусловно невероятно и най-много слага в заплаха живота и здравето на българските жители, тъй като не е приключена оценката на нейната сигурност и резултатност на европейско равнище. Това решение опонира на българското право и на правото на Европейски Съюз ", акцентира той.

Вчера е подложен нов връх по имунизации – ваксинирани са над 23 хиляди жители. " Продължаваме със същия ритъм. В понеделник идват над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на месец юни може да реализираме групов имунитет в случай че продължим с този ритъм на имунизация ", уточни здравният министър.

„ Спазвайте закона. Ние сме лоялно на Европейска комисия държавно управление. Нямаме нищо срещу нито съветската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я утвърди – ние ще поръчаме. До тогава – ние съблюдаваме и българските, и европейските правила и закони. Беззакония – дано те да си правят – ние няма да го вършим ", безапелационен беше министър председателят Бойко Борисов.

„ Работете. Всичко, което вършим е в името на хората. Не правете неща, от които след това ще се срамувате”, прикани министър-председателят. " Могат да си създадат държавно управление още през днешния ден и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лв.. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще вършат с тези пари ", добави още той.

„ Във връзка с следствието на българската прокуратура през днешния ден в Министерство на външните работи е извикан на диалози посланикът на Руската федерация. Нашият блян е да развиваме равнопоставени и естествени връзки с тях. Винаги, когато се визира националната сигурност на Р. България и се правят дейности, нарушаващи интернационалните задължения на двете страни– ние реагираме, няма по какъв начин държавното управление да не реагира при настоящата ситуация”, съобщи външният министър в оставка Екатерина Захариева.

„ Разбира се, че ще реагирате. Ще проведеш един почтен и прям диалог с съветския дипломат. Ще приказваш и за имунизацията. В момента, в който ЕМА каже да – ние подписваме контракт и споделяме „ Заповядайте”. Не тъй като имунизацията е съветска, а тъй като съблюдаваме правилата”, съобщи Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР