Премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че преговорите между

...
Премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че преговорите между
Коментари Харесай

Денков: Ако с ГЕРБ-СДС не намерим съгласие за първия мандат, отиваме на избори

Премиерът в оставка акад. Николай Денков съобщи, че договарянията сред ПП-ДБ и   ГЕРБ-СДС през уикенда са минали градивно - със единодушие по избрани точки, само че и със противоречиви моменти. Затова диалозите в сглобката не престават, само че в случай че няма съгласие за първия мандат, това евентуално значи, че се отива на избори, изясни той след консултациите при президента Румен Радев. 

" Нещата за момента вървят, има още работа, сдържан оптимист съм, договарянията уикенда бяха градивни, имаше прогрес, само че и противоречиви моменти, диалозите не престават. Както знаете, с изключение на съглашението, по което работихме уикенда, би трябвало да уточним законодателната стратегия, не е почнала още работа, имаме първи вид на листата, само че би трябвало да се работи по листата дружно. Отделно управническата стратегия, която би трябвало да се актуализира и несъмнено, съставът на Министерския съвет. Разговорите с преговорния екип бяха градивни, би трябвало да се продължи със същата активност. Трябва да приключат бързо договарянията, с цел да имаме решение. Искаме да се осъществие ротацията.  Очакваме да намерим единодушие с ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и това би трябвало да докара до реализацията на първия мандат. Ако ние не намерим единодушие за първия мандат , това значи, че отиваме на избори, подготвени сме за това ", сподели акад. Денков. 
 Георги Димитров
" Преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически вреди, само че съгласно нас си струваше, тъй като в този момент, след девет месеца, след признати два бюджета, след промени в Конституцията, след насърчаване на капиталовите планове, които бяха " заседнали " години наред, след отпушване на главните проблеми, свързани с енергийния преход, в действителност можем да кажем, че си струваше това изпитание ". Това сподели министър-председателят в оставка по-рано пред президента на консултациите на " Дондуков " 2.

По отношение на договарянията с ГЕРБ-СДС Денков регистрира, че връзките са комплицирани, само че, по думите му, никой не очаквал, че ще бъдат леки.   " Именно по тази причина намираме за верен акта, че имаме поставени два документа на масата на договарянията, тъй като дали ще продължим и по какъв начин ще продължим зависи от това по какъв начин ще наподобява съглашението за ръководство оттук насетне ", добави Денков. Премиерът в оставка регистрира, че има значителен прогрес във водените договаряния с ГЕРБ-СДС и добави, че би трябвало да продължат с това изпитание. 

" Това, което е доста значимо и имаше схващане от другата страна - че тези договаряния би трябвало да стартират с полемика за промените, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част на тези договаряния е по какъв начин ние подхождаме към продължаването на тези промени ", добави Денков. 
Предстои разискване на вероятен личен състав на Министерски съвет, сподели още той и добави, че до момента в който не завърши този развой, няма по какъв начин да се разискват детайлите. Напредък има, сподели Денков. 

" Изцяло във вашите пълномощия е вие да решите по какъв начин ще действате ", отговори Денков в отговор на въпрос , подложен от президента , дали им е належащо още време. Не е наша работа да се опитваме да се месим, добави той. 

" Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление, което да продължи с промените и европейския път, който ни събра дружно ", съобщи още Николай Денков. 
 Георги Димитров
Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР