Премиерът Тереза Мей спечели битката за закона за Брекзит в

...
Премиерът Тереза Мей спечели битката за закона за Брекзит в
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха закона за Брекзит, но Мей е изправена пред нови бунтове

Премиерът Тереза Мей завоюва борбата за закона за Брекзит в Народното събрание, само че понесе следващия удар върху престижа си. Дебатите демонстрираха тежкото разделяне както у торите, по този начин и у лейбъристите.

Долната камара на английския парламент поддържа желанието на държавното управление да отхвърли поправките, които можеха да попречат на излизането от митническия съюз и единния пазар. Така тактиката на Мей остава непокътната.

Но вотът показва, че държавното управление ѝ разчита на милостта на две враждуващи групи в Консервативната партия – тези, които желаят да запазят допустимо най-близка връзка с Европейски Съюз и тези, които желаят чист и повсеместен Брекзит. Лейбъристите също са разграничени във връзка с бъдещите връзки с Европейски Съюз.

Парламентът гласоподава против поправките, препоръчани от Камарата на лордовете, с които те изискваха министрите да рапортуват пред тях какви старания поставят, с цел да обезпечат митнически съюз. Депутатите гласоподаваха и срещу оставането в Европейската икономическа зона, която дава безмитен достъп до единния пазар в подмяна на спазването на правилата на свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитали.

Мей предложи, вместо министрите да рапортуват, държавното управление да изнася информация за опита си да сътвори митническо " съглашение " и това удовлетвори депутатите, само че тематиката остава проблематична и евентуално ще разпали още парламентарни протести в бъдеще.

Някои от критиците на Мей настояват, че ще се опълчват на проектите ѝ за излизане от митническия съюз по време на други гласувания, които ще бъдат обсъждани в идните седмици.

Проблем има и в избрана уговорка, която ще им даде надзор върху процеса за Брекзит, в случай че кабинетът не обезпечи съглашение за " бракоразвод " до 15 февруари 2019 година Някои депутати са на мнение, че министър председателят е поела ангажимент за това, други обаче не считат, че държавното управление е употребило задоволително съответни изречения, а през днешния ден се чака държавното управление да оповести предложенията си. Те ще бъдат обсъждани в горната камара на Народното събрание на 18 юни и след това ще бъдат върнати в долната. Проевропейските тори заплашиха и да отдръпват поддръжката си за премиера, в случай че тя не съблюдава обещанията си.

Разцепление при лейбъристите

Много от проевропейски настроените леви не съблюдаваха настояването на водача си Джеръми Корбин и гласоподаваха за концепциите на кабинета вместо за поправката, препоръчана от него, която искаше нова договорка за единния пазар. Няколко оставки в управлението също разклатиха престижа на Корбин. Би Би Си отбелязва, че това е един от най-сериозните вътрешни протести против него.

За какво не могат да се схванат държавното управление и депутатите

Правителството на Мей бе срещу следните ремонти, препоръчани от Камарата на лордовете:

- депутатите да имат още пълномощия да наблюдават по какъв начин кабинетът трансформира обвързваните с Европейски Съюз закони

- да се отстрани точната дата на Брекзит от формулировката на закона

- министрите да имат единствено делегирани пълномощия да поправят оставащите в действие европейски закони там, където е " належащо "

- да се забрани на министрите да употребяват делегирани пълномощия за въвеждане в действие на Споразумението за отдръпване сред Англия и Европейски Съюз

- оставането в Европейската икономическа общественост да стане " цел за договаряния "

- Европейската харта за главните права да бъде пренесена в английското право

- да се дадат по-големи пълномощия за оценка на това по какъв начин министрите употребяват делегираните си пълномощия за смяна на европейските правила за заетостта, опазването на здравето, потреблението и отбраната на околната среда.

Вместо това кабинетът предложи:

- Народното събрание да реши какво ще се случи, в случай че депутатите отхвърлят финалното съглашение за Брекзит

- категорично да се резервира съдействието сред Северна Ирландия и Република Ирландия и да се подсигурява, че няма да има промени на изискванията по границата без единодушието на държавните управления в Лондон и Дъблин

- да разреши правосъдни битки против английските закони, в случай че те не съблюдават общите правила на европейското право

- да задължи министрите да поддържат европейските правила за отбрана на околната среда в националното законодателство и след Брекзит

- да задължи министрите да се стремят към договорка, която да разреши самотните деца бежанци да се причислят към фамилиите си във Англия.

Правителството одобри поправката, която разрешава Лондон да копира европейските закони, основани след Брекзит, и да продължи да взе участие в европейски организации. Освен това то поддържа корекция, която да задължи кабинета да рапортува какви са подхванатите стъпки до 31 октомври за обезпечаване на митнически съюз с Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (195)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР