Премиерът събра министрите, за да се обсъдят мерки за гарантиране

...
Премиерът събра министрите, за да се обсъдят мерки за гарантиране
Коментари Харесай

Правителството отпусна 3 млн. лева на Община Хайредин

Премиерът събра министрите, с цел да се обсъдят ограничения за гарантиране на сигурността на популацията поради преливането на язовири в страната. Освен отпущането на 3 милиона лв., кабинетът реши също да бъдат готови законодателни промени, с които общинските язовири, които не могат да бъдат ръководени добре, ще бъдат трансферирани под контрола на страната.

Правителството разиска ограничения за преодоляване на обстановката с язовирите в страната.
Бойко Борисов - министър-председател - Днеска ще им дадем 3 млн. лв. на Хайредин да отидат да вършат язовирите. Само че те до момента в който ги създадат, ще минат през публични поръчки, ще минат години, ще се апелират. Дотогава страховете на хората стоят. Това, което ме вбесява най-вече, е, че чувам единствено по какъв начин нещо не може да стане. Едната страна бракониери я взривявали, след това я възстановават, другата спешно правена, преливник не работел. Какво толкоз е комплицирано на тоя преливник, на тея уреди. Това са едни кранове и те се поддържат в редовност. Най-малкият проблем в тази ситуация са парите. Въпросът е по какъв начин неотложно да го създадем.
Отпуснатите средства ще бъдат употребявани за покриване на неотложни възстановителни действия.
Томислав Дончев - вицепремиер - Евентуално за закупуване на сифони, насипване, други мероприятия, които са със статут на спешни и могат да бъдат предоставени още през днешния ден. Там законът за публичните поръчки разрешава изключения.Тодор Алексиев - кмет на община Хайредин - Благодаря на държавното управление за оказаната помощ финансова, която ни се отпусна, с цел да правим незабавно спешни поправки.
Шефът на Пожарна сигурност и отбрана на популацията уточни, че се следят всички сериозни точки в страната.
Главен комисар Николай Николов - шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Рисковата обстановка,която беше на " Рогозен 1 ", на процедура е преодоляна. Нивата на всички реки задържат прииждане към момента под код алено. Ние сме деликатни, следим нещата, с цел да предотвратим човешки жертви.
Следващата седмица ще има превалявания и се чака повишение равнищата на реките, само че не и преливане. По предписание на премиера ще бъде образувана работна група в министерството на енергетиката.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката - Незабавно се включват екипи на дружество Язовири и каскади, които ще окажат помощ и поддръжка, тъй че дейностите по възобновяване на повредите да стартират още в границите на днешния ден, с цел да могат хората да бъдат спокойни и да бъде обезпечена тяхната сигурност.
Правителството обмисля и основаване на централизирана конструкция, която да поеме грижата за язовирите, с цел да не се позволяват произшествия. Общините ще би трябвало да заявят дали могат да ръководят язовирите, които са тяхна благосъстоятелност.
Емил Караниколов - министър на стопанската система - В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат трансферирани на ръководство на българската страна.
Премиерът е упълномощил до сряда да бъдат готови законодателни промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР