Премиерът предложи на НАТО да построим втори мост над Дунав

...
Премиерът предложи на НАТО да построим втори мост над Дунав
Коментари Харесай

Петков и Василев пренаписват плана на служебното правителство за 12,5 млрд. лв.

Премиерът предложи на НАТО да построим втори мост над Дунав при Русе за военни цели
В рамките на 2-3 седмици проектът за възобновяване, по който България чака да получи 12,5 милиарда лв. от Европейски Съюз, да бъде пренаписан.

Този ангажимент пое министър председателят Кирил Петков при първата си среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Заедно с Петков в Брюксел бе и вицепремиерът по еврофондовете и финансов министър Асен Василев.

След пренаписването на проекта той ще бъде импортиран още веднъж в Европейска комисия, обясни Кирил Петков след диалозите си с шефката на Еврокомисията.

Документът бе импортиран от вицепремиера в служебното държавно управление Атанас Пеканов, само че в края на октомври от Брюксел върнаха 43 страници забележки по него. Повечето от тях са в областта на енергетиката, която по думите на някогашната депутатка Мика Зайкова била направена на кайма.

Петков и Василев, които бяха част от първия длъжностен кабинет тази година, също имаха различия с Пеканов по включените в проекта енергийни планове, изключително за бъдещето на въглищните електроцентрали от комплекса “Марица-изток ”.

При пренаписването на проекта ще би трябвало да помислим добре за енергетиката изключително когато приказваме за проекта за паро-газова централа, акцентира през вчерашния ден и в Брюксел Петков. Именно този план е един от най-критикуваните в 43-те страници забележки по проекта на служебното държавно управление

Предвидената газова топлоцентрала би трябвало да е с мощ най-малко от 1 гигават, против което България е дала обещание да изведе от употреба 1,4 гигавата въглищни мощности. Брюксел обаче упорства да бъдат изведени най-малко 1,6 гигавата въглищни централи. Освен това съгласно Европейска комисия целта  “Марица-изток ” да бъде затворена чак през 2038 година не е достатъчно амбициозна

Допълнително съгласно импортирания вид построяването на паро-газовата централа би трябвало да коства 1,66 милиарда лева от проекта, финансови принадлежности и частно съфинансиране, а пазарната оценка за такива планове е под 1 милиарда лева

Петков и Василев бяха скептични за този план още през лятото. А сегашният вицепремиер оферираше непосредствено да се мисли за централа на водород, вместо на природен газ.

“Дори да се забавим 2-3 седмици повече, по-добре е да си свършим добре работата ”, уточни през вчерашния ден Петков периодите за преправка на проекта.

“Ангажирахме се да свършим доста бързо работата с проекта за възобновяване. Мисля, че ги зарадвахме, че нашата задача е да премахнем корупцията, която е една от спирачките пред проекта. Той възлиза на 10% от Брутният вътрешен продукт на България. Но би трябвало да създадем прекъсването на корупцията за задачите 100% от стопанската система ”, сподели още Петков след срещата си с Урсула фон дер Лайен.

“Още не зная дали цените на природния газ са на най-оптималното равнище и за какво азерският не е включен в цената на парното. Мораториумът, признат от Народното събрание, дава опция да създадем цялостен разбор на цените. Най-лесното постоянно е било семействата да заплащат за всичките проблеми. Не може без разбор тъкмо в средата на зимния сезон хората да заплащат повече за парно ”, разяснява още Петков в Брюксел по тематиката енергетика. Той още веднъж упрекна КЕВР, че оповестеното от комисията повишаване в деня на клетвата на новото държавно управление е било политическо придвижване. Но позволи, че цените, предложени от КЕВР, може да се окажат истински

След избирането на нов македонски министър председател Петков незабавно ще му предложи новите работни групи за стопанската система и построяването на инфраструктура, изясни още той.

България да построи втори мост над Дунав при Русе като военна инфраструктура и по този начин да извърши уговорката си 2% от Брутният вътрешен продукт да са разходва за защита - това пък предложи Петков на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според премиера такова оборудване може да покаже добра синергия сред военна и гражданска инфраструктура.

Генералният секретар поздравил България за закупуването на изтребители F-16 и изискал да продължат вложенията в ново въоръжение.

България би се радвала да способства за усмиряване на напрежението сред Русия и Украйна по дипломатически път, разгласи още министър-председателят след срещата със Столтенберг. Позицията на страната ни по тематиката съответствува напълно с вижданията на Европейски Съюз и НАТО, увери още Кирил Петков.
Европейски Съюз заплашва Русия с нови санкции поради Украйна, Радев ги поддържа
Москва трябвало да понесе огромни последствия

Европейски Съюз да наложи строги наказания против Русия и Москва да понесе тежка цена и големи последствия, в случай че не се въздържа от експанзия против Украйна.

Тази опасност насочиха водачите на Европейски Съюз след Европейския съвет.

“Призоваваме Русия да понижи напрежението и да се въздържа от всевъзможни форми на експанзия ”, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след траялата до рано сутринта в петък лидерска среща в Брюксел.

Без да поръчват на комисията да предложи нови наказания, европейските президенти и министър председатели са били единомислещи в готовността си такива да бъдат наложени, сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В окончателния текст на европейската позиция се споделя още, че има “спешна нужда Русия да деескалира напрежението, породено от натрупването на военни сили по границата й с Украйна ”, както и да понижи “агресивната изразителност ”.

“Искаме да сме в положителни връзки с Русия, само че това в огромна степен зависи от изборите, правени от Москва. Така, че да няма подозрение, в случай че Русия предприеме дейности по отношение на Украйна, Европейски Съюз ще предприеме наказания с голяма цена ”, сподели Урсула фон дер Лайен.

Президентът Румен Радев, който взе участие в срещата, удостовери, че е подкрепил общия метод.

“Ако продължава ескалацията, в случай че има експанзия на Русия, естествено, че ще има съответни нови наказания. Ако няма такива дейности, не виждам увеличение ”, разяснява той след полемиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР