Премиерът Петков изрази в Брюксел надежда Народното събрание да гласува

...
Премиерът Петков изрази в Брюксел надежда Народното събрание да гласува
Коментари Харесай

Петков и Макрон се надяват НС да гласува скоро предложението за Северна Македония

Премиерът Петков изрази в Брюксел вяра Народното събрание да гласоподава допустимо най-бързо признатото от Комисията по външна политика:„Надявам се, че българският парламент ще направи необятно разискване оптимално бързо, само че това зависи от тях! Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и почит от европейските партньори“, съобщи Петков, който взе участие в срещата на върха на водачите от Европейския съюз и Западните Балкани
Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази вяра, че българският парламент да гласоподава предлагането. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица непрекъснатите представители на Европейски Съюз могат да му дадат зелена светлина. 
„Една страна-членка реагира със забавяне и изиска промени. Не можехме да се вършим, че това не съществува“, акцентира френският държавен глава. „Дали това е заслужено по отношение на Северна Македония – ще ви кажа искрено, че не“, акцентира той и добави:„Заради това ние упражнихме доста мощен напън върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата рецесия в България сега и ние не можем да се вършим, че я няма.  Искам да поздравявам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и считам, че сме доста покрай споразумение“. Същевременно френският държавен глава призна, че настояванията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи: „Така че в идващите часове по това, което е контрактувано, разгадавам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента – на тези, които са в ръководещата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в съпротива. Всички те имат дълг на европейци да гласоподават поради това, което постигнахме“.  Макрон посочи, че по-късно ще организира диалог с формалните представители на Северна Македония, с цел да завърши процеса.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР