Премиерът отговаря на въпроси на гражданиИма много сериозна дезинформация в

...
Премиерът отговаря на въпроси на гражданиИма много сериозна дезинформация в
Коментари Харесай

Денков: Има много сериозна дезинформация, СЕМ не си върши работата

Премиерът дава отговор на въпроси на жители

Има доста сериозна дезинформация в общественото пространство, с измислени изказвания и тълкования, които въобще не подхождат на истината. Това сподели министър председателят акад. Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители и медии по време онлайн лъчение на формалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

„ За битката с дезинформацията е значимо да работят структурите, свързани с етичните стандарти на публицистите “, счита министър-председателят. „ Съветът за електронни медии (СЕМ) явно не си прави работата. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, евентуално знаейки, че са погрешни, да не бъдат глобени по някакъв метод. Журналистическата нравственос изисква не просто да казвате нещо, а да го ревизирате през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света съблюдават наложително “, разяснява министър председателят.

„ Лъжата няма място, в случай че не бъде казано ясно, че това е неистина “, добави още Денков.

На въпрос, обвързван с изявлението на ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, че „ лъжата също има право на живот “, Николай Денков разяснява: „ Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии може да изрече такава фраза, демонстрира, че той не си е на мястото “.

Промените в Наказателен кодекс

„ За да има закононарушения, би трябвало да има заложен в Наказателния кодекс съответният незаконен състав. Ние нямаме подобен в нашето законодателство, не е елементарно и да се направи. Една от полезностите на демокрацията е свободата на словото. Ако ние стартираме да забраняваме доста елементарно, в един миг ще се окаже, че би трябвало да внимаваме какво споделяме, както се е случвало в едни предходни правила “, разяснява министър председателят.

Крайно време е да разберем, че страховете, които напълно съзнателно се насаждат против еврото, в голяма степен са неоснователни, разяснява оше министър-председателят.

Еврото и Шенген

Според него прекосяването от лев в евро ще спести много средства и на бизнеса, и на хората, на които им се постанова да употребяват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, би трябвало информационна акция, цените би трябвало да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лв., изясни Денков.

За приемането на България в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Николай Денков уточни, че казусът в Австрия е огромният брой мигранти. 108 000 души са се записали, търсейки статут за бежанци в Австрия, и това за тях е огромен проблем. Една част от тях са от България, изясни министър председателят. Усилията са ориентирани към понижаване на мигрантите, които навлизат на наша територия, хващането им у нас, работа с европейските структури. Един от новите акценти са опитите да бъдат блокирани уредниците, сподели още той. В Нидерландия казусът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, битката с корупцията, уточни Денков и добави, че законите, признати от Народното събрание, са старания в тази посока.

Конституцията

Промените, които са препоръчани в Конституцията, в действителност резервират статута на служебните държавни управления, безапелационен е министър председателят.

„ Тук има една неправилност, когато се разяснява въпросът. Всъщност служебни държавни управления ще има. Това, което се пробват да избегнат препоръчаните промени, е един човек да може да дефинира всичко в тази страна – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и тактиките “, разяснява акад. Денков.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР