Премиерът Николай Денковсе срещна с украинския президентВолодимирЗеленскив двореца вКиев.След това

...
Премиерът Николай Денковсе срещна с украинския президентВолодимирЗеленскив двореца вКиев.След това
Коментари Харесай

Визитата на Денков в Киев: Среща със Зеленски и подарък - реплика на меча на хан Кубрат

Премиерът Николай Денков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в двореца в Киев .След това те дадоха взаимна конференция пред медиите по настоящите въпроси.

" С българския министър-председател имахме доста съществени договаряния . Обсъдихме доста въпроси за потребностите на нашите бойци , за нашите цели , за нашите следващи стъпки. Украйна цени всяка демонстрация на поддръжка на нашата защита.

Благодаря на България за поддръжката на нашите старания за Черно море , за комерсиалните направления и възобновяване на обикновено мореплаване. Това е доста значимо, тъй като макар компликациите и комплицираното време съумяваме да осигуряваме естествени стопански връзки . Ще работим за подкрепяне на икономическия напредък на двете страни. Обсъдихме и съдействието в енергетиката и отбранителното произвеждане. Отделихме внимание и на двустранните съглашения за сигурност , както и за въпросите за отговорността на Русия " , съобщи Зеленски.

" България доста ни оказва помощ в установяването на правдата за дейностите на съветските нарушители. България ще се причисли доста интензивно към работата по привличане на Русия към отговорността за закононарушенията на експанзията. Много ценим поддръжката на България за нашите евроинтеграционни и евроатлантични желания. Формулата на мира с поддръжка от България е доста скъпа. Ние доста ценим дейната роля на България за мира ", уточни още един път украинският президент.

Премиерът Денков от своя страна се обърна към украинския президент като му благодари за поканата и за това, че е съумял да види с очите и сърцето си тяхното " незаслужено страдалчество, само че и техния георизъм и увереност да извоюват бъдещето, за което копнеят ".

" България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите . Видяхме ги и в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди 2 години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници, през днешния ден ги усетих и със сетивата си. На днешната дата означаваме поредна мрачна годишнина - преди 10 години противозаконното анексиране на Крим и Севастопол постави началото на непрекъснатата експанзия на Русия против Украйна и отвори пътя на цялостната инвазия на 24 февруари 2022 година Продължаващата към този момент 2 години пълномащабна война на Русия против Украйна е война против Европа, против целия либерален свят. Вече е ясно, че задачите на Путин се простират отвън рамките на Украйна ", сподели още Денков.

Според Николай Денков „ упоритостите на съветската експанзия са директна опасност и за националната сигурност на България “.

„ България застава категорично на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна експанзия. На страната на човешкия живот и достолепие, на свободата, демокрацията и интернационалния правов ред. Повече от 700 дни сме очевидци на ужасите на войната, водена от режима на Путин с неприемлива цел – една самостоятелна и свободна страна, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена. И повече от 700 дни сме очевидци на героизма на украинския народ, който се бори както за своята независимост, по този начин и за мира в Европа и у нас, за отбрана на благоденствието, което сме постигнали “, сподели още българският министър-председател.

Николай Денков увери, че българското държавно управление и парламентарно болшинство работят праволинейно за обезпечаването на оптималната по опциите ни политическа, военна, дипломатическа, филантропична и материална поддръжка за Украйна.

„ Оставаме ангажирани с използването на Формулата за мир на Украйна за реализиране на обективен, повсеместен и резистентен мир, учреден на правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Имаме подготвеност за съдействие и в подтекста на основаната Международна коалиция за връщане на украински деца , нелегално депортирани и принудително преместени в Русия, като България е измежду учредителите на Коалицията. Русия не може да завоюва тази война. И един ден ще има правораздаване за всички военни закононарушения против украинския народ. Призовавам интернационалната демократична общественост да остане единна в поддръжката си за Украйна , с цел да бъде този ден по-скоро! Скъпи украинци, господин президент, България остава солидарна с Украйна в борбата ѝ за обективен мир – за Украйна и за всички демократични нации “, сподели още Денков.

Премиерът съобщи, че българската делегация е подарила на президента Зеленски имитация на меча на хан Кубрат с два признака - единият, че свободата се реализира с меч , а вторият, че хан Кубрат е посочил, че с цел да може да се успее, хората би трябвало да са единни.

Николай Денков сподели още, че подаръкът символизира „ европейските старания да се помогне на една от европейските народи, която се намира в усложнение “. „ Това е нашият знак, с изключение на всички друго, което вършим, че сме дружно с вас в тази борба. Ще бъдем дружно толкоз, колкото е належащо “, сподели още българският министър председател.

От своя страна украинският президен т Володимир Зеленски благодари за получения подарък, само че сподели, че към момента не го е видял, защото повечете дарове съвсем в никакъв случай не съумява да ги види./Дарик

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР