Премиерът Николай Денков заяви на брифинг в Министерския съвет, че

...
Премиерът Николай Денков заяви на брифинг в Министерския съвет, че
Коментари Харесай

Николай Денков: България е класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона

Премиерът Николай Денков съобщи на брифинг в Министерския съвет, че България е класирана преди всичко по напредъка, обвързван с върховенството на закона.

„ За хората, които през последните месеци подготвихме плановете и обсъждахме с парламентарните групи измененията в законите, свързани с правосъдната система, това не е изненада. Усилието, което беше положено през последните месеци, стартира да дава резултати. Първият резултат беше премахването на механизма за наблюдаване на България. Това е вторият, който получава интернационална оценка. Има доста положителна поддръжка и оценка през последните дни от Европейската комисия “, сподели Денков.

Той означи, че тези триумфи не трябва да ни успокояват и че към момента България е на 59-о място от 145 страни, предпоследна в Европейския съюз. Има още доста работа, добави той.

Премиерът разяснява още един път тематиката с напъните на страната ни да бъде призната в Шенген, откакто през вчерашния ден късно вечерта се завърна от еднодневно посещаване във Виена и среща с австрийския канцлер Карл Нехамер.

„ Още през вчерашния ден сутринта на летището, преди да полети самолетът към Виена, споделих доста ясно, че не може да се чака за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия. В дипломацията е по този начин, би трябвало да се работи настойчиво и редовно, с цел да може всички да бъдат уверени, че вярното решение е България и Румъния да са вътре в Шенгенската зона. Вчера успяхме на всички срещи – в Народното събрание на Австрия, в срещата с канцлера, както и с австрийския бизнес, ясно да разбираем нашите причини. Срещу тях нямаше никакви възражения. Всъщност това, което сподели канцлерът пред медиите в Австрия, беше, че той няма никакви политически искания във връзка с Румъния и България. Той има проблем със затворените граници, на които има инспекции, сред Австрия и прилежащите страни “, сподели Денков.

Денков напомни, че диалозите за Шенген ще продължат на идния Европейски съвет, който ще се организира в Брюксел.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР