Премиерът Николай Денков (вдясно), до него е заместник-председателят на Народното

...
Премиерът Николай Денков (вдясно), до него е заместник-председателят на Народното
Коментари Харесай

Русе - Велико Търново“: Властта направи първа копка на нова магистрала

Премиерът Николай Денков (вдясно), до него е заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова
Снимка: БТА

" За осемкилометровият сектор, който през днешния ден откриваме, планът е утвърден, издадено е позволение за градеж. Средства в бюджета са планувани ", уточни министър Цеков и напомни, че се разчита и на финансиране по стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година

На въпрос по кое време ще стартира действителното строителство след днешната алегорична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още на следващия ден. Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са закрепени. Ако времето е меко и хубаво като в този момент, няма никаква спънка да се извършват земни работи. Ако паднат снегове, ще се възобнови напролет, сподели още министърът.

Преди месец и половина направихме среща с министър председателите на Гърция и Румъния в Евксиноград, с цел да обсъждаме по какъв начин да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центъра на автомагистралите, които желаеме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна, разяснява министър председателят Денков.

Цеков допълни, че при започване на идната година ще бъде оповестена публичната поръчка и за третия сектор от Бяла до Дебелец.

Снимка: БТА

" Паралелно с това разпореждаме и планиране на продължението на автомагистралата от Велико Търново до автомагистрала " Марица ", а оттова към този момент със скоростни пътища към граничен пункт " Лесово " и граничен пункт " Маказа ". Това следва следващата година като планиране ", означи министър Цеков.

На церемонията участваха още заместник-министърът на превоза и известията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Десислава Паунова, регионалните шефове на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от района, представители на строителя и надзора.

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков
Снимка: БТА

Автомагистралата " Русе - Велико Търново "

Аутобанът ще стартира от Русе и ще доближава до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода " Шипка " и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две дейни и една спешна лента за придвижване в посока, междинна разграничителна линия и банкети. Предвидени са нужните пътни възли и връзки, с цел да може жителите от обособените обитаеми места да имат бърз и комфортен достъп до трасето на аутобана.

Снимка: БТА

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разграничено на три сектора: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще стартира в 7,9-километрова права, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има подготвен механически план, приключени отчуждения и издадено позволение за градеж. За останалата част от автомагистралата продължава правенето на техническите планове и теренното застраховане на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на сектор 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД " Автомагистрала Русе Търново ". Стойността на контракта е 660 425 563,84 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД " Лидер Консулт ". Стойността на контракта е 10 823 936,25 лева без Данък добавена стойност.

Проектът за построяването на лот 1 и 2 от Автомагистрала " Русе - Велико Търново " от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР