Премиерът Николай Денков се срещна с генералния секретар на НАТО

...
Премиерът Николай Денков се срещна с генералния секретар на НАТО
Коментари Харесай

Денков след срещата с Йенс Столтенберг: Най-добрият начин да намалим риска е да помогнем на Украйна

Премиерът Николай Денков се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. След срещата двамата имаха къси изказвания.

Столтенберг благодари на България за помощта оказана до момента на Украйна, военна и филантропична и сподели, че страната ни е на първа линия и по тази причина провокациите са по-големи. Освен това, той благодари и за разположените интернационалните сили на НАТО, а също по този начин и за ролята на България в отблъскването в Черно море.

Денков акцентира, че страната ни ще се постарае да извърши настояването на НАТО за 2% от Брутният вътрешен продукт да отиде за обрана и че това е заложено в новия бюджет.

Двамата разискаха и идната среща на върха на водачите на НАТО във Вилнюс. Столтенберг изясни, че в случай че е належащо Алиансът ще усили наличието си на Източния фланг, само че за момента това не се постанова.

" Рисковете станаха доста забележими, когато Русия нахлу в Украйна, тъй като беше ясно, че за първи път след Втората международна война някой в Европа е подготвен да наруши границите. Последните събития не трансформират доста картината. Ние сме изложени на същия риск и най-хубавият метод да понижим този риск, е да помогнем на Украйна, тъй като успеха на Украйна - успеха - в смисъл те да възвърнат териториите си - е най- положителният метод да защитим останалите страни в Европа, в това число България. Относно разноските за защита - тази година те ще са малко под 1.90%, за идната година сме възнамерявали 2% и това е включено в проектобюджета за идната година ", сподели Николай Денков.

" Войната в Украйна не стартира през февруари предходната година. Тя в действителност стартира още през 2014 година. И от този момент НАТО предприе съществени стъпки и трансферира съществени сили по Източния фланг. Така че ние ще продължим да посрещаме всички нужди и на срещата във Вилнюс ще бъде контрактувано подготвянето на нови силови структури, които да могат да реагират при нужда където и когато потрябва ", сподели Йенс Столтенберг.

По-рано, в границите на срещата на водачите от Европейски Съюз, Денков е поканил специалисти от Нидерландия и Австрия. Стана ясно, че е разговарял и с немския канцлер и е поканил специалисти от Германия, които да видят по какъв начин се охранява външната граница на Европейски Съюз, а в случай че е належащо да вземат участие немски митничари в защитата.

Това се прави в подтекста на приемането на страната ни в Шенген, тъй като, съгласно Денков, има проблеми с доверието към България. Именно Нидерландия и Австрия са двете страни, които не са трансформирали решението си за приемане на страната в Шенген.

Също по този начин в границите на тематиката за миграцията Денков сподели, че би трябвало да се разговоря и с Турция. Той възнамерява посещаване в южната ни съседка.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР