Премиерът Николай Денков събра предколедно интелектуалци в Министерския съвет.Сред тях

...
Премиерът Николай Денков събра предколедно интелектуалци в Министерския съвет.Сред тях
Коментари Харесай

Денков след среща с интелектуалци: Областният управител ще обжалва решението на съда за ПСА

Премиерът Николай Денков събра предколедно интелектуалци в Министерския съвет.

Сред тях бяха авторите на книгата " Нашата Коледа " с редактор Захари Карабашлиев, Радослав Бимбалов и Яна Титова.

 

На конференцията след срещата министър председателят заяви на публицистите, че регионалният шеф ще апелира решението на съда за Паметника на Съветската войска. Административния съд в София-град се произнесе да бъдат прекъснати дейностите по демонтажа на Паметника на Съветската войска. 

 

" Областният шеф е подготвил обжалване на това решение на съда. Доколкото ги видях, причините са задоволително ясни. Докато тече правосъдно дело, не е редно да се разяснява ", сподели пред медиите акад. Денков.

 

Той се базира и на случката с тортите от коледното тържество на ДСБ със фотоси на разчленения паметник, с цел да илюстрира визията си, че ПСА разделя хората.

 

" Паметникът разделя обществото. Това е ясно. Част от хората се радват, че го няма ", сподели министър председателят.

 

" Темата беше по какъв начин да излезем над ежедневните проблеми, разногласия, които доста постоянно наподобяват като кавги, а не като диспути, с цел да можем да приказваме за същински значимите неща, които вълнуват българите и са значими за бъдещето на България ", сподели Николай Денков. На срещата обрисували няколко тематики, следва им и втора среща, на която ще бъде уголемен кръгът от присъстващи.

" Беше топъл диалог, обвързван с сегашното, само че и бъдещето на страната ни. Радвам се, ще за първи път от доста години не сме вън от тази постройка, а сме поканени на един човешки, топъл, образован, сдържан диалог за същински значимите неща за нашата блага България ", описа Карабашлиев.

 

Премиерът Денков отговори и на въпроси по други тематики.

 

" Доколкото разбрах сте интервюирали министъра на вътрешните работи. Той има най-достоверна, последна информация. Преговаря се и за двата български кораба, само че в тази ситуация с хутите се договаря с политическото управление, а в другия случай с медиатори ", сподели той по проблема с кораба " Верила ".

 

Денков поздрави България с приемането на териториалните проекти.

" Европейската комисия и 2,3 милиарда лева Става дума за доста сериозна сума за развиване на тези райони. Ако се бяхме забавили със седмица, щяха да изчезнат 100 млн. евро, както изчезнаха предходната година. Това е чудесна вест за хората в тези райони. Тези проекти подхождат изцяло на това, което сме договаряли и със синдикатите. Напълно подхождат и на съглашението, което сключихме с тях, със 7-те точки, доказани от Народното събрание. Отпушихме процеса за влизане на вложения в тези райони ", съобщи Николай Денков.

Българският министър председател разяснява участието на България в Шенген с думите, че има вяра в чудесата и договарянията не престават. " Обменят се текстове. Търсят се допустими както за Австрия, по този начин и за България. Никога не сме обсъждали пътна карта за Шенген. Обсъждаме ясни периоди за въздушните и морските граници. И - или дата за механизъм за анулация на сухопътните ", акцентира Денков.

Относно признатите от Народното събрание промени в Конституцията българският министър председател отхвърли да разяснява думите на президента, че ще прати промените в Конституционния съд.  " За опита с Конституцията българите ще заплащат тежка цена и като държавен глава сезирането е мой дълг ", сподели още Румен Радев.

" Тази промяна е нужна, беше обяснена ясно, съдът и прокуратурата би трябвало да са самостоятелни. Главният прокурор би трябвало да има механизми, които да го управляват. Емоциите нямат нищо обща със същината. Текстовете са съветвани с Венецианската комисия. Те адресират проблеми, стоящи пред нас от 10 години. Ако болката е за измененията със служебното държавно управление, това, което адресират тези проблеми, е, че България, като парламентарна република, не трябва да оставя еднолична власт посредством парламентарен надзор за дълго време. Промените са потребни. Христо Иванов сподели, че това е единствено началото на процеса. Трябва да се трансформират няколко закона. Да се трансформират няколко състава. Процесът стартира по верния метод ", сподели още Николай Денков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР