Премиерът Николай Денков призова ГЕРБ да се придържа към първоначалните

...
Премиерът Николай Денков призова ГЕРБ да се придържа към първоначалните
Коментари Харесай

Денков поиска от ГЕРБ връщане към управленските договорки и механизъм за вземане на решения

Премиерът Николай Денков прикани ГЕРБ да се придържа към първичните сделки за ръководството и да подпише механизъм за взимане на решения.

Новината идва ден откакто в четвъртък сред сътрудниците в ръководещото болшинство от “Продължаваме смяната - Демократична България ” ( ПП-ДБ ), ГЕРБ и Движение за права и свободи след избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

ПП-ДБ се опълчиха на кандидатурата му, защото по тяхна информация за него са посочени “някои притеснителни неща ” в отчет на ДАНС , импортиран в секретното деловодство на Народното събрание.

Денков сподели, че персонално е виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че Мавров е лобирал. " Назначаването на този човек на позиция, която е обвързвана с разпределението на осем милиарда лв. годишно, е проблем и ГЕРБ, и Движение за права и свободи това го знаят ", добави Денков.

" Или ГЕРБ ще се върне назад по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които би трябвало да се одобряват, с осъществяването на управническата стратегия, или ние през последните две седмици сме се отклонили в неверна посока ", сподели Денков.

" Договорките с ГЕРБ постоянно са били едни и същи, че ние би трябвало да имаме единодушие хората, които се назначават, да бъдат допустими и от двете страни ", сподели още Денков.

Според него е значимо да бъде написан механизмът за взимане на решения сред обединенията в ръководството. " Очакваме от ГЕРБ най-накрая, откакто сме им изпратили документа през юни-юли, той да бъде подписан ", добави Денков.

Денков също по този начин сподели, че " от две седмици ГЕРБ към този момент бави приемането на разпоредбите за избор на състав на антикорупционната комисия, което е основно за битката с корупцията ".

По-рано въпросът провокира пряк спор сред водачите на парламентарните групи на ПП-ДБ и Движение за права и свободи - Кирил Петков и Делян Пеевски.

Маврое ще заема поста подуправител на НЗОК е до 30 ноември 2028 година Той има над 10 години професионален опит в опазването на здравето, като е бил ръководител на Надзорния съвет на здравната каса и зам.-директор на пловдивската болница “Св. Георги ”.

Настоящият шеф на НЗОК Станимир Михайлов по-рано през годината с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той беше номинация на ПП-ДБ. Изборът му беше част от сделката сред обединението ѝ ГЕРБ Димитър Радев , а за ръководител на Сметната палата - Димитър Главчев .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР