Премиерът Николай Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен

...
Премиерът Николай Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен
Коментари Харесай

Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев

Премиерът Николай Денков изиска освобождението на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев. Причината - отводът му да освободи заместника си Деньо Денев, създател на справката за машинното гласоподаване, поради която се стигна до анулация на машинния избор предходната неделя.

Премиерът е изпратил до президента претекстовете си за освобождението на Тончев.

" В отговор на мое публично искане чаках от ръководителя на ДАНС Пламен Тончев да показа стимулирано предложение за предварително освобождение на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отвод поради " липса на причини " Денев е създателят на така наречен информация на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни изказвания и внушения. С тази информация ДАНС даде началото на саботажа на машинния избор на първи тур на изборите ", сподели Денков.

ю

Николай Денков дефинира като противозаконна " намесата на ДАНС в изборите ". Според Държавната комисия по сигурността на информацията тази информация е в нарушаване на закона в частта, в която се приказва за " незаконна активност против публичния ред ".

" Отказът на ръководителя на ДАНС да освободи своя заместител откакто преди избори не ми даде претенции от мен отчет за евентуалните опасности, ми дава два ясни сигнала. Първо - че господин Тончев утвърждава противозаконните дейности на Денев. Второ - че няма възражения против злонамереното потребление на тази информация за дестабилизиране на изборния развой ", добави той.
Премиерът дефинира тези дейности като умишлен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. От думите му стана ясно обаче, че въпросната информация по този начин и няма да бъде публично оповестена. Денков разяснява, че това е " следващ случай, в който ръководителят на ДАНС не извършва отговорностите си " и уточни още претекстове за освобождението му:

" Преди седмица България влезе в сивия лист на страните за пране на пари. Основна координираща институция за осъществяване на рекомендациите от Комитета за битка с прането на пари в Европа е точно ДАНС. Очевидно тя не се е справила с координиращата си роля ".
Денков счита още, че ДАНС се е заела с политически изказвания през май и септември по отношение на дейностите на кабинета Петков за " френското предложение " с РСМ. Посочи още, че не е получил никаква изпреварваща информация от службата по време на митингите на енергетиците предишния месец. Коментира и неприетия отчет на ДАНС за 2022 година

" Това е казус - значи, че организацията не дава отговор на упованията на болшинството в контролния си орган - Народното събрание. Настоящото управление на ДАНС не може да подсигурява устойчивостта на системата за отбрана на националната сигурност ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР