Премиерът Николай Денков очаква по една номинация за български еврокомисар

...
Премиерът Николай Денков очаква по една номинация за български еврокомисар
Коментари Харесай

Денков чака по една номинация за еврокомисар от ГЕРБ и от ПП-ДБ

Премиерът Николай Денков чака по една номинация за български еврокомисар от обединенията, подкрепящи държавното управление - една от ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ. Това сподели самият той във вторник.

Денков изясни, че след писмото на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е станало ясно, че България би трябвало да прати две оферти. Той не коментира съответни имена, измежду тях и това на депутата от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер.

" Аз не знам от кое място президентът Радев вади тези изводи. Нито законодателната, нито изпълнителнителната власт би трябвало да излизат от пълномощията си. "

Така премиерът Николай Денков отговори на Румен Радев. Малко по-рано президентът разяснява, че реакциите след избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор пораждали подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста.

" От друга страна на правосъдната власт би трябвало да обезпечи доверие в това, което прави. В последните няколко месеца се случиха събития, които изсветлиха доста процеси, които в допълнение нарушиха това доверие. Нека членовете на Висш съдебен съвет се замислят дали работят за връщане на доверието, с цел да имат вяра хората, че ще има правдивост. Висш съдебен съвет би трябвало да направи най-хубавото, с цел да избере най-качествените хора ", добави Денков.

По думите му Висш съдебен съвет би трябвало да избира най-хубавите хора - както във връзка с експертиза, по този начин и на морални качества. " Дали го е направил, не се ангажирам да преценява. Смятам, че всяка политическа партия, както и президентът имат право да изразят мнението си ", добави той.

По отношение на помощта за Украйна Денков добави:            

" Има решение на Народно събрание. Аз считам, че би трябвало да сме поредни и да помогнем на Украйна. Нека напомним за човешката покруса. Не виждам по какъв начин ще спре тази човешка покруса, до момента в който тази война не спре по метод, по който да сътвори резистентен мир. Много е елементарно да се каже - дайте да спрем войната и да установим мир. Но дано да напомним, че когато се откри неправдив мир, следва нова война "  

Като добави, че вижда несъгласие в думите на Радев - " от една страна участваме, от друга не участваме. Нека президентът изясни това несъгласие ".   

Премиерът разяснява и тематиката за назначението на регионални шефове откакто всички, без един - на Перник, подадоха проведено оставки преди седмица. Той сподели, че към момента няма предопределение и че е срещу да се следва квотният принцип в тази ситуация.

" Реакцията на институциите този път беше извънредно бърза, действаха извънредно кооридинирано и съумяха да овладеят обстановката ", сподели той по тематиката за наводненията. " Нека да ги поздравим за това, което са свършили ", добави той.

Денков участва във конгрес на Националното съдружие на общините в Пампорово.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР