Премиерът Николай Денков обвини президента Румен Радев в непрекъснати провокации

...
Премиерът Николай Денков обвини президента Румен Радев в непрекъснати провокации
Коментари Харесай

Непрекъснати провокации. Денков обвини Радев в повтаряне на руски опорки

Премиерът Николай Денков упрекна президента Румен Радев в " непрекъснати провокации " и повторение на съветски опорки. Той сподели това в петък пред публицисти на летището, откакто се върна от посещаване в Румъния.

Думите му идват след по-рано денем, че Украйна " упорства " да продължи да води непредизвиканата война, която Русия стартира. Това е нова теза на президента във връзка войната. Досега Радев призоваваше България да следва позиция на " неутралитет ".

" Този, който упорства да води тази война е кръгът към Путин. Те започнаха тази война. Пак споделям, най-бързият метод тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си – „ Изтеглете се “, сподели Денков.

По негови думи " непрестанно има провокации от страна на президентската институция ". Той прочете няколко цитата от от членките на НАТО, в това число България.

Те гласят, че „ Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се изтегли от Украйна “, „ Ние препотвърждаваме нашата безусловна поддръжка на украинската самостоятелност и териториална целокупност в границите на интернационално приетите ѝ граници, в това число и интернационалните води “, „ Руската федерация е най-съществената и директна опасност за сигурността на страните членки на Северноатлантическия пакт “.

„ Моят въпрос е по кое време нашият президент е имал свое мнение – когато е подписал тези цитати, или когато през днешния ден повтаря едни съветски опорки, които нямат нищо общо с това, което показват членовете на Европейски Съюз и НАТО като позиция “, сподели Денков.

„ Българският народен интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, като Украйна стане член на НАТО и ние изградим нашият защитителен потенциал в цялостно сходство с районните проекти, които НАТО одобри във Вилнюс “, добави той.

Радев постоянно поддържа тези, близки то позициите на Кремъл за войната в Украйна. Той употребява думата " спор " вместо " война ", афишира се срещу изпращането на оръжие, с което Киев да се пази. Той също по този начин е срещу икономическите наказания против Русия.

Радев приканва и за договаряния сред Киев и Москва. Последно това се случи по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София при започване на месеца. Тогава позицията на Киев, че войната няма спокойно решение.

Европа и Запада пазят позицията на Украйна, че Русия би трябвало да се изтегли от цялата територия на Украйна незабавно и без да слага условия за това.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР