Премиерът Николай Денков не обясни на украинския президент Володомир Зеленски

...
Премиерът Николай Денков не обясни на украинския президент Володомир Зеленски
Коментари Харесай

Денков не каза на Зеленски защо не е пратил и 1 болт още

Премиерът Николай Денков не изясни на украинския президент Володомир Зеленски за какво до момента не сме пратили и един болт механизирана помощ макар решението на 49-ия парламент.

Вчесто това той благодари, че въпреки всичко е поканен да види с очите си и „ да усетя със сърцето си вашето незаслужено страдалчество, само че и вашия подвиг и увереност да извоювате бъдещето, за което копнеете. ”

Зеленски посрещна делегацията на Денков в Мариинския замък на 26 февруари, когато страната му отбелязва поредна мрачна годишнина.

Преди 10 години противозаконното анексиране на Крим и Севастопол постави началото на непрекъсната експанзия на Русия против Украйна и отвори пътя към пълномащабна военна инвазия на 24 февруари 2022 година

Денков уточни, че България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Напомни, че българите са видели този смут в очите на хилядите бежанци, за които отвориха домовете и сърцата си преди две години, чули са ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. И показа, че е усетил тъгата със личните си сетива при гледката на разрушените жилищни здания в Соломянския регион на Киев.

НО НЕ КАЗА НИЩО ЗА ЛИПСВАЩАТА ВОЕННА ПОМОЩ.
Ето позицията на Атлантическия съвет в България: Пакетът военна помощ за Украйна, състоящ се от средства за Противовъздушна отбрана, който Народното събрание на 8 декември 2023 година реши да изпрати на Украйна, може и да не замине в период. Тогава депутатите взеха решение военната помощ по това решение, която ще изпратим на Украйна, да бъде избрана в хода на провеждащия се Стратегически обзор на отбранителната политика. Срокът за този обзор беше избран през септември 2023 година с решение на Министерския съвет да бъде до края на февруари т.г. С други думи, до 29 февруари 2024 година МО би трябвало да е решило каква тъкмо военна помощ да изпратим на Украйна в осъществяване на гореспоменатото решение на Народното събрание. Да, но не!? Вчера държавното управление реши да отсрочи Стратегическия обзор до края на юни 2024 година Което значи, че към този момент има нови периоди. И помощта може да се забави с още четири месеца. Така държавното управление в действителност едностранно подменя волята на българския законодател, който на 8 декември м.г. гласоподава новият пакет помощ да бъде избран в границите на Стратегическия обзор, като тогава срокът му беше до края на февруари т.г. Параграф 22. Парламентът взема решение, държавното управление разполага. А военната помощ може и да не бъде избрана в период. Ето по тази причина чакаме МО до 29 февруари, четвъртък, да съобщи каква военна помощ България ще изпрати на Украйна в осъществяване на решението на Народното събрание от 8 декември 2023 година В противоположен случай това накърнява волята на Народното събрание. Новият период за Стратегическия обзор въобще не е опрощение! Да си го отсрочват колкото желаят. Депутатите на 8 декември са решили, че тази военна помощ би трябвало да се даде в период до края на февруари 2024 година Министър Тагарев е на ход! Очакваме от него съответно предложение до четвъртък! “
Вече е ясно, че задачите на Путин се простират отвън рамките на Украйна. Амбициите на съветската експанзия са опасност и за националната сигурност на България, разсъждава още Денков. Той дообясни, че поддръжката ни за Украйна е отбрана за нас самите. И цитира думите на бесарабския българин Георги, сапьор на фронта: „ Ние сме братя, ние сме едни хора ”.

От своя страна президентът Володимир Зеленски насочи думи на признателност за поддръжката, която България оказва на Киев през целия интервал на пълномащабна съветска експанзия. Високо ценим обстоятелството, че България е с нас и с цяла обединена Европа, уточни Зеленски.

Зеленски е уведомил Денков за обстановката на фронта и за предпочитаните потребности. Украинският президент особено посочи и взаимните старания в Черно море и Дунавския район за разширение на комерсиалните потоци и възобновяване на естественото мореплаване.

Денков и Зеленски разискали също съдействието в енергийната сфера. Оценяваме поддръжката на България за напредването ни към европейската и евроатлантическата общественост – това укрепва общата ни сигурност, добави още президентът на Украйна.

Българският министър председател подари на украинския президент имитация на меча на хан Кубрат.

Зеленски получи символичния подарък дружно с посланието, че България застава категорично на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна експанзия – на страната на човешкия живот и достолепие, свободата, демокрацията и интернационалния правов ред.

Той акцентира, че българското държавно управление и парламентарно болшинство работят праволинейно за обезпечаването на оптималната по опциите ни политическа, военна, дипломатическа, филантропична и материална поддръжка за Украйна.

Русия не може да завоюва тази война!, безапелационен беше акад. Денков. Той увери, че един ден ще има правораздаване за всички военни закононарушения.

България остава ангажирана с използването на Формулата за мир на Украйна за реализиране на обективен, повсеместен и резистентен мир, учреден на правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право.

Страната ни поддържа провеждането на Среща на върха в границите на Формулата за мир. Българските институции имат подготвеност за съдействие и в подтекста на основаната Международна коалиция за връщане на украински деца, нелегално депортирани и принудително преместени в Русия, като България е измежду учредителите на Коалицията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР